Ако искате да хапнете сирене по шопски, но... като десерт или да се отървете от детските си кулинарни кошмари (като грис халвата или млякото с ориз), ще трябва да прескочите до село Зорница, до Мелник. Там се намира един ресторант, в който работи най-младият екип в България - доайенът им е на "цели" 24 години. С него (и с част от кулинарните им предизвикателства) се срещнахме на StrEAT Fest-а на Женския пазар в София, където беше и нашето пътуващо неделно студио. Той се казва Васил Спасов и всъщност е от Варна, но приключенският му дух го довежда в село Зорница. Там шеф Спасов и останалите младежи от екипа (всички ходят с тениски #децата готвят) създават кухня, базирана на тероара на Мелник - "там самата почва е много плодородна и каквото засеем расте. Има огромно количество млекодаен добитък - овце, крави, кози, пълно е с малки ферми, млякото, което произвеждаме е невероятно. Напоследък се развиват и месодайните породи - прасета, говеда...".
Тоест, имат хубаво мляко и хубаво месо. И много идеи.
Поднасяме стари български рецепти по нов начин - нова, прогресивна българска кухня.
Имат интересни тематични разработки - една от тях е кошмарите от нашето детство.
Неща, които не сме обичали или направо сме мразели като деца, ги поднасяме по нов начин. Понякога ни отнема повече от шест месеца, за да превърнем това, което не сте искали да ядете като малки, в нещо изключително.
На молбата ми за конкретен пример, Васил Спасов описва как млякото с ориз бива поднасяно на пяна, правим капучино от мляко с ориз, сервираме го със сладолед от кисело и прясно мляко (овче, което сами сме си направили)... също правим мини ризини - оризчета, покрити с шоколад, предлагаме също въздух от виолетки.
Е, как да не полюбопитства човек и да иска да опита въздух от виолетки!
И още, бидейки толкова млад екип, те не винаги спазват "догмата в кулинарията". И тук за пример шеф Спасов дава гореспоменатото сирене по шопски, в което си го има всеки един компонент - от лютата чушка, до сиренето, но го правим така, че е най-добрият ни десерт.
Освен че са най-млади, с хубаво чувство за хумор и много смели, те се гордеят, че имат най-богатата винена листа в България - на погледа ми, изпълнен с леко недоверие, Васил Спасов подчертава, че го заявява съвсем отговорно и се впуска в разяснения за отделните винени секции, започвайки от региона (все пак говорим за Мелник и в радиус от 17 километра там има 33 винени изби), преминавайки през България, Стара Европа, Южна Америка, за да стигне до Австралия и Нова Зеландия, откъдето идва най-модното в момента совиньон блан....
Самият ни гост от малък е влюбен в готвенето и най-вече в скарата. Запазва тази любов и сега е щастлив, че призванието му е да храни хората, създавайки емоция - това е така-наречената техно-емоционална кухня - чрез техника в готвенето създаваме емоции у хората.
В София на StrEAT Fest-а бяха дошли със следните емоции - трюфел-тост със сланина, картофен чипс с трюфел, тартар от говеждо лаго и джумерки (както във Варна наричат пръжките) с... трюфел. Все пак в превод името на ресторанта, за който ви разказваме е черен летен трюфел.
В 47-ата седмица на годината "Форум" започва с коментатор Меглена Антонова, директор на "Грийнпийс България" . Пред нейния поглед водещата на предаването Елена Пъневска постави за преглед и разсъждение следните теми: Румен Спецов вече е вписан в търговския регистър като особен управител на дружествата на "Лукойл" у нас Функцията и..
През октомври месец тази година Столичната община и Институтът за изследване на населението и човека към БАН обединиха усилия за първото по рода си профилирано преброяване на бездомни хора в столицата и страната. За първи път София се включва в преброяване на бездомните хора По думите на доц. Стоянка Черкезова от БАН, има 6 типа..
На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца - ден, посветен на обединяване на усилията на международни и национални организации, медицински специалисти и обществото в стремежа да повишат информираността за преждевременното раждане и предизвикателствата, пред които са изправени тези бебета и техните семейства. Този ден служи..
В периода 13-15 ноември 2025 г. Софийският университет бе домакин на международната научна конференция "Виетнам е близо: наследство, приемственост, бъдеще", организирана от специалност "Южна, Източна и Югоизточна Азия" при Факултета по класически и нови филологии в партньорство с Института за изследване на..
Етиен Леви и Мая Райкова - продуцент "Поп и джаз" в Българското национално радио, разказаха за концерта " Любими песни и хитове на нов глас" с Биг Бенда на БНР. В него ще бъдат представени любими песни и хитове, обединени около хитовете на група "Трик". Песните са и на Етиен Леви, и на всички формации, в които той е участвал и творил. Той..
Брутният вътрешен продукт, заплатите и пенсиите нарастват бързо и София държи първенството по тези показатели, което се отразява и на ниското ниво на бедност в областта. Това резюмират анализаторите от Института за пазарна икономика (ИПИ) в изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2025-а" . Заетостта леко се свива, а..
Втора песен в самостоятелния си път като музикален артист пусна познатият ни от група “Jeremy?“ Ерсин Мустафов. "Въобще не съм планирал точно така да се развият събитията за мен, но след успеха на първия ми сингъл "Не може вечно да вали", веднага започнах да работя по нова музика и се появи песента, която се казва "Любовни утрини" . Нещата..