Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заур Дадаев се отказа от самопризнанието си за убийството на Немцов

| обновено на 11.03.15 в 11:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният обвиняем за убийството на руския опозиционер Борис Немцов се е отказал от показанията си. Заур Дадаев може да е бил измъчван, за да признае вината си в това престъпление.

Членове на Обществената наблюдателска комисия са посетили задържаните в предварителния арест "Лефортово". Пред правозащитниците един от заподозрените за убийството на Борис Немцов Заур Дадаев е заявил, че не се признава за виновен и че е бил принуден да даде неверни показания, за да освободи свой приятел. Дадаев възнамерявал по-късно в Москва да обясни всичко, но в съда не му дали възможност да говори.

В същото време се пропуква и версията, че в убийството на опозиционния политик има ислямистка следа. Сведения, публикувани в руските медии, показват, че Борис Немцов е бил следен месеци преди атентата срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо". Пред членовете на Обществената наблюдателска комисия Дадаев се е оплакал от жестокото отношение към задържаните и показал следи по тялото от белезници и вериги.

Освен това не се потвърдиха първоначалните сведения, че Дадаев отдавна е напуснал батальона "Север" на чеченските вътрешни войски. Той е бил уволнен от бойната част едва на 28-и февруари или ден след убийството на Борис Немцов.

Според "Новая газета" президентът Владимир Путин е бил запознат с доклад за хода на разследването и в него било посочено името на поръчителя на убийството. Изданието твърди, че руският лидер е бил информиран и за съществуването на списък с опозиционери, които да бъдат ликвидирани.

Тези твърдения са абсурдни, реагира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и препоръча на медиите да търсят следствието за информация и коментари относно разследването на убийството на Борис Немцов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.