Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сепаратистите от Донецк и Луганск призоваха Меркел и Оланд да притиснат Киев да спазва Минското споразумение

| обновено на 13.03.15 в 12:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република се обърнаха към германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд с предупреждението, че Киев саботира поетите в Минск ангажименти.
 
Украйна откровено саботира и не изпълнява поетите ангажименти. Първо, украинската армия не спазва графика за изтегляне на тежкото въоръжение и не предоставя информация за новото му местонахождение. Второ, и по-важно, Върховната рада дори не е започнала да разглежда процедурата по предоставяне на особен статут на Донецка и Луганска област, заяви лидерът на донецките сепаратисти Александър Захарченко.

Ръководителят на Луганск Игор Плотницкий призова за отмяна на икономическата блокада на двете области: Въпреки Минските договорености продължава и даже се усилва икономическата блокада на нашите републики от страна на режима в Киев. Германия и Франция обещаха да съдействат за възстановяване на банковата ни инфраструктура. Но Киев, от една страна, отхвърля вашата помощ, а от друга, не прави нищо, за да заработи банковата система на републиките ни.

Представителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република в контактната група Денис Пушилин предупреди, че Киев има само 24 часа да гласува политическото урегилиране на конфликта: На границата сме на потенциален срив на Минския процес. Неделима част от мирния процес е политическото урегулиране на конфликта. До 14-и март Върховната рада е длъжна да определи районите в Донецка и Луганска област, които ще получат особен статут.

Според Пушилин, ако украинският парламент не гласува процедурата, Минското споразумение е пред провал.

В същото време Европейският съюз удължи с 6 месеца срока на действие на санкциите срещу различни руски и украински представители, отговорни за нарушаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. За общо 150 души и 37 фирми и организации замразяването на активи и забраната за пътуване в Европейския съюз остават в сила до 15-и септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.