Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

54 души са загинали при потъването на руски траулер в Охотско море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 54 души от екипажа на руски риболовен траулер са загинали, след като корабът потънал в Охотско море. 63-ма моряци са спасени, а съдбата на 15 все още не е известна.
На борда на дългия 104 метра хладилен траулер е имало 132-ма души. В спасителната акция участват над 20 кораба, а също така хеликоптери, съобщи Артур Рец- началник на морския спасителен център в Петропавловск-Камчатск:

 „Корабът потъна в 6.15 часа камчатско време. Всички плавателни съдове, които са били в този момент в района, са се включили в спасителните и издирвателни действия”, заяви Артур Рец.

Той добави, че видимостта в района на катастрофата е добра, а вълнението на морето слабо. Част от спасените моряци са били в кома заради дългия престой в ледените води край полуостров Камчатка. Сред загиналите вероятно е капитанът на кораба Александър Притоцки. Според някой съобщения, именно неговите грешни действия при вдигането на борда на мрежата с тегло 100 тона са могли да предизвикат внезапното преобръщане на кораба. Според друга версия, траулерът е потънал, след като се сблъскал с огромно парче плаващ лед. Всичко е станало толкова бързо, че екипажът не успял да подаде сигнал за бедствие.

На борда  е имало 78 руски граждани, както и 54 чужденци - граждани от Мианмар, Украйна, Латвия и Вануату.
Хладилният траулер "Дальний Восток" е бил в добро техническо състояние, съобщиха от фирмата-собственик „Магелан”, която го е закупила преди по-малко от половин година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.