Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви съкровища крие музеят "Земята и хората"

Снимка: Божидар Янев
На днешната дата през 1987 г. отваря врати за първите си посетители Националният музей "Земята и хората". 

Музеят е създаден през 1986 г., благодарение на щедрите дарения на 90 български и чуждестранни учени, интелектуалци и колекционери.

Ежегодно на 19 юни екипът на музея представя изложбата "Нови постъпления", показваща новопостъпилите през последната година музейни ценности.

Какво е богатството, съхранявано вече над 30 години и какво предлага музеят днес - чуйте в интервюто на Божидар Янев с Живка Янакиева, главен уредник на музейната експозиция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агата Манолова - декан на Факултета по телекомуникации в Техническия университет

Техническият университет привлича студенти с нови специалности

Как посрещат университетите студентите в началото на новата учебна година - това е темата на “Събуди се, София”, която през тази седмица ще бъде дискутирана в ефира на предаването. “Тази учебна година ще бъде доста ползотворна и се надявам, че ще можем да предложим на нашите студенти първокурсници и останалите студенти магистри и докторанти нови..

публикувано на 30.09.24 в 09:42

Експерти консултират столичани по въпроси за недвижимите имоти

Националното сдружение "Недвижими имоти" организира събитие под надслов "Имотите на София: Безплатни консултации за Вашите имотни казуси", което ще се състои в обновената историческа сграда на Централните хали, съобщават от Сдружението. Събитието предоставя възможност на гражданите за индивидуални консултации от професионалисти с дългогодишен опит в..

публикувано на 30.09.24 в 09:11
Изглед към Стария град в Ерусалим, 14 април 2024 г.

МВнР предупреждава: Пътувайте до Израел само при неотложност

Пътуванията и пребиваването на български граждани в Израел да бъдат единствено при случаи на неотложност, съветват от Министерството на външните работи. Всички граждани, пристигащи в и напускащи Израел чрез летище “Бен Гурион”, следва да се информират предварително чрез своята авиокомпания за евентуални промени в техните полети, уведомява МВнР на..

публикувано на 30.09.24 в 07:35

Опасното време продължава и през новата седмица

Опасното време продължава и през новата седмица. В сила е предупреждение от първа и втора степен (жълт и оранжев код) за силен вятър, съобщават от НИМХ. С предупредени със жълт код за опасност са областите: Сливен, Ямбол, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Бургас.  Със оранжев код за опасно време са предупредени: Силистра, Разград, Добрич, Варна,..

публикувано на 30.09.24 в 07:15
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00