Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Жителите на София масово се оплакват от дупките по улиците и незаконното строителство, а в Бургас се жалят най-много от монополистите - електроразпределителните дружества, ВиК и мобилните оператори, пише МОНИТОР. През 2017 година в кабинета на столичния обществен посредник Лилия Христова са постъпили 170 жалби и сигнали, става ясно от отчета й за миналата година. При 97% от тях са извършени проверки и са предприети съответните действия за решаване на проблемите. В сравнение с 2016 година оплакванията са намалели с 24 на сто. Проблем за софиянци си остава административното обслужване, както и неспазването на обществения ред и шума от заведенията.

Столичната "Топлофикация" шокира клиентите си с високи сметки за март - почти двойни на фона на получаваните през отминалия отоплителен сезон. Читатели на СЕГА разказаха, че гарсониери, за които януарските сметки са по 120-140 лв., за март дължат 190 лв. По-големи жилища, които обичайно плащат по 200-240 лв. през студените месеци на годината, сега са изненадани с 350-левова сметка. Потребители на дружеството монополист разказаха и за сметки от по 600 лв. за отопление на 120 кв. м.

Изграждаме инструментариум в момента, с който можем да въздействаме срещу двойния стандарт при храните в Европа, пише ТРУД. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в понеделник след неформално заседание на Съвета на министрите на здраве-опазването в ЕС, което се проведе в София. Инициативата е в рамките на българското европредседателство. Ключови въпроси в здравния сектор бяха обсъдени по време на на неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, което се проведе в НДК в София.

Производителите на мляко и млечни продукти вече няма да могат да произвеждат имитиращи продукти в същите помещения, информира ТРУД. Това предвижда промяна в Наредба 1 за хигиената на храните, качена за обществено обсъждане. Същото ще важи и за производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти. Те няма да могат да разфасоват имитиращи продукти в същите обекти. Изискванията ще важат за продукти, произведени на територията на България. Мандрите имат един месец от влизане в сила на промените, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания.

47-годишен мъж, категоризиран от ТЕЛК с пълна слепота, прогледна след неврохирургична интервенция, извършена от д-р Емануил Найденов в УМБАЛ “Свети Иван Рилски”, съобщава 24 ЧАСА, като се позова на лечебното заведение. Преди операцията в столичната болница Ергюн Али, от дуловското село Правда, две години търсил помощ от лекари в чужбина, но неуспешно. Мъжът започнал да губи зрението си без видими причини. Според описанието на пациента започнала да се спуска мъгла пред очите му до степен на пълен мрак. След 6 изследвания на ядрено-магнитен резонанс в Турция и Западна Европа Ергюн бил без изяснена диагноза и идея за лечение.

МВР планира да даде 40 млн. лева за нови камери, с които да контролира скоростта по пътищата у нас. Това научи МОНИТОР след обсъждане на текстовете в новите три законопроекта, регламентиращи движение по пътищата, които бяха представени пред депутати, министри и представители на неправителствения сектор.Идеята на всички ремонти на закона е да бъдат намалени наполовина жертвите от катастрофи до 2020 година. Парите ще бъдат набавени от фонда, в който се събират глобите от шофьорите нарушители.

Във фонд "Пътна безопасност" са натрупани около 60 млн. лв. и тези пари трябва да се изразходват за камери по пътищата, информационни кампании и обучения на учениците. Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната комисия по вътрешен ред Цветан Цветанов, пише
СЕГА. Вчера на кръгла маса бяха представени и обсъдени проектите на управляващите за разделяне на сегашния Закон за движение по пътищата на три нови - Закон за движението по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства.

Незаконната търговия с цигари през последните три месеца на 2017 г. е отбелязала ръст, пише СЕГА. Това се случва за първи път от началото на 2014 г. Делът на контрабандните папироси е достигнал 6.6% при 6% в сравнение с предното тримесечие. Това показва традиционното проучване на петте големи тютюневи търговци в страната. Негативната тенденция идва на фона на непрекъснатите хвалби на кабинета за успехи в борбата с контрабандата и корупцията. Премиерът Бойко Борисов обаче не пропусна да акцентира, че има страни в ЕС с далеч по-високи проценти на контрабандата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община. На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света,..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от страна на администрацията завърши с обезопасяването и заграждането на мястото. „Това е..

публикувано на 05.07.24 в 10:36

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София , съобщават от Столичната община. От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни..

публикувано на 05.07.24 в 08:07
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.  "Майстори на фотографията", издание 16,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 08:11