Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания помага на майки и деца в риск

Програмата “Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще” обхваща 136 майки на деца в риск

“Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще” е името на една от програмите за социална алтернатива, по които работи фондация “Тръст” . В първите дни на септември фондацията започна кампания, която има вдъхновяваща и благородна кауза.

"“Заедно - здраво бебе, здраво бъдеще” е програма, която се осъществява в международен план. Използва се в страни като Англия, Канада, САЩ, Ирландия и Шотландия, като тя е с най-високи резултати за детското ранно развитие", коментира Оля Георгиева - програмен координатор на фондация “Тръст за социална алтернатива”.

България е първата страна в Източна Европа, която получава лиценза за тази програма, и адаптирането и прилагането ѝ на територията на страната. До момента програмата обхваща само децата от 0 - 2 години в градовете София и Пловдив, но идеята е да се приеме като Национална стратегия и да разшири обхвата си в цялата страна.

Към момента в програмата са записани 136 майки, 125 от които са в София, а 11 в Пловдив. 22 майки и децата им вече са завършили програмата, като се очаква още 11 да завършат програмата до края на годината. Става дума за бедни семейства и такива в риск. Това е и фокус групата на програмата - деца, родени в бедност и в семейства в риск.

“Ние държим да участват млади майки, в неравностойно икономическо положение, които са с първо бебе. Извършват се между 50 и 64 визити в домовете на тези майки, медицинските сестри и акушерки подпомагат майките с нови знания, увереност и съвети как да се грижат за бебето. За нас е важно тези прегледи да започнат още преди бебето да се е появило, тъй което всеки етап от бременността има своите специфики и е важно грижата за плода да започне от самото начало на бременността", обясни Оля Георгиева.

В началото на септември започна кампания “Подари приказка”. Идеята е да се съберат стари или нови детски книжки и играчки, подходящи за деца от 0-2 години. Няма изисквания за книжките, които се събират, но е хубаво да са такива, които подпомагат детското развитие и умения. До момента са събрани над 100 книжки и не толкова играчки.

Даренията се приемат в офиса на “Тръст за социална алтернатива”, който се намира на бул. “Патриарх Евтимий” № 64 от 09.00 до 18.00 часа.
Подробности за кампанията чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03