Ако искате да хапнете сирене по шопски, но... като десерт или да се отървете от детските си кулинарни кошмари (като грис халвата или млякото с ориз), ще трябва да прескочите до село Зорница, до Мелник. Там се намира един ресторант, в който работи най-младият екип в България - доайенът им е на "цели" 24 години. С него (и с част от кулинарните им предизвикателства) се срещнахме на StrEAT Fest-а на Женския пазар в София, където беше и нашето пътуващо неделно студио. Той се казва Васил Спасов и всъщност е от Варна, но приключенският му дух го довежда в село Зорница. Там шеф Спасов и останалите младежи от екипа (всички ходят с тениски #децата готвят) създават кухня, базирана на тероара на Мелник - "там самата почва е много плодородна и каквото засеем расте. Има огромно количество млекодаен добитък - овце, крави, кози, пълно е с малки ферми, млякото, което произвеждаме е невероятно. Напоследък се развиват и месодайните породи - прасета, говеда...".
Тоест, имат хубаво мляко и хубаво месо. И много идеи.
Поднасяме стари български рецепти по нов начин - нова, прогресивна българска кухня.
Имат интересни тематични разработки - една от тях е кошмарите от нашето детство.
Неща, които не сме обичали или направо сме мразели като деца, ги поднасяме по нов начин. Понякога ни отнема повече от шест месеца, за да превърнем това, което не сте искали да ядете като малки, в нещо изключително.
На молбата ми за конкретен пример, Васил Спасов описва как млякото с ориз бива поднасяно на пяна, правим капучино от мляко с ориз, сервираме го със сладолед от кисело и прясно мляко (овче, което сами сме си направили)... също правим мини ризини - оризчета, покрити с шоколад, предлагаме също въздух от виолетки.
Е, как да не полюбопитства човек и да иска да опита въздух от виолетки!
И още, бидейки толкова млад екип, те не винаги спазват "догмата в кулинарията". И тук за пример шеф Спасов дава гореспоменатото сирене по шопски, в което си го има всеки един компонент - от лютата чушка, до сиренето, но го правим така, че е най-добрият ни десерт.
Освен че са най-млади, с хубаво чувство за хумор и много смели, те се гордеят, че имат най-богатата винена листа в България - на погледа ми, изпълнен с леко недоверие, Васил Спасов подчертава, че го заявява съвсем отговорно и се впуска в разяснения за отделните винени секции, започвайки от региона (все пак говорим за Мелник и в радиус от 17 километра там има 33 винени изби), преминавайки през България, Стара Европа, Южна Америка, за да стигне до Австралия и Нова Зеландия, откъдето идва най-модното в момента совиньон блан....
Самият ни гост от малък е влюбен в готвенето и най-вече в скарата. Запазва тази любов и сега е щастлив, че призванието му е да храни хората, създавайки емоция - това е така-наречената техно-емоционална кухня - чрез техника в готвенето създаваме емоции у хората.
В София на StrEAT Fest-а бяха дошли със следните емоции - трюфел-тост със сланина, картофен чипс с трюфел, тартар от говеждо лаго и джумерки (както във Варна наричат пръжките) с... трюфел. Все пак в превод името на ресторанта, за който ви разказваме е черен летен трюфел.
Най-модерните постижения на човечеството и иновации в един екстремен свят – нашия. Това ще предложи 11-ото издание на ежегодния международен форум за иновации Innovation Explorer, което ще се проведе в София на 25 февруари . Сред темите в програмата на събитието изпъкват: екстремни климатични бедствия, екстремен изкуствен интелект,..
В последното издание на "Форум" за тази седмица Елена Пъневска провокира коментарната двойка доц. Наталия Футекова и Ангел Георгиев по следните новини и теми: Продължава да тече вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания , в цялата страна се организират образователни беседи в училищата, обучение на младежи, разпространение на информационни..
Теодосий Спасов и Иван Шопов ще предложат приятен концерт в съботната вечер (15.2.2025), озаглавен като техния общ албум "InFusion" ("Вливане"). Световноизвестният кавалджия разказа как преди години на един джаз фестивал във Варна са се пресекли пътищата на двамата. " Беше откритие и за него, и за мен това да се съберем и всеки..
В деня на любовта и виното – 14 февруари, в студиото на Радио София гостуваха четирима съвременни поети - Виолета Кунева, Лора Младенова, Иван Брегов и Петър Чухов. Съществува ли наистина любов? "Това е някаква огромна потребност за емоция и материя, и когато са съвместими, може пък и да съществува. Дали ти е нужен някой до теб, срещу теб или..
Американският президент Доналд Тръмп тази седмица разговаря с руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски. Очакванията са за среща между двамата в търсене на разрешение на войната в Украйна. Сигналите, които Вашингтон изпраща са за нов подход, критикуван както в Украйна, така и в Европа. Визитата на Пийт..
Мащабно експо с доставчици на електронни услуги , десетки лектори, включително и от големи световни платформи , и зона за среща със 100 маси за контакти с партньори и клиенти обещава третото издание на форума (Balkan eCommerce Summit 2025) , който ще се проведе в края на април т.г. (29 и 30.04 .2025). Балканският регион е много..
Връзката между Царска България и художественото образование, за първото училище по “художество“ представя изложбата “Академията в Княжество и Царство България“ , която може да се види в галерия “Академия“ на Националната художествена академия до 9 март 2025 година. В предаването “Радиокафе“ гостува кураторът д-р Милена Балчева-Божкова,..