Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската Пасха е главният празник за вярващите в най-голямата православна държава

Патриарх Кирил
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Христовото Възкресение е главният  празник за вярващите в Русия- най-голямата православна държава в света. Близо 30 хиляди са храмовете на руската православна църква в страната и чужбина, където тази нощ бяха отслужени тържествени Великденски литургии, предава нашият кореспондент в Москва Васко Михайлов.

            За православните християни в Русия Великден е празник на празниците. В московския катедрален храм „Христос Спасител”, където за Великденската служба се събраха над 7 хиляди души, присъстваха президентът Владимир Путин  и премиерът Дмитрий Медведев, който беше заедно със своята съпруга.Точно в полунощ руският патриарх Кирил възвести светлото Христово възкресение, като пасажи от Евангелието бяха прочетени на 23 езика. Животът на църквата е свързан с главното събитие в човешката история, с възкресението Христово, каза в своето празнично послание предстоятелят на руската православна църква: "Това събитие отвори нова страница в нашето битие, смъртта беше победена и злото вече не е всевластно. Ако сме с нашия Господ, ние вече няма от какво да се страхуваме. Така и днес ние не трябва да се плашим, когато нас ни плашат информационните потоци, защото с нас е Господ  и ние сме с Христос когато го слушаме и се стараем да изпълняваме неговите заповеди", каза Патриарх Кирил.Тази година Великден съвпада с Деня на космонавтиката и по този повод руският патриарх ще има специална видеовръзка с космонавтите на борда на Международната космическа станция за да ги поздрави по случай великия празник.  Довечера в Русия започва традиционният Великденски фестивал, който ще продължи до 9 май. Тази година е безпрецедентен неговият географски обхват, както и броят на колективите, които ще участват в културната програма.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.