Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Николай Коев за храната като преживяване

На пролетните кулинарни изкушения е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица, това е и темата на четвъртото издание на Sofia Restaurant Week. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а “Радиоприемница” ще гостува в четири от ресторантите.  
Форматът Restaurant Week води началото си от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 хил. репортери от цял свят. Основната идея на проявата е гостите на събитието да бъдат нахранени и обслужени на преференциална цена от голям брой ресторанти в града. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.

В София, фестивалът се провежда по български образец - на определен брой места, с фиксирана цена, в рамките на седмица се посещават ресторантите и може да бъде опитана храната от различни кухни. От 2016 г. започнахме първото издание, разказа организаторът на фестивала в София Николай Коев. Четвъртото издание се отличава с това, че сега са подбрани най-добре представилите се ресторанти от досегашните три издания. Идеята беше да стимулираме хората да се срещат и виждат с приятели по ресторантите и да опитват нови кухни, разказа Коев. Освен това в момента има бум и на кулинарните предавания, шоупрограми и различни инициативи.

Постоянно има събития, които допринасят за повишаване на културата на самите потребители и повишаване на качеството на предлагане в ресторантите, казва той. Българинът предпочита повече екзотична, оригинална, авторска кухня. В първите формати имахме повече ресторанти с българска кухня, но опитът на базата на общите посещения показа, че тези ресторанти бяха по-слабо посещавани в рамките на фестивала, въпреки че някои от тях са силно посещавани сами по себе си. Според него това е вероятно, защото посетителите много добре познават българската кухня и искат да видят нещо по-интересно, което не са опитвали. Снимка

Към момента вече 80% от капацитета в заведенията, включени в Sofia Restaurant Week са резервирани, но желаещите могат да направят това на сайта на фестивала, където има карта с включените в изданието ресторанти. Критериите за избор на ресторантите са разнообразната и добре направена кулинария, като при избора си Коев се е старал да не включва много скъпите ресторанти. Майсторството на шеф-готвачите, според него, се измерва с оценката на неговите гости. Във фестивала за порадна година ще участва шеф Иван Манчев.
От пролетните предложения Коев е впечатлен от готвача Джун Йошида и неговото свинско с картофи, което е много нестандартно, както и от ястие с цветя. Тук не говорим за наяждане, а за преживявания, за атмосфера, за едно добре изкарано време, вкусови предизвикателства и пр.”, коментира Коев.

Излъчванията на живо на предаването "Радиоприемница" ще бъдат от ресторанти с предимно европейска кухня със средиземноморки и азиатски елементи. Първото заведение, което предаването ще посети, ще бъде с авторска кухня, второто - с фюжън кухня, третото - класическа кухня, а четвъртото от ресторант с италианска кухня. 

Чуйте целия разговор с Николай Коев в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Вълчева: Всеки един от нас има доза интровертност

Световния ден на интроверта се чества от 2011 г. в знак на уважение и разбиране към хората с интровертна нагласа, която ги изправя пред уникални предизвикателства по отношение на работата, здравето и личните им взаимоотношения. Според научното обяснение, интроверсия е съсредоточаване върху вътрешния свят на човека. Интровертите са сдържани,..

публикувано на 02.01.25 в 17:29

Има рекорден ръст на вноса на кадри от трети страни

Безработицата в страната остава сред най-ниските от началото на промените - през ноември е била 5.16%. Забавя се ръстът на заплатите, като за догодина се очаква да е от порядъка на 9-10%. Има трайна тенденция на по-голям брой завръщащи се от чужбина българи, както и на заселващи се граждани на страни от ЕС. Продължава да се увеличава броят на хората,..

публикувано на 02.01.25 в 15:57
Никола Калистрин

Успех от 2024-а: Върхово постижение на ски по 30 Пирински върха

През изминалата година един българин, ски алпинист постави невероятен рекорд, за който не се зашумя, колкото заслужава. Той се казва Никола Калистрин и на 5 април 2024-та преминава 30 върха на северен Пирин за по-малко от 9 часа . Още подробности за постижението: изминава на ски 44 километра по трасе с над 4300 м денивелация ...

публикувано на 02.01.25 в 14:40
Надежда Бобчева

Нискоемисионната зона за отопление е само една от мерките за по-чист въздух в София

От януари 2025 година Столична община въвежда зона с ниски емисии за битово отопление. Целта е да се замени старото, замърсяващо отопление с екологични и модерни алтернативи. Програмата вече оказва значително въздействие върху качеството на живот на много домакинства. Нискоемисионната зона за отопление само една от мерките за по-чист въздух в..

публикувано на 02.01.25 в 14:40
Жан Мар

Жан Мар записва последни песни за албума си

Жан Мар изпраща динамична година - не само в личен план, а през 2025-а ще издаде албум. Зарича се да го пусне и на грамофонна плоча, защото тя си е по-арт носител. (Сред добрите новини от 2024-а е, че в близост до София се отваря фабрика за грамофонни плочи.) Едната страна на плочата ще е с изпълнения с участието на Мария Маринова-Макая..

публикувано на 02.01.25 в 11:28

Търсят осиновители на баскетболна и на волейболна площадка

Сдружение "Безопасни детски площадка" започва 2025 година с нова провокативна кампания: "Осинови спортна площадка" . Организацията разполага със спортни съоръжения за оборудване на баскетболно и волейболно игрище, което ще предостави на община, общност, организация, училище, което предоставя свободен достъп за игра и спорт на деца и..

публикувано на 02.01.25 в 09:35