Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчиловци - оазис на духовност и дълголетие

Родопчани са различни хора, те са с широка душа и в тях са втъкани добротата и гостоприемството. Векове наред са съхранили бита, културата, традициите и вярата, върху които те са стъпили здраво, каза пред Радио София Сийка Суркова, кмет на родопското село Момчиловци. Известно някога с добре развитите си занаяти, днес селото се слави с киселото мляко. Но и за това си има обяснение.

Преди около 100 години в Момчиловци са отглеждани около 40 хиляди овце, правени са кашкавалът и сиренето за войници по време на Балканската вода. Затова и доброто кисело мляко е едно наследство, което преминава в бъдещето. Преди 11 години в Момчиловци пристига делегация от Китай, за да се запознае на място как се заквасва млякото. Малко по-късно на китайския пазар се появява мляко за пиене с марка "Момчиловци". Така се ражда и фестивалът на киселото мляко, появява са и рекламата за селото на дълголетието. Стига се и до побратимяването с Шанхай.

Сийка СурковаПосетителите на Момчиловци са категорично, че усещането там е, че животът спира. Ежедневието, разбира се, е много по-спокойно от това в големия град. И не само спокойствието, недокоснатата природа и чистият въздух правят селото Център на здравно-духовния туризъм. Около него се вият туристически пътеки, а здравословната кухня включва не само един от "виновниците" за дълголетието на местните жители - киселото мляко, но и продукти от собствените градини. В околовръст са изградени 27 параклиса, както и лековито аязмо. И както отбеляза Сийка Суркова, наистина и вярата лекува и е предпоставка за дълголетие.   

И още за духовния ореол на Момчиловци. По време на посещение в селото, писателят Антон Дончев пренощува в частен дом, където е посрещнат късно през нощта с бяла роба и разпуснати коси, с газов фенер в ръката. Именно тогава се ражда образа на Елица от "Време разделно".

А какво бъдеще вижда за Родопите Сийка Суркова можете да научите в интервюто с нея на Добринка Добрева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49