"Храната е много важна за протичане на всички процеси в човешкото тяло. Тя има две основни биологични роли - енергийната стойност и строителен материал, както за растежа и развитието на младия човек, така и за възстановяване и обновление на клетките в организма на зрелия човек", каза в студиото на Радио София проф. д-р Донка Байкова.
Храната обаче е и фактор, който моделира заболеваемостта през последните години
"Тези заболявания, които преди две десетилетия изместиха инфекциозните болести, се наричат вече хронични незаразните болести. Преди 10-тина години бяха болести на цивилизацията, след това терминът стана социално значими болести, после хронични болести, свързани с храненето, а сега само хроничните незаразните болести, защото те винаги са свързани с грешки в храненето. Това са сърдечно-съдовите заболявания, метаболитните проблеми - високи нива на холестерол, атеросклерозата, инсултът, коронарните смущения, ракът на дебелото черво, на млечната жлеза, диабетът и затлъстяването", каза проф. Байкова. По думите й, за болните се налага задължително корекция в храненето. А здравите хора трябва да се предпазят от тези заболявания.
И можем, и не можем да се предпазим от вредните храни
"Дори да изберем здравословен начин на хранене на семейството, няма да можем да реализираме всичко на практика. Дори и да избираме натурални продукти - охладена риба, картофи, ориз, боб, леща, яйца, но самите те, за да са на пазара, също са обработени по някакъв начин. Тогава трябва да избираме био продукти, но и за тях не сме сигурни", каза специалистът. По думите й, цената им в търговската мрежа е доста по-висока, но не можем да сме сигурни дали даден продукт е наистина "био".
Проф. Байкова отбеляза третирането на животните с антибиотици и хормони, за да има млеконадой, или за да не боледуват от мастит. Остатъчното месо е минало карантинния период, т.е. животните са освободени от тях. И въпреки това не можем да бъдем сигурни.
"Редица наши тревоги могат да ни направят песимисти и да ни доведат до крайност. Но ще кажем: да, човешкият организъм има свои предпазни механизми. Той е една съвършена биологична система и може да се справи с различни неща".
Трябва да търсим по-малкото зло
"Да се храним разнообразно, по възможност с по-натурални продукти, а не технологично обработени, където непременно ще са добавени Е-та, които подобряват технологичния процес", каза специалистът. Това са оцветителите, които подобряват външния вид; консервантите за удължаване на срока на трайност и за предпазване от опасни бактерии; антиоксиданти, за да не гранясат мазнините; подсладители за по-добър вкус; емулгатори; минерални соли за цвят; натриев нитрит при колбасите, без който колбасите ще са с жълтеникав цвят и по-кратък срок на годност. По думите на проф. Байкова, в ХХI век да говорим,че е възможно изцяло без технологични подобрители в храните е невъзможно.
За всички групи технологични добавки (Е-та) има определени допустими нива, които се контролират от Органа по безопасност на храните за европейските страни. Но никой не е направил научно проследяване и проучване какъв би бил ефектът, ако в един прием на храна консумираме например 11 или 15 Е-та, и то с висока концентрация, т.е. към горна граница на тяхната допустимост.
Защо е важно да четем на етикетите и какви храни да изберем - чуйте в разговора с проф. Донка Байкова в прикачените звукови файлове!
Коментатори във "Форум" тази седмица са певецът и бас китарист Васил (Васо) Гюров, и бизнесменът и треньор Ивайло Караньотов. Заедно с водещия Константин Лавсов, част от темите, които дискутираха бяха: - Безопасността по пътищата, житейското напрежение ли е причината за голяма част от катастрофите? - Предизвикателствата пред новото..
За първи път в света най-големият конкурс с обучителна програма по комуникация на науката ще се проведе в Антарктика. Организатор на събитието е фондация "Красива наука". От началото на годината започна записването на участници за XVI българско издание на най-големия конкурс по комуникация на науката в света - FameLab. Също от началото на годината..
15 милиона лева годишно е прогнозната стойност необходима за биомаркерна диагоностика на онкологичните заболявания у нас. Това е 0, 02 процента от целия бюджет на Националата здравноосигурителна каса за година, а същевременно за 2025 година са предвидени до 5 милиона лева за подобни изследвания. Това обедини за пореден път пациентски..
С нов апарат за роботизирана хирургия Da Vinci Xi вече разполага Военномедицинската академия в София. Той комбинира високотехнологични иновации и прецизност при извършването на операции в областта на урологията, гръдна хирургия, гинекология, коремна, чернодробна, панкреатична, дебелочревна хирургия. Пред Радио София началникът на Клиниката по..
Новият министър на образованието Красимир Вълчев обяви като един от приоритетите си промяната на учебните програми. Според него те не работят по най-добрия начин. Министър Вълчев ще изработи и концепция как да изглеждат. Предвиждат се също и промени в оценяването на учениците.Новият министър на образованието планира да осигури повече свободно време..
20% ДДС при продажба на новопостроено жилище ще заплащат физическите лица, ако влязат в сила промени в Закона за ДДС. Предложението е одобрено от служебното правителство и внесено в Народното събрание. 20% ДДС ще се заплаща и за имоти, продадени в рамките на първите 5 години след получаване на разрешение за ползване. Пред Радио София..
За културния туризъм и неговото развитие в България е разговорът с Ивелина Кючукова, директор на ОКИ “Красно село“ . Поводът е, че в класация на „Ню Йорк Таймс“ бе включена страната ни, като една от забележителните дестинации, които да се посетят през 2025 година. "Това е една много престижна класация, селекция на туристически..