Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 показателя за качеството на въздуха в София ще отчита сайт от 27 декември

Снимка: БГНЕС
22 станции ще следят качеството на въздуха в София по проект финансиран от Европейския съюз.
Освен в България, проектът се изпълнява в Кипър, Гърция, Албания и в Република Северна Македония. Мониторингът за качеството на въздуха се извършва по 9 показателя, а вече текат и тестовете на системата.

Очаква се сайта, в който ще се следят данните за въздуха в София да бъде пуснат след 27 декември т. г. когато и приключва договорът, обясни директорът на Дирекция "Климат, енергия и въздух" към Столичната община Теодора Полимерова.

Платформата е в облачна система и всеки онлайн ще може да следи данните. Изготвен е и индекс за качеството на въздуха, като са анализирани данните за общината. Разработва се и специално мобилно приложение, чрез което ще могат да се подават известия или препоръки.

Показанията отчитат параметрите за 4 вида газ, както и фините прахови частици, температура и влажност на въздуха, уточни Венелин Гърбов от фирмата изпълнител.

През изминалия месец, след 12 октомври са отчитани прогнозните замърсявания, допълни Полимерова.

При над 200 мгр на куб. м. на две станции за един ден ще се въвеждат мерките, които гласува Столичният общински съвет през тази година, част от които е зеления билет и безплатни буферни паркинги.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 12.06.24: Какво е нивото на образованието в България?

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Изборите Качеството на образованието в България Геополитиката  Коментаторите: Данита..

публикувано на 12.06.24 в 18:35

Bulgaria Wants You 2024 ще се проведе за четвърта поредна година

За четвърта поредна година най-големият форум в България ще се проведе в София. Събитието Bulgaria Wants You "Кариера и живот – защо в България?" ще събере на едно място бизнеса и успешните хора. По време на форума ще бъде представен опита на най-влиятелните компании в страната, които ще предоставят и реални работни позиции. Форумът предоставя..

публикувано на 12.06.24 в 17:13

Най-високото виенско колело, поставяно някога в София, гостува на седмото издание на "Парк фест"

От 13 до 16 юни, столичният парк „Студентски“ е домакин на седмото издание на „Парк фест“. На сцената ще видим едни от най-обичаните български изпълнители като Стенли и Михаела Маринова, а фестивалът ще бъде открит от музикалната легенда на българската сцена – Васил Найденов. За първи път в София гостува и най-високото виенско колело, което..

публикувано на 12.06.24 в 16:08
Христо Панчугов

Ситуацията след изборите

Изборите преминаха, а какви са отзвуците след тях? Коментар направи политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Накъде ще се движим в следващите месеци? "Това зависи най-вероятно от това, дали ще видим осмисляне на процеси не само, които са протекли в партиите и тяхната подкрепа, но и като цяло на процеси, които протичат в българското..

публикувано на 12.06.24 в 16:03

"Пилигрим в Тайланд" - документален филм с кауза и различен ракурс към туризма

В предаването "Радиокафе“ разговаряме за "Пилигрим в Тайланд" - съвместен, общ филмов проект на журналистката от БНР Ангелина Грозева и писателят, общественик и социален предприемач Илиян Кузманов, който придобива международна известност с книгата си “Ако срещнеш Буда, убий го“, която е първата от български автор влязла в Топ 20 за най-продавани..

публикувано на 12.06.24 в 15:19

Националният археологически институт с музей при БАН се включва в Европейските дни на археологията

На 14, 15 и 16 юни 2024 г. ще се проведат Европейските дни на археологията. В редица европейски държави са предвидени събития, насочени към семейства, училища, студенти, историци, музейни посетители и всеки, проявяващ любопитство към световното археологическо наследство. От българска страна участието се организира от Националния..

публикувано на 12.06.24 в 14:16

НЧ "Алеко Константинов 1897" в София ще придобие модерен и функционален вид

Студенти сътвориха модернистичен интериорен дизайн за НЧ "Алеко Константинов 1897" в конкурса, който се проведе за обновяването му от 20.03.24 г. до 20.05.24 г. Трима студенти от различни университети, специалност “Интериорен дизайн” и “Архитектура” бяха наградени за най-идеен интериорен проект, свързан с обновяване на помещенията на Народно читалище..

публикувано на 12.06.24 в 12:35