Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Андрей Стоилов: Телевизията и блоговете издигнаха в култ готварската професия

Снимка: http://bapc.bg

Храненето е не само едно от най-важните неща за човека, но много често е и начин на живот. Професиналните готвачи са тези, от които зависи храната ни да е вкусна, да ни носи наслада и да е съобразена с нашите възприятия.

Андрей Стоилов - председател на Българската асоциация на професионалните готвачи, каза пред Радио София, че българските готвачи са на много добро ниво, следват всички световни тенденции и самите те показват възможностите си, участвайки в редица състезания. Но за стигнат върха, младите готвачи трябва да имат много страст и желание да учат и да се развиват. Тежка и трънлива е работата на професионалния готвач, но носи много голямо удоволствие от постигнатото за всички, които са я избрали, категоричен е Стоилов. Нашумелите напоследък готварски предавания по телевизията и многото популярни кулинарни блогове в интернет допринесоха професията готвач да бъде издигната в култ през последните години. Тя става обект на постоянно внимание и хората стават все по любопитни какво се крие зад вратите на кухнята. Заедно с това днес готвачите вече имат съвременно и красиво облекло и дори възниква мода за готвачи.

По отношение на здравословното хранене, Андрей Стоилов посочи, че най-лесните стъпки са да бъде намалено количеството на солта и да се избягва директното пържене. Друг важен аспект е, че през последните 10-15 години значително е било разнообразено менюто в ресторантите. Намират се разнообразни продукти от цял свят, използват се различни срезове от телешко месо, поднесени по различен начин.

Андрей СтоиловНа 19 и 20 април в Пловдивския панаир ще бъде организирана Националната кулинарна купа, организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи. Това е най-голямото състезание на кулинарите в България, уточни председателят на асоциацията. Обикновено на това събитие се събират над 100-120 участници, като то включва и Панорамата на професионалните училища по туризъм, хотелиерство и готварство. По време на Националната кулинарна купа се провеждат различни дисциплини като "Най-добър готвач" или "Кулинарен отбор".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Радиотеатърът, част 1

Ако приемствеността е едно от най-хубавите качества на БНР, то Радиотеатърът  е значима част от сърцевината му. От основателите до техните наследници, от реализиращите го до поколенията, работещи с тях. Слушаме един от тонмайсторите, през чийто пулт е минала голяма част от продукцията на Радиотеатъра - Митко Василев, доцент в НБУ, в разговор с Боян..

публикувано на 25.01.25 в 16:00

Софийски разкази - Историческите сгради на БНР

Историческите сгради на БНР са темата на днешното ни предаване в деня на 90-та годишнина на Радиото с главно "Р": "Oт "Бенковски", в спомените на Кирил Разсуканов за Родно радио , през "Московска", на ъгъла с "Бенковски" заедно със Здравко Петров, до "Драган Цанков" 4 - старата сграда, с разказа на Теодор Караколев от фондация "Български архитектурен..

публикувано на 25.01.25 в 15:00
Сирак Скитник

Адресите на любовта - Сирак Скитник

В Лозенец още кънти споменът от чутовните кабарета на Сирак Скитник и жена му Олга.  Къщата им на ул. „Борова гора“ е създадена по съновидение Старите лозенчани и до днес си спомнят за домашното кабаре на една от най-известните двойки в София преди войната  Сирак Скитник (основател на БНР) и съпругата му Олга, наричана от всички Сирачката...

публикувано на 25.01.25 в 14:00
Никола Тулечки (вляво) с Даниел Ненчев

90 години БНР - ще ни вземе ли ИИ работата?

Човекът в радиото и изкуствения интелект - Трябва ли да преосмислим БНР заради новите технологии и трябва ли общественото радио да има по-различен подход към използването на ИИ в сравнение с останалите медии?  Събеседници : Никола Тулечки (НТ), инженер, който се занимава с работа с данни. Основател на Сдружение „Данни за добро“ и водещ на..

публикувано на 25.01.25 в 12:03

90 години БНР - в 10-те отговора на Генералния директор Милен Митев

10 въпроса към генералния директор на БНР по повод 90 годишнината на БНР – Милен Митев и синтез на отговорите му (пълните - в звуковия файл): Винаги бъдещето – Времето се изкривява – Трябва да се опитваме да правим нещата както ще се правят утре. – Традициите са слабата и силната ни страна – Журналистите са се опитвали да бъдат близо до..

публикувано на 25.01.25 в 11:34

90 години БНР - музиката е полет

Ерсин Мустафов от "JEREMY?" споделя пред Александра Илиева и Елисавета Белеганска за своите отношения с Радиото и мястото на българския език: " Различно е усещането да слушаш музиката си по радиото. Много уютно ми е да слушам на стар приемник. Много време търсехме място за запис, където музиката ни да не звучи зле и китаристът Косьо..

публикувано на 25.01.25 в 11:23

90 години БНР - гласовете с отношение

В деня на 90-та ни годишнина, в "Радиокафе" си говорим за любопитни и важни части от историята на радиото. Първият час е посветен на Гласовете на радиото – назад във времето, когато една от най-важните фигури в радиото за слушателите са говорителите . Златният ни фонд припомня гласа на първата говорителка на Радио София през 1933 г., Венче Добрева:..

публикувано на 25.01.25 в 10:01