Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Оcтрo възрaзявaмe cрeщу нaпрaвeнитe внушeния, чe "пaритe зa здрaвe oтивaт в джoбoвeтe нa лeкaритe", пише МОНИТОР. Това зaявявaт в декларация oт Бългaрcкия лeкaрcки cъюз срещу внушeниeтo от страна на медицинските сестри, чe лeкaритe ca лoшитe хoрa c гoлeми заплати. Това е aбcoлютнo нeпрaвилнo и нeкoрeктнo, се казва в декларацията. В нея ce изкaзвa и загриженост, чe cпeциaлиcти, c кoитo рaбoтят eжeднeвнo в eкип, индирeктнo зacтaвaт cрeщу тях - лeкaритe. Бългaрcки лeкaрcки cъюз c бeзпoкoйcтвo e прocлeдил вчeрaшнaтa cрeщa в Миниcтeрcки cъвeт мeжду прeмиeрa и мeдицинcкитe cecтри, кaктo и пocлeдвaлитe публикaции в мeдиитe и тирaжирaнитe в публичнoтo прocтрaнcтвo внушeния и твърдeния. "Ocтрo възрaзявaмe cрeщу нaпрaвeнитe внушeния, чe "пaритe зa здрaвe oтивaт в джoбoвeтe нa лeкaритe", зaявявaт oт БЛC и пocoчвaт, чe тoвa ca cъщитe тeзи лeкaри, кoитo зacтaвaт c имeнaтa cи и във вceки eдин мoмeнт мoгaт дa бъдaт пoдвeдeни пoд cъдeбнa oтгoвoрнocт.

Възрастта за пенсия у нас ще се вдигне до 65 г. едва през 2037 г., но за 1/5 от новите пенсионери всъщност тя е 66 години и 4 месеца, пише от първа страница СЕГА. Това показва анализ на НОИ за новоотпуснатите пенсии от държавното обществено осигуряване за първите девет месеца на годината. 20.7% от пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са принудени да чакат до тази възраст, защото в прехода не са успели да натрупат достатъчно стаж, за да отговорят на условията за пенсиониране. При наличие на поне 15 изработени години тези хора могат да излязат в пенсия на 66 години и 4 месеца (възрастта е еднаква за мъже и жени и също като другите условия се увеличава ежегодно до достигане на 67 г. през 2023 г.). По тази линия са се пенсионирали 7800 души, показва анализът на НОИ. Все повече хора не дочакват и да изпълнят условията за пенсиониране, а избират да получават пенсия в намален размер срещу пенсиониране една година предсрочно. Тази възможност са предпочели 4202 души, а недостигащата възраст е средно 9,6 месеца. Броят им изглежда незначителен, но спрямо деветмесечието на миналата година се увеличава със 74%. Със завинаги намалена пенсия заради по-ранно пенсиониране са 11.1% от новите пенсионери, докато година по-рано техният дял е бил 6.3%.

Обирджии плащат на чистачки и майстори в жилищните блокове, за да им доносничат, разказват жертви на схемата пред МОНИТОР. От Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) обаче към този момент не са получавали сигнали за подобни методи за набиране на предварителна информация. Въпреки това органите на реда съобщават, че има случаи, в които граждани стават случайни доносници, когато споделят информация пред хора, които са потенциални обирджии.

Столичната община въвежда безплатни буферни паркинги утре за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, заради прогноза за по-високи нива на замърсяването на въздуха, информира МОНИТОР. Това стана ясно от сайта на общината https://air.sofia.bg за следене на качеството на въздуха. Освен да оставят личните си автомобили от кметството призовават софиянци да преминат и към по-екологично отопление. Отделно Столичният инспекторат ще продължи с извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Ще бъдат проверени и строителни обекти.Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) призна, че вдига цената на водата на сляпо.

Поскъпването от 1 януари обаче било неизбежно, посочват в СЕГА. Това стана ясно по време на откритото обсъждане на новите тарифи във вторник. Според предложенията на регулатора услугите на ВиК фирмите в цялата страна ще се повишат между 0.1 и 9.3%, при което в 12 области населението ще плаща над 3 лева за кубик. Не са пощадени дори области, чието население страда от водни режими - Перник, Плевен, Ловеч и Габрово. В злощастния Перник се очертава поскъпване с 3.3%. За столичани увеличението ще е с 6.7% до 2.753 лв. за кубик. Окончателното решение ще се вземе на 23 декември.  Поредното покачване на цените било заложено още в приетите през 2017 г. тригодишни бизнес планове на ВиК дружествата, обясниха от КЕВР. Дали операторите са постигнали обещаните показатели за инвестиции и за качество на водата, регулаторът ще проверява догодина. Едва тогава, ако има неизпълнения, можело да се стигне до сваляне на цени, обясниха експертите на комисията.

Търговските вериги принуждават българските производители да им продават стоките си под себестойност, пише ТРУД. “Ние сме дали ценови предложения още на 15 ноември и още нямаме отговор от търговските вериги”, съобщи Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. “Маниерът на веригите е да изчакат да отминат коледните и новогодишните празници, след което да получим отговор за неприемане на офертите и да бъдем поставени в тупик – да работим и доставяме продукция на цени под себестойност”, посочи тя. И обясни какво се случва с доставчика – той започва да продава под себестойност, по договор няма право да преустанови доставките, и трето – неговата цена може да не бъде приета или когато бъде приета след 6 месеца, тя вече не е актуална. “Заради чумата, свинското месо повиши цената си в Европа с над 50%. Тук сме вдигали цените два пъти, но много от нашите ферми чакат с месеци да бъдат приети цените им от търговските вериги”, посочи и председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов.

Европейската комисия съобщи, че ще извърши задълбочена проверка за макроикономически дисбаланси в 13 държави от ЕС догодина, съобщава МОНИТОР. Проверките ще обхванат България, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Холандия, Португалия, Румъния, Франция, Хърватия и Швеция. ЕК ще предостави насоки на държавите в ЕС къде са най-необходими структурни реформи и инвестиции за устойчив икономически модел в усилията за опазването на околната среда. Насоките ще помогнат за повишаване на производителността като насърчават инвестициите и структурните реформи при научните изследвания, за подобряване на достъпа до финансиране и на работата на пазарите на стоки и услуги, за премахване на пречките в бизнес средата, се посочва в съобщение на ЕК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община. На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света,..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от страна на администрацията завърши с обезопасяването и заграждането на мястото. „Това е..

публикувано на 05.07.24 в 10:36

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София , съобщават от Столичната община. От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни..

публикувано на 05.07.24 в 08:07
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.  "Майстори на фотографията", издание 16,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 08:11