Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Проф. Донка Байкова
Снимка: Ани Петрова, БНР

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова, преподавател в  Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено здраве при Медицинския университет - София. Научните интереси на проф. Байкова са областта главно на лечебното хранене, епидемиологията на здравето и на хроничните неинфекциозни заболявания. Член е на Българската и на Международната асоциация по затлъстяване, както и на Балканския медицински съюз.

"Храната е много важна за протичане на всички процеси в човешкото тяло. Тя има две основни биологични роли - енергийната стойност и строителен материал, както за растежа и развитието на младия човек, така и за възстановяване и обновление на клетките в организма на зрелия човек", каза в студиото на Радио София проф. д-р Донка Байкова.

Храната обаче е и фактор, който моделира заболеваемостта през последните години

"Тези заболявания, които преди две десетилетия изместиха инфекциозните болести, се наричат вече хронични незаразните болести. Преди 10-тина години бяха болести на цивилизацията, след това терминът стана социално значими болести, после хронични болести, свързани с храненето, а сега само хроничните незаразните болести, защото те винаги са свързани с грешки в храненето. Това са сърдечно-съдовите заболявания, метаболитните проблеми - високи нива на холестерол, атеросклерозата, инсултът, коронарните смущения, ракът на дебелото черво, на млечната жлеза, диабетът и затлъстяването", каза проф. Байкова. По думите й, за болните се налага задължително корекция в храненето. А здравите хора трябва да се предпазят от тези заболявания.

И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни

"Дори да изберем здравословен начин на хранене на семейството, няма да можем да реализираме всичко на практика. Дори и да избираме натурални продукти - охладена риба, картофи, ориз, боб, леща, яйца, но самите те, за да са на пазара, също са обработени по някакъв начин. Тогава трябва да избираме био продукти, но и за тях не сме сигурни", каза специалистът. По думите й, цената им в търговската мрежа е доста по-висока, но не можем да сме сигурни дали даден продукт е наистина "био".

Проф. Байкова отбеляза третирането на животните с антибиотици и хормони, за да има млеконадой, или за да не боледуват от мастит. Остатъчното месо е минало карантинния период, т.е. животните са освободени от тях. И въпреки това не можем да бъдем сигурни. 

"Редица наши тревоги могат да ни направят песимисти и да ни доведат до крайност. Но ще кажем: да, човешкият организъм има свои предпазни механизми. Той е една съвършена биологична система и може да се справи с различни неща".

Трябва да търсим по-малкото зло

"Да се храним разнообразно, по възможност с по-натурални продукти, а не технологично обработени, където непременно ще са добавени Е-та, които подобряват технологичния процес", каза специалистът. Това са оцветителите, които подобряват външния вид; консервантите за удължаване на срока на трайност и за предпазване от опасни бактерии; антиоксиданти, за да не гранясат мазнините; подсладители за по-добър вкус; емулгатори; минерални соли за цвят; натриев нитрит при колбасите, без който колбасите ще са с жълтеникав цвят и по-кратък срок на годност. По думите на проф. Байкова, в ХХI век да говорим,че е възможно изцяло без технологични подобрители в храните е невъзможно.

За всички групи технологични добавки (Е-та) има определени допустими нива, които се контролират от Органа по безопасност на храните за европейските страни. Но никой не е направил научно проследяване и проучване какъв би бил ефектът, ако в един прием на храна консумираме например 11 или 15 Е-та, и то с висока концентрация, т.е. към горна граница на тяхната допустимост.

Защо е важно да четем на етикетите и какви храни да изберем - чуйте в разговора с проф. Донка Байкова в прикачените звукови файлове!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Откриването на Варненско лято'24

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея :..

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Мария Тарашманова

С компания е винаги по-приятно

Създателката на един от най-популярните канали за пътешествия в YouTube и блогове в социалните мрежи – Ramble with Tarashmanova (в превод „Скитай с Тарашманова“) – с първата си книга за почитателите на спонтанните пътешествия – пътеводителя  „България. Скитане из рая на Земята“: "Обикалям из покрайнините. При първото ми посещение на Пирин се..

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Иконостасът на църквата

Новата "стара" църква в Копривщица стана на 180 години

180 г. от създаването на църквата "Св. Николай" в Копривщица . Защо църква с толкова дългогодишна история е позната като „новата църква“, от Копривщица ни разказва колегата Боян Бочев: "През 1817 е създадена старата църква, но в един момент населението става над 10 000 и градът има нужда от нов храм. Неофит Рилски и жители пишат прошение към..

публикувано на 29.06.24 в 09:52

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15