Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габи Цимер, председателка на левицата в ЕП: Достъпът до документи за ТТИП и невъзможността те да бъдат коментирани и променяни няма нищо общо с демокрацията

Снимка: архив
Председателката на парламентарната група на левицата в Европейския парламент Габи Цимер коментира, че макар и в последните месеци да има повече прозрачност в дебатите и информацията за Трансантлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, все още има какво да се желае, тъй като определени хора имат достъп до определени документи, за които не трябва да говорят, не могат да копират или презаписват.
Тя каза още:
Като Европейски парламент, за жалост, не можем да взимаме отношение в преговорите и да им влияем, също така по отношение на документи, които бихме могли да не приемем или критикуваме. Нашите възможности са сведени до техническо гласуване с "да" или "не". Не можем да изискваме никакви промени в текстовете. И това няма нищо общо с демокрацията.

България изпълни квотата си в подписката срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европейския съюз. Девет месеца след началото на Европейската гражданска инициатива, България стана 18-тата държава, която събра нужните подписи срещу ТПТИ и СЕТА - търговски споразумения на Европейския съюз със САЩ и Канада.

Повече от година неформална коалиция от извънпарламентарни партии, граждански сдружения и синдикални организации у нас информират българските граждани за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС, преговорите за което официално започнаха през юни 2013 г. Секретността, лобистката намеса на едри корпорации, опасността държавите да бъдат съдени от трансатлантически бизнес организации, когато те решат, че печалбата им е намалена вследствие от законови промени, са част от причините за европейската съпротива срещу споразумението. Сега ще чуем гледната точка на председателката на парламентарната група на левицата GUE в Европейския парламент, Габи Цимер за предизвикателствата, пред които е изправена Европа в момента с това партньорство и каква е позицията на левицата по отношение на споразумението. Чуйте интервюто на Юлия Владимирова с Габи Цимер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Университет по архитектура, строителство и геодезия

Увеличават се желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия

През последните години се увеличават желаещите за прием в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Висшето училище е с дългогодишни традиции, а специалистите, които са завършили учебното заведение, са създали и все още създават огромна част от заобикалящата ни среда. Специалностите са традиционни, някои от тях с над 80-годишна..

публикувано на 02.10.24 в 09:23

Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София

Жена е в тежко състояние след голям пожар в центъра на София. Пламъците са избухнали в триетажна къща на улица "Св. св. Кирил и Методий".  Сигналът за стихията е подаден в 22:36 часа снощи, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ.  Пострадалата е скочила от третия етаж на сградата. Откарана е в "Пирогов".  Към мястото са изпратени три линейки...

публикувано на 02.10.24 в 08:55

Слънчево в сряда, с температура в София около 21°

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се ориентира от изток-югоизток и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 19° и 24°, за София – около 21°. В планините ще преобладава слънчево време. Сутринта по високите части на Стара планина временно ще е мъгливо. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. Максималната..

публикувано на 02.10.24 в 07:35

Конкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери от българските класни стаи

Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56