Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Проф. Донка Байкова
Снимка: Ани Петрова, БНР

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова, преподавател в  Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено здраве при Медицинския университет - София. Научните интереси на проф. Байкова са областта главно на лечебното хранене, епидемиологията на здравето и на хроничните неинфекциозни заболявания. Член е на Българската и на Международната асоциация по затлъстяване, както и на Балканския медицински съюз.

"Храната е много важна за протичане на всички процеси в човешкото тяло. Тя има две основни биологични роли - енергийната стойност и строителен материал, както за растежа и развитието на младия човек, така и за възстановяване и обновление на клетките в организма на зрелия човек", каза в студиото на Радио София проф. д-р Донка Байкова.

Храната обаче е и фактор, който моделира заболеваемостта през последните години

"Тези заболявания, които преди две десетилетия изместиха инфекциозните болести, се наричат вече хронични незаразните болести. Преди 10-тина години бяха болести на цивилизацията, след това терминът стана социално значими болести, после хронични болести, свързани с храненето, а сега само хроничните незаразните болести, защото те винаги са свързани с грешки в храненето. Това са сърдечно-съдовите заболявания, метаболитните проблеми - високи нива на холестерол, атеросклерозата, инсултът, коронарните смущения, ракът на дебелото черво, на млечната жлеза, диабетът и затлъстяването", каза проф. Байкова. По думите й, за болните се налага задължително корекция в храненето. А здравите хора трябва да се предпазят от тези заболявания.

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

"Дори да изберем здравословен начин на хранене на семейството, няма да можем да реализираме всичко на практика. Дори и да избираме натурални продукти - охладена риба, картофи, ориз, боб, леща, яйца, но самите те, за да са на пазара, също са обработени по някакъв начин. Тогава трябва да избираме био продукти, но и за тях не сме сигурни", каза специалистът. По думите й, цената им в търговската мрежа е доста по-висока, но не можем да сме сигурни дали даден продукт е наистина "био".

Проф. Байкова отбеляза третирането на животните с антибиотици и хормони, за да има млеконадой, или за да не боледуват от мастит. Остатъчното месо е минало карантинния период, т.е. животните са освободени от тях. И въпреки това не можем да бъдем сигурни. 

"Редица наши тревоги могат да ни направят песимисти и да ни доведат до крайност. Но ще кажем: да, човешкият организъм има свои предпазни механизми. Той е една съвършена биологична система и може да се справи с различни неща".

Трябва да търсим по-малкото зло

"Да се храним разнообразно, по възможност с по-натурални продукти, а не технологично обработени, където непременно ще са добавени Е-та, които подобряват технологичния процес", каза специалистът. Това са оцветителите, които подобряват външния вид; консервантите за удължаване на срока на трайност и за предпазване от опасни бактерии; антиоксиданти, за да не гранясат мазнините; подсладители за по-добър вкус; емулгатори; минерални соли за цвят; натриев нитрит при колбасите, без който колбасите ще са с жълтеникав цвят и по-кратък срок на годност. По думите на проф. Байкова, в ХХI век да говорим,че е възможно изцяло без технологични подобрители в храните е невъзможно.

За всички групи технологични добавки (Е-та) има определени допустими нива, които се контролират от Органа по безопасност на храните за европейските страни. Но никой не е направил научно проследяване и проучване какъв би бил ефектът, ако в един прием на храна консумираме например 11 или 15 Е-та, и то с висока концентрация, т.е. към горна граница на тяхната допустимост.

Защо е важно да четем на етикетите и какви храни да изберем - чуйте в разговора с проф. Донка Байкова в прикачените звукови файлове!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да стигнеш до Кан - актрисата Ивет Бианки

Преди 2 години, само на 18-годишна възраст, Ивет Бианки създава своя дизайнерски бранд за официални облекла. Успехите не закъсняват и тя става най- младата носителка на "Златна игла“ в нейната 30-годишна история.  Наскоро Ивет Бианки представя колекция на Парижката седмица на модата. А нейна рокля е стъпила на червения килим в Кан,..

публикувано на 16.10.25 в 13:46

Изложба разказва за асимилацията на жените мюсюлманки в България

Пътуващата изложба "Асимилация и съпротива на жените мюсюлманки" все още може да бъде видяна в Националния етнографски музей при БАН до 6 ноември 2025 г.  Експозицията припомня с голям набор от фотоси, архивни документи, публикувани мемоари и устни свидетелства, темата за комунистическите репресии и асимилационните политики към мюсюлманските..

публикувано на 16.10.25 в 13:24

Жена е в болница след катастрофата с трамваите

Жена е пострадала при катастрофата между два трамвая в София. Тя е получила травма на главата и е настанена в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ", съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата. От там допълниха, че сигналът е подаден в 11:10 часа тази сутрин. Изпратена е линейка, която е стигнала до мястото за 5 минути. Катастрофа с..

публикувано на 16.10.25 в 13:23
Сцена от

Първо издание на театралния фестивал "Сцената е живот" в ОКИ "Надежда"

От 14 до 17 октомври 2025 г., сцената на Общински културен институт "Надежда“ оживява с първото издание на фестивала "Сцената е живот“. Форумът е празник на българската драматургия, от класиката на А. Страшимиров и Л. Каравелов до съвременния прочит на истории от миналото и настоящето. Фестивалът беше открит с една от най-емблематичните български..

публикувано на 16.10.25 в 12:55

Два трамвая се сблъскаха на кръстовище по бул. "Христо Ботев"

Два трамвая с номера 1 и 6 се сблъскаха на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и ул. "Струга" в София.  На място има полиция и аварийни екипи. По първоначални данни няма пострадали хора. Движението на трамваите по бул. "Христо Ботев" в двете посоки е спряно.

публикувано на 16.10.25 в 12:21

Тенденциите в градското развитие и бъдещето на кохезионните средства

Българското участие на форума е многопластово – в инициативата Youth4Regions  имаше две българки – Виктория, която е завършила гимназия в България (НПМГ) и има редица международни награди от олимпиади, учила е в Лондон и сега работи в DW в Берлин, беше сред преподавателите на младите журналисти от цяла Европа (но и от държави извън ЕС като..

публикувано на 16.10.25 в 11:26

Как се разпределят и управляват общинските жилища в София?

Районният кмет на "Връбница" Румен Костадинов отхвърли идеята за създаване на гето на територията на района, като подчерта, че след отхвърлянето на доклада в СОС, казусът е приключен.  Той подготвя и предложение за използване на терена, където да бъдат изградени спортни зали и спортни съоръжения, вместо временни постройки.Въпреки това гражданите..

публикувано на 16.10.25 в 10:10