Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукарски се срещна с първия заместник-министър на икономическото развитие на Русия

| обновено на 25.05.15 в 14:35
Божидар Лукарски
Снимка: БГНЕС
Министърът на икономиката Божидар Лукарски, който е на работно посещение в Москва, се срещна с първия заместник-министър на икономическото развитие на Руската федерация Алексей Лихачов. Общата позиция на двамата е, че независимо от политическата ситуация, България и Русия трябва да поддържат добри търговско-икономически отношения.

Подготовката на заседание на междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество беше в центъра на срещата, тъй като такова сътрудничество не се е провеждало от години.

Министър Лукарски каза за БНР, че вече са набелязани и редица конкретни инициативи:

Конкретно се уговорихме, след като от 2011-а не е заседавала тази комисия, отново да започне работа. Като чисто практически набелязахме във времеви диапазон стъпките, които трябва да се извървят дотогава и маркирахме за провеждането на форумна сесия на междуправителствената комисия края на октомври или средата на ноември, когато да проведем тази междуправителствена комисия и да не я проведем само чисто протоколно, а да разгледаме конкретни въпроси, които някои от тях набелязахме, които са останали отпреди, и да организираме, особено от руска страна, посещение на бизнес делегация от крупни руски бизнесмени, на които да бъдат представени различни проекти в България, инвестиране както в областта на недвижимото, така и евентуално създаването на някои съвместни дружества. И изобщо да представим български проекти, които могат да бъдат интересни за руския бизнес и за руските инвеститори, подчерта министър Божидар Лукарски.

Темата за европейските санкции и руските контрамерки не е била обсъждана по време на срещата, тъй като министър Лукарски и заместник-министър Лихачов са се договорили, че независимо от политическата обстановка, усилията сега трябва да бъдат съсредоточени върху развитието на двустранното икономическо сътрудничество.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.