Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредиторите за пореден път призоваха Гърция да ускори преговорите

Финансовите министри от еврозоната за пореден път предупредиха Атина, че няма да получи повече пари докато не се съгласи на пълен план за икономически реформи в страната. След преговорите между Атина и кредиторите й в Рига, председателят на еврозоната Йерун Дейселблум заяви, че Гърция няма да получи помощ предварително срещу частични реформи, а замразените 7,2 милиарда евро няма да бъдат на разположение след месец юни:

Всички сме наясно, че времето изтича. През последните два месеца беше изгубено твърде много време, затова е ясно, че тези дискусии трябва да постигат значително повече напредък.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че въпреки известния напредък през последните дни, международните кредитори все още не са близо до споразумение с Атина:

Бих казал, че преговорите вървят твърде бавно, за да се стигне до някакъв край. Затова днес посланието отново е: да ускорим нещата! Има усещане за спешност, защото времето от изключителна важност.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис се опита да тушира споровете като подчерта, че министрите са се договорили да ускорят преговорите:

Съгласихме, че трудно ще постигнем споразумение, както вече се доказа, но това ще стане и ще стане бързо, защото е единствената ни възможност.

Следващата среща на финансовите министри, за да оценят напредъка на Гърция, ще е на 11 май, ден преди крайния срок Атина да изплати дълга си от 75 милиона евро към МВФ.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.