Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да не си "сготвим" и акриламид с домашно приготвената храна?

Препържените картофи и тъмната коричка на хляба са с най-високо съдържание на потенциално канцерогенното вещество

Мащабно проучване в ЕС ни накара отново да помислим за храната, която слагаме на трапезата си и нейното качество и безопасност. Асоциация "Активни потребители" публикува тази седмица изследване на десет потребителски организации на проби от над 500 хранителни продукта в различни европейски страни за съдържание на акриламид. Една трета от тях са показали наличие на веществото над определената норма - основно проби от кафе, чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски. Предполага се, че акриламидът е силен канцероген.

До момента изследвания са правени само при животни, като те категорично доказват този ефект. Необходими са още проучвания на потенциала на акриламида да предизвика рак и при човека, коментира за Радио София доц. д-р Тери Врабчева от отдел "Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи.

Проучване, проведено още през 2002 година от група учени от Университета в Стокхолм, показва, че акриламидът се образува по време на нагряване на богати на въглехидрати храни, но при наличието на определена аминокиселина - аспаргин, обясни доц.  Врабчева. Тя се среща в много зеленчуци. Акриламидът обаче се образува при продължителна обработка при високи температури (над 120 градуса), обикновено при печене или пържене. При варене веществото не се образува.

През 2008 година, по инициатива на Европейската агенция по безопасност на храните, във всички европейски страни се правят изследвания за наличие на акриламид в храните. Доц. д-р Тери Врабчева ръководи лабораторията, която прави изследванията на над 40 вида продукти в България. Най-високи стойности са открити в кафето, следват бисквитите и зърнените храни. Въз основа на резултатите от всички страни е направена оценка на риска и Европейската комисия публикува норми за наличие на веществото в храните, които влизат в сила от месец май 2018 година. Сегашното проучване на европейските потребителски организации цели да проследи изпълнението, обясни доц. Врабчева.

СнимкаЗа да избегнем образуването на акриламид при приготвянето на ястията вкъщи, специалистът съветва картофите да се пържат при ниска температура (под 120 градуса) до златисто жълто, а не до тъмно кафяво. Същото се отнася и за хляба - акриламидът се концентрира в тъмно кафявата изпечена коричка, в меката част на хляба веществото не съществува.

Преди печене или пържене картофите не трябва да се държат в хладилника, защото при температури под 6 градуса в тях протича процес, наречен "студено подслаждане" - т.е. се покачва съдържанието на въглехидрати. Ако веднага се приготвят термично, ще имат по-високи стойности на акриламид. Съдържанието на веществото може да бъде намалено с до 50%, ако ги накиснем нарязани във вода за 15-30 минути.

При индустриално произведените храни това правило не може да се приложи - по външни белези не може да се каже дали в дадена опаковка бисквити или чипс има акриламид. Производителите имат отделни насоки за това как да приготвят храната, за да намалят до минимум съдържанието на веществото, каза специалистът.

При кафето, точно обратно на останалите храни, е установено, че леко опеченото кафе съдържа повече акриламид. Това може да разберем от цвета му - тъмното кафе има по-малко количество от веществото, отколкото светлото на цвят опечено кафе.

Контролът на храните в търговската мрежа започва още от производството, по време на регулярните проверки на всички предприятия, заяви пред Радио София инж. Нели Тодорова, главен експерт в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните. Вече са започнали и изследванията за наличие на акриламид, в изпълнение на европейския регламент, влязъл в сила през миналата година.

Още подробности - чуйте в звуковите файлове!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози откриха богат женски гроб в Хераклея Синтика

Богат женски гроб проучва екипът на проф. Вагалински в Западния некропол на Хераклея Синтика, източно от откритата малко по-рано днес плоча със семеен портрет, съобщават от Archaeologia Bulgarica. Жената е погребана с накити - една златна обица на лявото ухо /по-масивна от намираните досега/, бронзова гривна на ръката, костени игли в прическата. До..

публикувано на 17.07.25 в 14:47

Премахват още 37 незаконни гаражни клетки в "Овча купел"

Продължава премахването на незаконните гаражни клетки в "Овча купел“, съобщи кметът Ангел Стефанов. През последните месеци са отстранени над 30 незаконни гаража. В сряда започна разчистването и при бл. 526, където ще бъдат премахнати още 37 клетки. Работата ще продължи през следващите дни. "Призоваваме собствениците на автомобили в района..

публикувано на 17.07.25 в 14:35

Изложба представя историята на Гвардейския оркестър и развитието на българската музикална култура

Изложбата “Гвардейският оркестър и формирането на културния и музикален живот в столицата и страната“ се откри днес, 17 юли, в градината пред Народния театър “Иван Вазов“. Тя съдържа архивни снимки и документи, чрез които посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо с дейността около формирането на тези първи музикални състави..

публикувано на 17.07.25 в 13:04

Настолните игри - ключ към приятелства, доверие и преодоляване на бариери

Нов наръчник показва, че настолните игри, освен източник на забавление, могат да бъдат и ключ към приятелства, доверие и преодоляване на бариери. Проектът "BEYOND – Building Bridges: Empowering Youth, Nurturing Determination“, който е реализиран с подкрепата на програма Еразъм+, предлага конкретни решения за по-добра интеграция и психо-социална..

публикувано на 17.07.25 в 11:23
Режисьорът Владимир Мастиков

Документалният филм “Синьо - Животът на Мими Николова“ разказва за малко известни факти от живота на певицата

Документалният филм за Мими Николова “Синьо - Животът на Мими Николова“ имаше своята премиера. Филмът проследява живота на първата българска поп певица - изпълнителката на песента "Замълчи, замълчи“ от култовия български филм "Любимец 13“, изпълнителката на песента, превърнала се в химн на любовта “Когато луната изплува“. За филма разказа..

публикувано на 17.07.25 в 11:21
Областният управител на София - град Стефан Арсов

Областният управител очаква да получи днес ключовете и документацията от "Врана"

Областният управител на София - град Стефан Арсов очаква днес да се срещне с представители на Столичната община, за да получи ключовете и документацията от парк "Врана". Миналата седмица от парка бяха изтеглени екипите на общината. Отново официално не беше предадена документацията за парк "Врана“ Областният управител заяви, че ще приеме..

публикувано на 17.07.25 в 10:08

Почитаме св. Марина, повелителка на огъня и на лековитата вода

От 15 юли в народния календар започнаха Горещниците – трите най-горещи дни  през лятото.  В тези дни обичаите повеляват хората да не ходят пеша, да не се изнася огън от къщата, да не се работи на нивата, защото ожънатите снопи се запалват от гръмотевици и светкавици, а жените не перат и не вършат къщна работа. Всеки един от дните е покровителстван от..

публикувано на 17.07.25 в 09:08