Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НБАЛХЗ

Звено за психологична и немедицинска грижа ще помага на хематологично болни и лекари

Снимка: Георги Нейков
В Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НБАЛХЗ) се открива специализирано звено за психологична и немедицинска грижа. В него ще бъда оказвана безплатна помощ и психологическа подкрепа на хоспитализирани и амбулаторни пациенти, а така също на медицински специалисти, застрашени от бърн аут синдрома.

Това е Стаята на пациента Снимка: Георги НейковВ най-голямата болница за хематологични заболявания всеки месец преминават над 1000 пациенти от цяла България, отбеляза изпълнителният директор доц. Бранимир Спасов и призна, че въпреки постигнатото, е мечтаел за място със специалисти за психологическа подкрепа.

В сравнение със световната практика у нас немедицинската грижа все още се развива или си прокарва път, отбеляза д-р Велислава Донкина. Тя е клиничен психолог с опит и ще ръководи звеното. Увери, че ще се прилагат най-високите стандарти на работа и подходът ще е според таргетната група.

Всъщност психолозите ще бъдат от полза и на медиците, а освен това биха помогнали за по-индивидуалното отношение и лечение, допълни д-р Камелия Милчева – от отделението за стволови клетки.

На нас е напълно познат пътят, по който минава един пациент в тази болница – от диагностицирането до лечението, отбеляза Пиринка Петрова от пациентското сдружение „Лимфом“ и обясни ползата за пациентите и близките им.

Сред първите инициативи на новото звено към болницата за хематологични заболявания е отварянето на стая за пациента за консултации в неформална и не толкова болнична обстановка, както и програма лекции на лекари в различни специалности - хематолози, дерматолози, нутриционисти, както и социални работници и юристи. Началото на тази програма е от края на септември т.г.

Чуйте и репортажа по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13