Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският стартъп Lam’on - забравете за пластмасата и рециклирайте на воля

Биоразградим ламинат за хартия, подходящ за компостиране, е българският победител в петото издание на конкурса за социално ангажирани бизнеси Chivas Venture. Компанията Lam’on ще представи България на международния финал на надпреварата в Амстердам и ще има възможност да се състезава за част от наградния фонд, който е в размер на 1 млн. долара.

Lam’on се прилага по същия начин както и гланцовите ламиниращи фолиа, които откриваме върху кориците на списанията, брошурите учебниците и тн. Ламинатите в момента са базирани на пластмаса, неразградими са. Това, което ние разработихме, е алтернатива, която изглежда и „се държи“ по същия начин, но е биоразградим продукт, нетоксичен е. Искаме да променим индустрията, коментира Гергана Станчева, част от екипа на проекта.

Въпреки че младата компания Lam’On е в начален етап от развитието си, основателите ѝ Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков имат ясен бизнес план как могат да помогнат на природата и да намалят използването на пластмаса. Те разработват биоразградимо ламиниращо фолио, базирано на полимлечна киселина, което се използва в печатната индустрия и може да бъде компостирано. Начинът му на използване и машините, на които се ламинира, са същите като при обикновеното филио, но за създаването му се използват екологични продукти. Цената му също е конкурентна на останалите решения на пазара.

Веднъж ламинирана, хартията става нерециклируема. Създава се боклук, който след това се гори и се превръща във вредни емисии за атмосферата. Lam’On има за цел при рециклирането, ламинатът да се отдели лесно от хартията. Тя да отиде за рециклиране. А дори и продуктът да се гори, той не съдържа вредни емисии, което елиминира проблема, обясни Анджела Иванова.

Анджела се занимава с фотография, а Гергана е илюстратор и дизайнер. Именно постоянната им работа с печатни материали и фолио ги насочва към био-идеята им. Към момента младите предприемачи имат вече готов прототип, който целят да предлагат както на печатни медии, в частност списания, така и на фирми, изработващи еднократни рекламни материали. Скоро от Lam’on ще започнат и пилотни тестове с шест печатници в София.

Съвсем скоро ще подадем документи за патент. Българските фирми са на световно ниво, не са консервативни и с отворени ръце приемат идеята ни. Пътуваме, общуваме и с чуждестранни фирми. Пазарът ни очаква, каза още Анджела.

През април месец започва гласуването за проектите на участниците в конкурса на Chivas Venture. Всеки от нас може да гласува за своя любим проект в страницата на състезанието, а след това предстои големият финал, който ще се проведе в Нидерландия. Пожелаваме успех на всички проекти с добра кауза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13