Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да не си "сготвим" и акриламид с домашно приготвената храна?

Препържените картофи и тъмната коричка на хляба са с най-високо съдържание на потенциално канцерогенното вещество

Мащабно проучване в ЕС ни накара отново да помислим за храната, която слагаме на трапезата си и нейното качество и безопасност. Асоциация "Активни потребители" публикува тази седмица изследване на десет потребителски организации на проби от над 500 хранителни продукта в различни европейски страни за съдържание на акриламид. Една трета от тях са показали наличие на веществото над определената норма - основно проби от кафе, чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски. Предполага се, че акриламидът е силен канцероген.

До момента изследвания са правени само при животни, като те категорично доказват този ефект. Необходими са още проучвания на потенциала на акриламида да предизвика рак и при човека, коментира за Радио София доц. д-р Тери Врабчева от отдел "Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи.

Проучване, проведено още през 2002 година от група учени от Университета в Стокхолм, показва, че акриламидът се образува по време на нагряване на богати на въглехидрати храни, но при наличието на определена аминокиселина - аспаргин, обясни доц.  Врабчева. Тя се среща в много зеленчуци. Акриламидът обаче се образува при продължителна обработка при високи температури (над 120 градуса), обикновено при печене или пържене. При варене веществото не се образува.

През 2008 година, по инициатива на Европейската агенция по безопасност на храните, във всички европейски страни се правят изследвания за наличие на акриламид в храните. Доц. д-р Тери Врабчева ръководи лабораторията, която прави изследванията на над 40 вида продукти в България. Най-високи стойности са открити в кафето, следват бисквитите и зърнените храни. Въз основа на резултатите от всички страни е направена оценка на риска и Европейската комисия публикува норми за наличие на веществото в храните, които влизат в сила от месец май 2018 година. Сегашното проучване на европейските потребителски организации цели да проследи изпълнението, обясни доц. Врабчева.

СнимкаЗа да избегнем образуването на акриламид при приготвянето на ястията вкъщи, специалистът съветва картофите да се пържат при ниска температура (под 120 градуса) до златисто жълто, а не до тъмно кафяво. Същото се отнася и за хляба - акриламидът се концентрира в тъмно кафявата изпечена коричка, в меката част на хляба веществото не съществува.

Преди печене или пържене картофите не трябва да се държат в хладилника, защото при температури под 6 градуса в тях протича процес, наречен "студено подслаждане" - т.е. се покачва съдържанието на въглехидрати. Ако веднага се приготвят термично, ще имат по-високи стойности на акриламид. Съдържанието на веществото може да бъде намалено с до 50%, ако ги накиснем нарязани във вода за 15-30 минути.

При индустриално произведените храни това правило не може да се приложи - по външни белези не може да се каже дали в дадена опаковка бисквити или чипс има акриламид. Производителите имат отделни насоки за това как да приготвят храната, за да намалят до минимум съдържанието на веществото, каза специалистът.

При кафето, точно обратно на останалите храни, е установено, че леко опеченото кафе съдържа повече акриламид. Това може да разберем от цвета му - тъмното кафе има по-малко количество от веществото, отколкото светлото на цвят опечено кафе.

Контролът на храните в търговската мрежа започва още от производството, по време на регулярните проверки на всички предприятия, заяви пред Радио София инж. Нели Тодорова, главен експерт в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните. Вече са започнали и изследванията за наличие на акриламид, в изпълнение на европейския регламент, влязъл в сила през миналата година.

Още подробности - чуйте в звуковите файлове!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Боян Трайков, предаване първо

Разговорите са с Еди Емирян - един от стожерите на "Хоризонт" и с Милен Димитров - редактор в Дирекция “Дигитални програми”, направление “Интернет портал” на Българското национално радио. Също така Милен работи към Златния фонд на Радиото. И, разбира се, по-младите от нас го познаваме, като постоянен лектор в БНР Академията, създадена с методическа и..

публикувано на 08.02.25 в 16:00

Софийски разкази - квартал Лозенец, част 1

Курубаглар, Лозеница, Лозенец - трансформациите в името са не по-малки от трансформациите на мястото: В първата част се срещаме с "оазиса в степната равнина" по разказ на Вазов от края на 19 век. Защо е била пренебрегната и кога се правят първите стъпки за "охубявяването" ѝ?  Слушаме и спомени на Иван Венедиков за държавната и общинска политика,..

публикувано на 08.02.25 в 15:00
Васко Абаджиев

Адресите на любовта – цигуларят Васко Абаджиев

В "Адресите на любовта" припомняме за един от най-големите цигулкови виртуози на ХХ век, който умира беден и самотен, непознал любов и женска ласка. Един от редките случаи, в които разказваме анти-любовна история. Навремето наричали Васко Абаджиев гениален, но странен. Днес биха го описали с модерното определение „от аутистичния спектър“...

публикувано на 08.02.25 в 14:00

Ана Андреу Бакеро в "Перото"

Ана Андреу Бакеро гостува в България с дебютния си исторически роман „Принцесата от Бухенвалд“ – печалната история на Мафалда Савойска, сестра на Царица Йоанна Българска. Събеседник ни е Деметра Димитрова, редактор на романа: "Тайно се надявахме тя да дойде, имахме интересен диалог с читателите. Инициативата дойде от Институт "Сервантес"...

публикувано на 08.02.25 в 11:44
Екатерина Цанова

Контролираният транс

Лечение чрез хипноза – митове и легенди. Гост по темата е Екатерина Цанова: психолог, който работи с Позитивна психотерапия и Хипнотерапия при паник атаки, повишена тревожност, страхове, фобии, безсъние, депресивни състояния, обсесивно-компулсивно разстройство, хранителни разстройства, житейски кризи и др.: "Хипнозата е състояние на контролиран..

публикувано на 08.02.25 в 11:24

За българското кино в контекст

Започва 29-то издание на София Филм Фест – представя ни го основателят, самият Стефан Китанов: "Особено забележително е присъствието на българския филм - около 60 от 180-те филма са български. Почти 50 са премиерни, Важно е да гледаме българското кино в контекст, да сравним филмите помежду им и със световни.  Темите са многообразни - от исторически до..

публикувано на 08.02.25 в 10:33

Учене чрез преживявания

Започва Мисия „Стани инженер изобретател в Музейко“ – в нея ни въвеждат Александра Димитрова и Валентина Венкова: "Децата учат чрез играта, чрез преживявания. Така усвояват нови знания много лесно. Активират се всички видове интелигентност. С днешните работилници даваме възможност да се докоснат до различни професии, да влязат в обувките на..

публикувано на 08.02.25 в 09:56