Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпределиха комисиите в Столичния общински съвет

Снимка: БГНЕС
До 31 декември работната група, която ще предложи новия правилник за дейността на Столичния общински съвет, трябва да е готова с проекта. Това решиха на днешното си извънредно заседание общинските съветници. Във временната комисия ще влязат 10 от тях - един председател и по двама съветници от всяка политическа група, плюс независимия Борис Бонев.

Борислав Иванов от „Атака“ е четвъртият заместник-председател на Столичния общински съвет. Той беше избран с 55 гласа "за" и 6 "въздържал се". До неговия избор се стигна след като доскорошния му съпартиец Волен Сидеров стана независим общински съветник. Така Борислав Иванов заедно с четиримата общински съветници от ВМРО, сформираха нова политическа група - “Патриоти за София“, а според изискването на правилника за дейността на СОС -  всяка група в съвета с минимум пет души има право на свой зам.-председател.

Борислав Иванов ще председателства и постоянната комисия по обществен ред и сигурност, а Карлос Контрера от ВМРО ще поеме транспортната комисия. Само тези две комисии ще бъдат оглавявани от председатели, които не са от политическото мнозинство, а останалите 12 комисии ще бъдат оглавени от ГЕРБ/СДС.

Силвия Христова, Лорита Радева, Малина Едрева и Николай Стойнев отново поемат досега водените от тях комисии - по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика, по екология, по образование и култура и комисията по икономика и собственост. Комисията по финанси и бюджет поема адвокатът Георги Георгиев, а комисията по здравеопазване и социална политика Антон Койчев.

Прошко Прошков стана председател на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, а Таня Георгиева - на комисията по децата, младежта и спорта. Досегашният председател на комисията по транспорт Екатерина Йорданова поема тази по европейски програми.

Ботьо Ботев ще председателства комисията по местно самоуправление и нормативна уредба, като той оглавява и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Комисията за връзки с гражданското общество е с председател Веселин Милев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Art Fair променя представите за арт пейзажа в България

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което събира художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от цял свят. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася..

публикувано на 27.09.24 в 13:48

Задържаха 17-годишен от София с 39 дози кокаин

17-годишен младеж от София е задържан с 39 дози кокаин, съобщават от МВР.  Арестът е станал на паркинг в столичния квартал "Модерно предградие". От полицията припомнят, че същото момче е било задържано в средата на юли в София с кокаин и фентанил. По случая тече разследване. 

публикувано на 27.09.24 в 13:43

"Ocho latin festival" се завръща у нас с второ издание

Сърцето на столицата тази събота (28 септември) отново ще запулсира в горещите ритми на Латинска Америка с Ocho Latin Festival . Фестивалът е насочен изцяло към музиката на Латинска Америка и нейните поджанрове. Целта му е да се популяризира латиноамериканската култура в България чрез музика и танци, пресъздавайки карнавалната..

публикувано на 27.09.24 в 13:05

Стартира новата кампания на "Тийноватор"

На 19 октомври стартира „Тийноватор“ 7. Желаещите да станат ментори могат да кандидатстват до 30 септември, а учениците, които искат да станат част от седмото издание на кампанията могат да подадат заявка за участие до 10 октомври. Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в 10. или 11. клас. Срещите..

публикувано на 27.09.24 в 12:32

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49

Предстои подмяна на настилката между трамвайните линии на бул. "Янко Сакъзов"

Пет фирми са избрани за поддръжката на тротоарите в „Оборище“. Администрацията е разделила района на пет подрайона, каза пред Радио София Милена Алексиева - и.д. кмет на район „Оборище“ и обясни защо. „Виждаме, че е доста успешна тази система на поддръжка на тротоарите, защото все повече от тях имат годен вид за нормалното им ползване...

публикувано на 27.09.24 в 09:48