Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Добрин Константинов: Трансплантацията на стволови клетки в повечето случаи води до пълно излекуване

проф. Добрин Константинов

Трансплантацията на стволови клетки е неотменна част от лечението на онкохематологичните и други тежки заболявания и у нас. На 10 октомври 1997 г. се навършиха точно 20 години от първата трансплантация на костен мозък (стволови клетки), извършена в България. Методът е приложен на дете със злокачествено заболяване. Трансплантацията, със собствени стволови клетки, е извършена в Клиниката по детска онкохематология при ИСУЛ. През 2000 година е направена и първата трансплантация от чужд донор. Сега клиниката е част от Клиника по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", с ръководител проф. Добрин Константинов, Национален консултант по детска хематология и онкология.

Каква е равносметката от прилагането на метода и каква е успеваемостта?

Щастливи сме, че сме част от напредъка на медицината и вече 20 години развиваме този метод. Официално се смята, че му е дадено начало преди 60 години. Доста дълги години се оказва, че е добра теоретична постановка, но много трудно осъществима на практика. И благодарение на това, че теоретичната постановка е много интересна и предполага много добри резултати, успоредно това е подтик за развитие на много специалности, дава тласък на много други, и медицински и не медицински науки, които по обратен път дават своето, за да се усъвършенства методът и през последните години е неотменна част от лечението, коментира пред Радио София началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология проф. Добрин Константинов.

Какво представлява трансплантацията?

Специалистът поясни, че става дума за трансплантация на хемопоетични (кръвотворни) стволови клетки, т.е. най-младите и потентни клетки. Те могат да бъдат извлечени от три места - от костния мозък, от периферна кръв и от пъпната връв. След извличането им, целта е в една или друга степен тези клетки да заместят или възстановят костен мозък, който е заболял.

Едната разновидност е т. нар. автоложна трансплантация, при която собствени клетки се събират и заделят и след това, тъй като пациентът се подлага на тежко лечение и костният мозък не може сам да се възстанови,  му се "връща" запазеният костен мозък и той възстановява кръвотворенето. По-сложният начин е, когато трансплантираме клетки от чужд донор - близък роднина - брат, сестра и т.н., но и доста по-далечен, случаен човек от световните регистри. И тук вече се противопоставяме на природни закономерности и затова методът е сложен. Защото колкото и идеално да подберем донора, винаги има противоречие - имунен конфликт, който или предварително трябва да бъде съобразен и предотвратен, или контролиран във времето, обясни проф. Константинов.

След успешна трансплантация пациентът може да е напълно здрав

Специалистът обясни, че простичко казано се заменя болният костен мозък с чужди клетки, които могат да възстановят цялата кръвна система на пациента. Често костно-мозъчната трансплантация се свързва с левкемия, но чрез метода може да се лекуват и вродени състояния като вроден имунен дефицит, вродени анемии (таласемия) и д.р. Крайните успехи на много от случаите е пълно излекуване, каза проф. Константинов. Той обясни, че самата трансплантация обаче изисква много сериозна предварителна подготовка - изолация и лечение на пациента, преливане на кръв, антибиотици и др.

В трансплантационния център на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ се работи по международно утвърдени протоколи и европейски правила. Центърът е част от Европейското дружество по трансплантология.  Проф. Константинов посочи, че лечението при децата е различно от това на възрастните. Всеки случай се анализира от специалистите строго индивидуално.

Още за показанията на прилагането на метода, за етапите на лечението и за прилагането му в България - чуйте разговора с проф. Добрин Константинов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята да спасиш едно куче

Тери не е българин по месторождение, а е австралиец. Но е направил за България повече отколкото много българи някога ще направят за животните. Той е създател на приюта за бездомни кучета  Every Dog Matters EU   до Костинброд, благодарение на който стотици бездомничета са се превърнали в страхотни домашни любимци някъде по света, включително и..

публикувано на 04.07.24 в 12:26

Велосипедното движение в центъра на София се е увеличило двойно

Велосипедното движение се е увеличило двойно София. Това каза пред Радио София Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция", цитирайки данни от столичния зам.-кмет по транспорта. „Същевременно автомобилното движение е намаляло в участъка. Това е търсеният ефект и мисля, че хората, които се движат там го виждат това нещо. Има дни и часове, в които..

публикувано на 04.07.24 в 11:23

На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска"

На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска", каза пред Радио София директорът на дирекция "Транспорт" към Столичната община Иван Николов. Той обясни, че строежът включва трасето от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров". "Ще бъде с бус ленти, изцяло се реконструира и ще бъде затворено за дълъг период. Започва на 16 юли..

публикувано на 04.07.24 в 09:49

Разкъсана облачност, с температура в София около 25°

Днес облачността ще остане разкъсана, около и след обяд - купеста, над Рило-Родопската област - купесто-дъждовна. На места, главно там ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 25° и 30°, в София - около 25°. Над планините ще има..

публикувано на 04.07.24 в 07:35

Нова придобивка очакват колоездачите в София

Единственият у нас полигон по пътна колоездачна безопасност и тренировъчно трасе за този спорт се очаква да бъде изграден в София. Това обяви специално за Радио София Александър Стоянов, председател на сдружение "Колоездачен клуб Генезис". Очаква се това да стане факт в близките години, а избраното място за съществуването му е землището на кв...

публикувано на 03.07.24 в 17:22
Любомир Стефанов

Гласуват проектокабинета Желязков

Парламентът гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и..

публикувано на 03.07.24 в 16:04
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат никаква информация. Елена Митева и десетки други пътници е трябвало да излетят от София за Мадрид..

публикувано на 03.07.24 в 15:50