Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Започнаха уволненията в Националното радио", това е водещото заглавие на "Дума" днес. 100 души от най-различни звена ще бъдат освободени, най-потърпевши ще са служителите на радио "България", допълва вестникът. "Дума" пояснява, че министърът на финансите Владислав Горанов е поискал 10 на сто съкращения на персонала в държавните медии БТА, БНТ и БНР и разказва за преговорите между ръководството на Радиото и синдикатите.

"Разбиваме веригите от аптеки", заканва се министърът на здравеопазването Петър Москов в интервю за "Труд". Със законодателни промени, министърът предвижда икономически стимули за откриване на аптеки в населени места, където сега няма.

Според "Монитор", болни чакат по два месеца за химиотерапия. Пациентите настояват да има фонд за обезщетения и ревизия на държавните програми за профилактика.

Според данни на Националния статистически институт, цитирани от "Труд", през 2014 година се е увеличило населението по селата. България е с най-висока смъртност в Европейския съюз, добавя статистиката.

"Официалната емиграция удари нов рекорд", гласи заглавието на първа страница на вестник "Сега". По данни на статистиката, близо 29 хиляди българи са напуснали страната през 2014 година.

"Монитор" продължава темата, но акцентът е: "Бум на сватбите, разводите намаляват". Сливен и Бургас са с най-много младежи в страната.

Друго заглавие в "Сега" съобщава, че пенсионната реформа ще бъде приета без промени за инвалидните пенсии, а военните и полицаите ще се пенсионират на 52 години и десет месеца през 2015-а година.

Темата на седмичния вестник "Банкер" е посветена на кризата с КТБ. Заглавието е: "Истината за лъжата "грабеж на века". Бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, в интервю за вестника, заявява, че банковият надзор е в пълна разруха. "Имаше план банката да бъде ударена и разделена на желани и нежелани активи, прокуратурата побърза да ме обвини, за да не преча и да има някой виновен", казва още Гунев. Бившият изпълнителен директор на КТБ Илиан Зафиров пък прогнозира: "На ход е заробването на длъжниците". Сред тях има значими предприятия и скъпи сгради, които ще бъдат обезценени и лесно придобити, допълва Зафиров.

"Нова пожарна кола изгоря при гасене на пожар", съобщава водещото заглавие на "Преса". Най-вероятно става дума за техническа неизправност, поясняват експерти.

"Как поскъпването на долара влияе на икономиката по света", пояснява "Новинар". Американската валута не е била толкова силна от 34 години насам, това носи облекчение за икономиките на Япония и Европа, но свива корпоративните печалби в САЩ. Силният долар обаче прави туристическите дестинации в Европа по-евтини за американските туристи.

"Стандарт" пише на първа страница: "Хилядарка на ден от тотото" според новите правила на Спортния тотализатор за изплащане на печалби от един милион лева нагоре. "След Лувъра ще покорим и Британския музей", обещава проф. Божидар Димитров от страниците на "Стандарт".

"Телеграф", в унисон с почивния съботен ден, разказва как в Бургас и Варна вече е открит летният сезон на плажа, малката бира струва лев и 50, а порция пържена цаца - 3 лева и 90 стотинки.

"Част от живота ми стана история пред очите ми", това е заглавието на непубликувано досега интервю с отишлия си преди година Валери Петров, което днес "24 часа" предлага. Големият поет щеше да навърши 95 години на 22 април. По този повод, в НДК, в сряда предстои паметна вечер за майстора на римите. Ще бъде представена нова книга със стихове на Валери Петров, създадени в последните седем години от живота му. "24 часа" предлага празничен съботен очерк за рождения си ден със заглавие: "Вестникът на 24 години".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.