Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на газовите доставки за Украйна остава неясна, след като изтече зимното споразумение с "Газпром"

Въпреки снощното изявление на руския президент Владимир Путин, че ще удължи съществуващото споразумение с Украйна за доставка на природен газ с още три месеца, въпросът за газовите отношения между двете страни ще остане нерешен евентуално до следващата тристранна среща с участието на ЕС. Такава среща може да се състои в средата на месеца по време на конференцията в Берлин "Европа и Евразия по пътя към нов модел на енергийна безопасност".

Към момента "Газпром" не е получил нови заявки за доставка на газ, като Украйна по всяка вероятност е решила за неопределен срок да прекрати купуването на руското синьо гориво.

По време последната тристранна среща на 20-и март Киев поиска да бъде удължено действието на зимния план и след 1-ви април и отново постави въпроса за цената. Русия е съгласна да продължи действието на обявеното по-рано намаление от 100 долара за хиляда куб. метра, но повдигна темата за погасяването на старите дългове, които Украйна не признава и оспорва в арбитражния съд. 

Украинският министър на енергетиката Владимир Демчишин обяви вчера, че страната  му се надява да постигне цена под 250 долара, която ще ѝ позволи през летните месеци да закупи достатъчни количества газ за подземните хранилища и така да се подготви за есенно-зимния период.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.