Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва завърши поредният кръг консултации за разрешаване на сирийската криза

Паметникът на Кузма Минин и Димитрий Пожарски в Москва
Снимка: www. armij.ru

В Москва завърши вторият за тази година кръг консултации за разрешаване на сирийската криза. В тях участваха представители на правителството в Дамаск и на редица опозиционни групировки, действащи вътре в страната.

Диалогът няма алтернатива - това е основният извод, до който стигнаха представителите на властите в Дамаск и опозицията, които в продължение на няколко дни преговаряха в Москва. Като резултат беше постигнато съгласие по шест точки - за необходимостта от политическо решение,  спиране на насилието, разрешаване на хуманитарната  катастрофа, противодействие на  тероризма,  провеждане на демократични реформи и освобождаване на  арестуваните.

Сирийската вътрешна опозиция излезе с документ, който призовава генералният секретар на ООН да инициира свикването на конференция Женева-3, която да помогне за реализирането на политическите решения от предишния форум в швейцарския град. Същевременно част от сирийските опозиционери са изразили мнение, че в момента по-актуална за страната е заплахата, идваща от терористичните организации като "Ислямска държава" и " Ан-Нусра", които  контролират значителна част от територията на Сирия. Точно затова трябва да започне нормален диалог между опозиция и власт, смята Меис Креди -  секретар на сирийския опозиционен "Комитет за национално демократично действие".

Русия, като домакин на срещата, приветства желанието на все повече опозиционни сирийски групировки да търсят обща политическа платформа за решаване на кризата в страната, заяви руският външен министър Сергей Лавров: „Нашата цел не е да подменим усилията за започването на официални преговори, а да подготвим условията тези преговори да бъдат максимално представителни и продуктивни.  Женевското комюнике от 2012 година, което се възприема от всички като основа за урегулиране, изисква в диалога да бъде представен целият спектър на сирийското общество”, подчерта руският първи дипломат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.