Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Адриана Гюзелева: В храната, пътуването и срещите с хората е истината

Дъщерята на големия ни бас Николай Гюзелев разказва и за Ню Йорк, Шекспир, Антони Бордейн и Италия

Усмивка сред приятели
Снимка: Лили Големинова
Днес в сутрешното ни Радиокафе ни гостува едно градско момиче, което има блог за храната, хората и живота или за онова място, където се срещат храната и душата.

Името ѝ е Адриана Гюзелева. Дъщеря е на големия български бас Никола Гюзелев и на Анна-Мария Гюзелева, балерина, актриса, също артистична душа.

Адриана е родена в София, но веднага след това семейството заминава за Италия. Израснала е в Парма, когато идва време за училище, се преместват в Рим. Към българския и италианския, които на 8 г. говори вече еднакво добре, се добавя и френския, защото я записват във френско училище. Така расте - в Италия, с идвания до България, там завършва университет. Работи 4 години в офиса на един от българските евродепутати в Брюксел, но усеща - сърцето ѝ е другаде.
Връща се в България и почти на шега (както много важни неща са се случили) прави фейсбук страничка, а после и блог. Нарича го In Food Veritas. И осъзнава, че именно с това иска да се заминава.

Оттам започна и разговорът  ни в студиото - защо се наблюдава този засилен интерес към готвенето, към философията на храненето.
Снимка: infoodveritas.com"Макар и с леко закъснение, това се случва и у нас, и до голяма степен това се дължи на многото телевизионни предавания и формати. Голям отпечатък има и моят любимец Антони Бордейн,  който промени отношението към храната, свърза я с пътуването, с вглеждането в семплите неща, той не отиваше в ресторантите със звезди Мишлен, а в някои дори съвсем пропаднали места и откриваше страхотна храна. Оттук и street food, уличната храна се възвиси" - разказва Адрана Гюзелева.

Говорим за инстинктите при готвенето (много важни за Адриана), за любовта, която тя влага във всичко. За събитията, готвенето и... пътешествията.

"Те са абсолютно неизбежни, защото можеш да разбереш културата на хората чрез храната. Това пак идва от Антони Бордейн, който отиваше и сядаше на една маса с местните и се свързваше с тях чрез различните вкусове" - отново думи на Адриана Гюзелева, която е убедена, че трябва да се пътува и влага всичко, "което имам и нямам в пътешествия".

След тази фраза едва ли има нужда да казваме, че тя е зодия Стрелец. Усмихната, пътешестваща, позитивна, според нея ние сами избираме какво да видим, когато сме другаде и какво да отнесем със себе си. Разказва с наслада за последното си пътуване, което е в Грузия - за изключителното гостоприемство, за разкоша на храната , за вината (особено кехлибарените), за квеврите "тези глинени съдове за вино, които са част от световното наследство под егидата на ЮНЕСКО", както разбира се и за тостовете, така характерни за страната, които "понякога могат да продължат до 20 минути и всички търпеливо седят и слушат, защото самите тостове са много смислени, истинско изкуство сами по себе си".
Чуете ли я, веднага ще поискате да заминете за Грузия. На момента.

Чуйте цялото гостуване и разговора ни с Адриана Гюзелева тук,
а останалите теми са свързани с любопитството ѝ към азиатската кухня и един спомен от визита в Япония със знаменития ѝ татко, когато е на 14; за Италия, в която всяко малко селце е история и за италианската храна, която всички заобичваме с лекота, за градовете, които обича ("Париж е моят град, но и Барселона, а напоследък съм влюбена в Ню Йорк, където непрестанно нещо се случва, можеш да попаднеш просто ей-така на постановка на Drunk Shakespeare, където играят определена пиеса от Шекспир, но не знаеш коя ще се "падне", има много импровизация..."), за градското пространство, което развива под името Concept 166, за детството и за многото хотели и ресторанти, които "явно са ме упоили и са култивирали у мен любовта към храната и нейното приготвяне ". Всичко това, поднесено с искрена усмивка, каквато рядко сякаш срещаме напоследък…

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арман Бабикян и Георги Проданов

"Форум", 09.01.25: Да имаме правителство, но какво?

Продължава седмицата, в която анализатори във "Форум" правят равносметка на 2024-та и споделят очакванията си за 2025 година. Арман Бабикян, пиар експерт и Георги Проданов, политолог днес коментираха какво се случва в момента и какви биха били последствията при възможните изходи от продължаващите преговори за редовно..

публикувано на 09.01.25 в 18:28
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Да мислим за подобряване на обслужването там, където е огромният пътникопоток

Заради неефективност на нощния градски транспорт в София Карлос Контрера е предложил съкращаване на линии още през март 2024 година, съобщи пред БНР самият той. Контрера е общински съветник трети мандат и е зам.-председател на Комисията по транспорт в СОС. В доклад (с Ваня Григорова) той се предлага да бъдат спрени две от линиите на нощния..

публикувано на 09.01.25 в 16:57
Енчо Господинов

Една от най-големите беди на нашето време е ерозията на международното хуманитарно право

Ако трябва да търсим в американската съвременна политика два персонажа, които са диаметрално противоположни - това са Джими Картър и Доналд Тръмп, който след около седмица ще влезе в Овалния кабинет. Това заяви журналистът Енчо Господинов в ефира на Радио София. Той разказа, че е бил 27-годишен репортер, когато Джими Картър полага клетва като 39-ия..

публикувано на 09.01.25 в 16:41
Светлозар Петров

Забавяне на ръста на безработицата и на инфлацията се очаква през 2025 година

Началото на годината традиционно е време за анализи и прогнози. Обръщаме поглед към пазара на труда.  Какъв беше той през 2024-та и какви са прогнозите за 2025-а? Обявите за работа, заетостта, цената на труда  - търсенето и предлагането в различните сектори, как технологиите оформят и влияят на начина, по който работят и се развиват компаниите...

публикувано на 09.01.25 в 16:41
Богомил Николов

Богомил Николов: Внимавайте с качеството при преработените храни

Стремежът към поевтиняване е общ знаменател за много хранителни стоки и продукти , които през последните месеци и години видимо са влошили качеството си. Това обикновено става там, където технологиите позволяват използването на евтини заместители . Това коментира пред БНР-Радио София Богомил Николов от Асоциацията на активните..

публикувано на 09.01.25 в 15:50
Борис Бонев

Борис Бонев: Да развиваме системата на обществения транспорт в София, не да я съсипваме

Дали ще бъдат спрени две от линиите на нощния градски транспорт - N3 и N4, а другите две - N1 и N2 ще обслужват пътници само в петък и събота, ще реши Столичният общински съвет на следващото си заседание (16 януари), ако предложението в доклада на Ваня Григорова и на Карлос Контрера бъде прието. Противници на "орязването" на нощните..

публикувано на 09.01.25 в 15:33

Лицата на нощна София ще събере едноименна фотографска изложба

“Лицата на нощна София“ - така е озаглавена предстоящата изложба, за която разказа в предаването “Радиокафе“ музикалният журналист и фотограф Иваничка Кючукова. “Лицата на София и на музиката са важно нещо за мен, но те са важни и за самия град“, отбелязва тя и допълва, че в нейното ежедневие често среща различните лица на София - публиката и..

публикувано на 09.01.25 в 14:41