Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се готви боб в Радуил

Снимка: Лили Големинова
При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото.

Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха станали рано - още от 6 сутринта се бяха захванали с казаните. Защо е толкова хубав радуилският боб, бързам да попитам аз. "Най-вече заради хубавата вода, с която се напоява - отговарят ми баба Цветанка и баба Добринка, допълвайки се, - нали тук имаме две реки, но бобът от Слимница е най-вкусен, защото е по-малка рекичка и водата е по-топла".
За приготвянето най-важното е да се накисне от предната вечер, да се измие на сутринта и да се сложи в студена вода. Вари се бавно - "по-полека", на тих огън. Изобщо, "бобът става най-хубав на огън". Който е в града и си няма огън, поне да го вари на слаб котлон. Продължаваме с указанията на Цветанка и Добринка - "като изври малко водата и фасулът спадне до долу, слагаме първо кромид и моркови, после, като поомекне, добавяме чушките - червени, пресни, нарязани на дребно. Слагаме и прясна чубрика, целите гранки - както са си". Солта и олиото - накрая, а който обича люто, да си стрие една люта чушка в купичката - "и става приказка", по думите на баба Добринка.
Според нашите гостенки на масата с боба трябва да има салата, "домашна печен чушка с оцет и чесън, както и хляб".
Освен чуден боб, в Радуил има хубави картофи и домати, а в реките има пъстърва. Затова всички умеят да готвят добре именно с тези продукти.
Живо изглежда (особено по време на фестивала на боба) село Радуил, но според Цветанка и Добринка някога хората са били много повече, около 4000. Сега има чист въздух, но няма поминък. Едно време дърводобивът е бил много важен за региона. Сега горското стопанство е закрито, а младите ходят да работят в Боровец и Костенец. "А някога ей-тука имаше ресторант - показват ми една полуразрушена голяма къща с тераса, точно над реката- и сме правили сватби с по 400 човека, пускахме грамофонни плочи отвътре, танцуваше се, всеки гледаше да излезе на терасата, заради гледката". И за Добринка, и за Цветанка готвенето е и професия. Синът на Добринка е шеф-готвач от няколко години в държавите от Бенелюкс, дъщерята на другата ни гостенка пък останала в селото, гледа животни и екопродукти.
Още за боба и майсторлъка на бабите от Радуил - чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васко Абаджиев

Адресите на любовта – цигуларят Васко Абаджиев

В "Адресите на любовта" припомняме за един от най-големите цигулкови виртуози на ХХ век, който умира беден и самотен, непознал любов и женска ласка. Един от редките случаи, в които разказваме анти-любовна история. Навремето наричали Васко Абаджиев гениален, но странен. Днес биха го описали с модерното определение „от аутистичния спектър“...

публикувано на 08.02.25 в 14:00

Ана Андреу Бакеро в "Перото"

Ана Андреу Бакеро гостува в България с дебютния си исторически роман „Принцесата от Бухенвалд“ – печалната история на Мафалда Савойска, сестра на Царица Йоанна Българска. Събеседник ни е Деметра Димитрова, редактор на романа: "Тайно се надявахме тя да дойде, имахме интересен диалог с читателите. Инициативата дойде от Институт "Сервантес"...

публикувано на 08.02.25 в 11:44
Екатерина Цанова

Контролираният транс

Лечение чрез хипноза – митове и легенди. Гост по темата е Екатерина Цанова: психолог, който работи с Позитивна психотерапия и Хипнотерапия при паник атаки, повишена тревожност, страхове, фобии, безсъние, депресивни състояния, обсесивно-компулсивно разстройство, хранителни разстройства, житейски кризи и др.: "Хипнозата е състояние на контролиран..

публикувано на 08.02.25 в 11:24

За българското кино в контекст

Започва 29-то издание на София Филм Фест – представя ни го основателят, самият Стефан Китанов: "Особено забележително е присъствието на българския филм - около 60 от 180-те филма са български. Почти 50 са премиерни, Важно е да гледаме българското кино в контекст, да сравним филмите помежду им и със световни.  Темите са многообразни - от исторически до..

публикувано на 08.02.25 в 10:33

Учене чрез преживявания

Започва Мисия „Стани инженер изобретател в Музейко“ – в нея ни въвеждат Александра Димитрова и Валентина Венкова: "Децата учат чрез играта, чрез преживявания. Така усвояват нови знания много лесно. Активират се всички видове интелигентност. С днешните работилници даваме възможност да се докоснат до различни професии, да влязат в обувките на..

публикувано на 08.02.25 в 09:56

"Форум", 07.02.25: Защо бойкотът на хранителните магазини няма да проработи?

Александър Христов и Яница ПетковаАлександър Христов и Яница ПетковаВ последния за тази седмица "Форум" водещият Лъчезар Христов насочи и предизвика актуалните коментатори да споделят мнения и разсъждения по следните теми : "Възраждане" внася в Народното събрание проекторешение за създаване на комисия, която да разследва дейността на чужди..

публикувано на 07.02.25 в 19:05
Остров Санторини в очакване на следващ трус

Как учените разчитат трусовете в Санторини?

За последните 10 дни на остров Санторини са усетени над 6400 труса. Как учените разчитат цялата ситуация и до какви дългосрочни последствия може да доведе? Събеседник по темата в предаването "Ритъмът на столицата" е  доц. Пламена Райкова, ръководител на Департамент "Сеизмология и сеизмично инженерство" към Националния институт по..

публикувано на 07.02.25 в 18:40