Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психотерапевтът Детелина Стаменова:

Емоциите ни управляват храненето дотолкова, доколкото храненето управлява живота ни

Тази седмица в предаването “Радиоприемница” се фокусираме върху темата за зависимостите в днешно време - от какво и от кого сме зависими, защо имаме нужда от тези заместители.
Всеки от нас има сложни взаимоотношения с храната. Кога обаче те се израждат и се превръщат в болестни състояния, обяснява психотерапевката Детелина Стаменова, която е специализирала в хранителните разстройства.

В недоверието към себе си, когато едно момиче с чуди дали изобщо може да се справи с хранителните проблеми, психоложката вижда други проблеми, които са случвали в живота им.

“Хранителните разстройства са един много специфичен тип болести, които са доста нарастващи във времето, като особеното е, че не нараства фонът на хората, болни от класическите заболявания, каквито са анорексията и булимията, а много по-растящият процент е на тези от типа “неустановени”, т.е. не могат да влязат в нито една от класификациите, но съдържат парчета от нея.

“Емоциите ни управляват храненето, дотолкова, доколкото храненето управлява живота ни”, казва тя.

Генеалогията на доброто хранене и на проблемите, ако се развият такива по-късно в живота, е комплексна. В началото е връзката с майката и семейството, смята психоложката, а по-късно - развитието, срещите с учителите, конфликтите със съучениците - това са все етапи, през които се преминава и всеки един от тях може да отключи хранителни проблеми.

Един от големите фактори в момента, който генерира такива “неустановени” хранителни проблеми, е болното общество, в което живеем, и в което как изглеждаш е по-важно от това кой си.

Кога може да се каже, че имаме проблем с храненето

Има два момента. Единият е вътрешен - това е моментът, когато установим, че прекарваме по-голямата част от времето си, мислейки за храна, за това какво може да се яде и какво не и това пречи да се наслаждаваме на живота и да изразяваме себе си.

Всяко едно от хранителните разстройства носи риск от развитие на болести, които могат да бъдат сърдечно-съдови или свързани с ендокринната система, може да се развие остеопороза или пък проблеми, свързани със стомашно-чревното здраве.

В момента затлъстяването е глобален проблем, който води до съпътстващи болести които увреждат трудоспособността, затова когато казваме, че трябва да имаме различни като размер тела, трябва да знаем, че тези тела трябва да бъдат здрави.

Досега няма държава, която да е обърнала процеса на напълняване, защото съставките в храната вече са напълно различни от тези в миналото и ние не знаем как те влияят. Въпросът е, че всеки трябва да си обърне внимание и да подходи внимателно към храненето си. “Проява на отговорност е да вземаш решения, които може в момента да не са ти много приятни, но в дългосрочен план ще имат ефект”.

Важно е човек да се храни балансирано, и да не гладува, защото гладът означава едно бъдещо преяждане и напълняване.
Чуйте целия разговор в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.06.24: Консултациите при президента приключиха

Гост в днешното предаване "Форум" беше Тодор Терзиев, който завършил мениджмънт в Нидерландия, работи в сферата на образованието и сугестопедията. Част от обсъжданите теми бяха: Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство приключиха Кога президентът ще даде първи мандат за съставяне на правителство Ще има ли..

публикувано на 26.06.24 в 18:15

Две бъбречни и една чернодробна трансплантация дадоха шанс за живот на трима души

Жена на 48 години от гр. Шумен, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма, даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска". Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Бъбречните трансплантации са..

публикувано на 26.06.24 в 17:05

18-ти випуск получават стипендии по програма "Готови за успех"

Фондация BCause изпрати 18-ия випуск стипендианти на програмата "Готови за успехи". През изминалата учебна 2023 година 122 студенти и ученици в 11 и 12 клас, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция, са получавали стипендия за отлични академични постижения по линия на програмата. Чрез тази програма..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024 г. (събота) ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени са близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с фестивал,..

публикувано на 26.06.24 в 15:47

София е домакин на 13-ото издание на Балканския винен фестивал

От 27 до 29 юни, София се превръща в Балканска столица на виното. 13-ото издание на Балканския винен фестивал ще посрещне гости в специално изграденото винено градче пред Националния дворец на културата. Посетителите ще имат възможност да дегустират хиляди вина от Балканския регион, включително наградените по време на престижния винен..

публикувано на 26.06.24 в 15:25

Пътешествие през смеха към чувствата в комедията "Ако извикаш нощем с всичка сила"

Димитър Коцев - Шошо е режисьор на комедийната театрална постановка "Ако извикаш нощем с всичка сила". Пиесата е с участието на Александра Сърчаджиева и Петър Антонов по текст на Яна Борисова, а музиката е на Милен Кукошаров. Сценографията и костюмите са дело на Елис Вели. Премиерата на представлението ще бъде на 1 юли 2024 г. на Открита..

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Силата на жените в новата изложба на Елина Кешишева - "Контакт"

На 1 юли, в централната софийска галерия ONE ще бъде открита изложбата "Контакт", посветена на Жените Survivors. Автор е изтъкнатата фотографка Елина Кешишева, която представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе..

публикувано на 26.06.24 в 13:55