Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлагат пускането на третия лъч на метрото за февруари 2020-а

Снимка: Радио София

Първите метровлакове по третия лъч на метрото ще бъдат пуснати през месец февруари 2020 година. Първоначално участъкът от "Красно село" до "Патриарх Евтимий" трябваше да бъде въведен в експлоатация през септември. Забавянето се налага поради времетраенето на тестовете на влаковете и цялостната автоматика, обясни пред Радио София директорът на "Метрополитен София" Стоян Братоев:

Това е ново поколение системи за управление. Досега ние за три месеца правихме тестовете на предишните участъци. Минималният срок, по искане на "Сименс", беше осем месеца, но те се съгласиха да го намалим на шест месеца. И в момента работим в този шестмесечен срок. В участъка бул. "България" - "Красно село" вече са започнали тестовете, предстои в края на този месец да започнат и от бул. "България" до ул. "Граф Игнатиев".

Инж. Братоев уточни, че провежданите тестове в участъка бул. "България" до "Красно село" са в напреднала фаза и се очаква да приключат в края на месец октомври. Въпреки това, метрото в този участък ще бъде пуснато заедно с останалата част от третия метродиаметър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 премиерни за България заглавия на петото издание на фестивала Sofia DocuMental

Oт 28 септември до 6 октомври, в сърцето на София и онлайн в цялата страна, ще се проведе петото издание на Международния документален филмов фестивал Sofia DocuMental. Това е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права, организиран от Балкански документален център. В рамките на 9 дни,..

публикувано на 20.09.24 в 12:13

Константин Павлов: Сегашното райониране на София е добро

Нещата, които зависят от Столичния общински съвет стават трудно, тъй като няма ясно изразено мнозинство, каза пред Радио София кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. „С неясно мнозинство в Общинския съвет, трудно минават важни решения. От друга страна, в Столичната община влязоха съвсем нови хора. Те се стараят да подредят нещата по нов..

публикувано на 20.09.24 в 09:29

Значителна облачност с валежи, температурата в София - около 19°

През следващото денонощие облачността ще е по-често значителна, на места в низините и котловините сутринта с намалена видимост. На места ще има валежи, в планините на Югозападна България и в югоизточните райони ще са временно интензивни и с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен североизточен вятър...

публикувано на 20.09.24 в 07:35

Местното училище и детската градина в Нови хан с нови корпуси

Със старта на учебната година учениците в Нови хан вече ще се обучават в новопостроен корпус на местното училище "Св. св. Кирил и Методий". В селото беше открит и нов филиал към детската градина. Подробности разказа Александър Стоичков, кмет на Нови хан. Той отбеляза, че към момента стаите, които ще се използват в новия корпус са 6, като те са..

публикувано на 19.09.24 в 19:21

Безплатна платформа подпомага кариерното ориентиране на младежи

Нова безплатна платформа , Profesii.info, подпомага кариерното ориентиране на ученици и младежи. Сайтът е създадена от Фондация на бизнеса за образованието и предоставя на едно място актуална информация за различни професии и специалности, неформални инструменти за интереси и предпочитания, както и полезни материали за развитие на кариерни..

публикувано на 19.09.24 в 17:50

Обща молитва за мир ще обедини хора от всички точки на света

Обща молитва за мир ще се проведе едновременно на четирите контитента на 21 септември, международен ден на мира . Ричард Гиър, Дийпак Чопра, Мадона, политици, бизнесмени, йога студия от няколко български града, както и индивидуално практикуващи йога българи се присъединяват към Общата молитва. Инициативата започва в Унгария през..

публикувано на 19.09.24 в 17:03

В новия роман на Радослав Бимбалов "Ти, подобие мое", разказвачът на историята е Бог

"Ти, подобие мое" е новият роман на Радослав Бимбалов, за който той разказа в предаването "Радиокафе". Книгата излезе преди дни, а нейното представяне пред широката публика ще бъде на 25 септември в "Топлоцентрала". "Входът е свободен, голяма зала, ще има място за всеки, който прояви интерес. Ще присъства и Мари Врина Николов, която е..

публикувано на 19.09.24 в 15:46