Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Специалистът съветва:

Родителите да не оставят улицата да храни децата им

| обновено на 18.04.17 в 14:17

Преди Великден в предаването "Часът на здравето" отново обръщаме внимание на храната. В предишния ни разговор със специалиста по „Хранене и диететика“ проф. д-р Донка Байкова тя препоръча да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти с множество добавки.

С какво да се хранят децата?

Когато детето има алергия към нещо, родителите търсят причината и след изследване вече спират да предлагат на детето определена съставка или продукт - ядки, млечен продукт, хляб. Ако искат да профилактират, или пък алергизираното дете да не развива повече фактори за алергична реакция на организма, да избягват предлагане на технологично обработени храни, каза проф. Байкова. Тя призова родителите да не оставят улицата да храни децата им, а да им подготвят храна от вкъщи. Плодовете да бъдат обелени, защото там са концентрирани химическите субстанции, с които са обработени с цел растителна защита. Специалистът съветва още зеленчуците да бъдат бланширани за 2-3 минути във вряла вода. Обикновено производителите на колбаси за деца внимават и до минимум са вложени технологични добавки.

В никакъв случай имитиращи млечни продукти


Проф. Байкова посочи, че те (имитиращите сирене и кашкавал продукти) съдържат трансмастни киселини. Те повишават нивата на лошия холестерол, на триглициридите в кръвта, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те се включват в клетъчната мембрана и клетката започва да не може да разпознава болестотворните агенти на външната среда, в частност и  канцерогените.

Децата са с по-несъвършени адаптационни механизми


Всичко при тях е по-рисково. Докато растат и се развиват те усъвършенстват своите бариери. Затова е важно да ги храним с натурални продукти. Проф. Байкова съветва да се приемат не готови сокове, а фрешове, както и напитки с млечно-кисели бактерии - или кисело мляко.

Какво представляват лецитините, за вредата от хидрогенираните мазнини в солети и бисквити, както и други добавки в готовите храни - чуйте в звуковите файлове!











БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова , преподавател в   Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено..

публикувано на 01.04.17 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сава Вутов (вляво) и Ангел Николов

Да вкараме духа на чудовището в един инструмент

Сава Вутов и Ангел Николов предлагат на необичайно за класика място необичайно за Северното полукълбо заглавие: "Пролетно тайнство през ноември". Ето и разказът им: "Първият път свирихме "Пролетно тайнство" през лятото в несебърското село Баня - имаше..

публикувано на 16.11.25 в 11:25

Обикновени хора, а не супер екшън герои

Нина Караманова представя новия роман на Джон Гришам - " Вдовицата ". Излязъл в САЩ преди месец, вече е номер едно бестселър на "Ню Йорк Таймс". Това е 51-ият поред роман на Гришам, който става номер 1, а той самият е един от най-четените живи писатели в..

публикувано на 16.11.25 в 10:45

Софийски разкази - старите софийски театри

Малко преди Нощта на театрите (15 ноември) представяме старите софийски театри. В началото на 1882 пожар опустошава паянтовата сграда, където през деня е Народно събрание, а вечерта в нея играе първата любителска театрална трупа. На мястото на сегашната..

публикувано на 15.11.25 в 16:00
Кристиан Ваклинов

Историята оживява - Родопската теснолинейка, глава първа и втора

Хиляди българи преди четвърт век се обединяват в искането си да остане Родопската теснолинейка. Преди 11 години едно тогава 20-годишно момче, Кристиан Ваклинов успява и вече сме в навечерието на излизането на книгата му, посветена на Родопската..

публикувано на 15.11.25 в 15:00
Лиана Антонова

Адресите на любовта – певицата Лиана Антонова и саксофонистът Ангел Везнев

За богатия и пъстър живот на изпълнителката на „Любовта е море“, която след триумфа си във Вегас се обръща към духовното, става дума в „Адресите на любовта“. Лиана Антонова е певица, актриса, писателка и легендарна столична красавица. С втория си..

публикувано на 15.11.25 в 14:00

В София има развитие на чаената култура

FesTEAval е посветен на чая и чайните традиции от цял свят. За поредното му издание сме с Николай Кандиларов: "Зимата е най-популярна за чай за българина. Но има промяна, има развитие на чаената култура в София. Има интерес, в АйТи сектора особено...

публикувано на 15.11.25 в 11:32

Театърът и неговото денонощие

Театрите ден и нощ - започваме с 13-та " Нощ на театрите " с гостуването на Мария Панайотова и Катерина Миланова:

публикувано на 15.11.25 в 10:46