Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат книги много рядко. Тези данни посочват от Института за изследвания в образованието "Мотивация и нагласи за четенето на младите хора в България", информира СЕГА. "Както може да се предположи, техният среден резултат (на родните ученици - бел.ред.) по четене в PISA 2018 е сравнително нисък - 386 точки (при 420 точки среден резултат на българските ученици, или изоставане по четене, равняващо се на  1 година обучение в училище спрямо средното ниво)", се казва в доклада. Близо 28% от учениците ни изобщо не четат за удоволствие. Техният среден резултат е 396 точки, докато учениците, които четат за удоволствие повече от 2 часа на ден например, имат резултат 457 точки (у нас те са 11%, докато средно за ОИСР делът им е два пъти по-висок - 42 на сто). Следователно, колкото повече учениците четат за удоволствие, толкова по-високи са техните резултати", заключават изследователите.


Откраднати от шофьори автомобили и престъпления като трафик на хора, които биват склонявани към проституция, са сред най-честите причини да бъде търсено съдействие от Ситуационния център на МВнР от български граждани в чужбина или техни близки у нас, пише МОНИТОР. Това става ясно от информация, предоставена на „Монитор“ от Външно.От ведомството уточняват, че кризисният център е търсен с молби за съдействие от близки на малолетни и непълнолетни български граждани в риск. Сигнали постъпвали и от изпаднали в беда шофьори на международни превози, както и от роднини на хора, намиращи се в райони на бедствия и конфликти и нуждаещи се от помощ или евакуация. На горещата линия в МВнР биват търсени и за издаване на документи за гражданско състояние, свидетелства за съдимост, изгубени или откраднати документи за самоличност и шофьорски книжки.

По 2272 улици в София са направени частични ремонти през последните две години. Това става ясно от отчетите на зам.-кмета на София Дончо Барбалов в направление транспорт и транспортни комуникации, съобщава МОНИТОР. През 2018 г. ремонтираните улици са били 1214, докато за 2019 г. са 1058. Над 31 хил. кв. метра са ремонтираните тротоари в града миналата година, 59 са новите пешеходни пътеки, а 1520 шахти са подновени. Всичко това е струвало на общината 38,9 млн. лв. С нов облик са се сдобили и четири моста, като за тях от „Московска“ 33 са платили 850 хил. лв. Извън текущите ремонти сред най-големите улици, които бяха превърнати в строителни площадки през 2019 г., но вече са с нов облик, са „Граф Игнатиев“, градините „Кристал“ и „Климент Охридски“, булевардите „Президент Линкълн“ и „Асен Йорданов“. Централният булевард „България“ пък бе обновен от „Черни връх“ до „Гешов“. Разширена бе и ул. „Филип Кутев“.

Охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния лидер на партията Ахмед Доган е класифицирана информация от значение за националната сигурност. Това следва от отговорите на Националната служба за охрана, дадена на СЕГА по Закона за достъп до обществена информация. Въпросите към службата бяха провокирани от заявеното от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ на 21 декември 2019 г.: "Ние коли и техника самите ние си предоставяме на НСО, можете да го проверите, от години наред, на ДПС. И за Пеевски, и за Доган. Можете да проверите, тя е публична информация, години назад. Колите са наши. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние няма как като партия да плащаме заплати на служители на НСО". Затова и "Сега" попита службата откога ползва коли и техника на ДПС, какви са те и на какво основание се употребяват. Службата крие какви коли и техника на ДПС ползва Началникът на НСО Красимир Станчев отговаря, че службата е деполитизирана и не коментира изказвания на партийни представители. А тъй като дали охраняват Доган и Пеевски било класифицирана информация, от службата нямало как да отговорят и на въпросите за колите и техниката от ДПС.

Драстични разлики в цените на едро установява в редовните си бюлетини Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), пише ТРУД. Логично е пазарът да определя цената. Експерти заявиха, че в крайна сметка потребителите плащат на дребно цени, които пък определят търговците. В много случаи те също се различават съществено от тези на едро, Така например кашкавалът се търгува в Стара Загора от 7 до 10,50 лв. за килограм на едро, а най-високата цена за килограм от традиционния млечен продукт „Витоша“ е с 6 лв. по-висока или 13 лв. Тя е отчетена за продажба в тържищата в Смолян. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) в периода 30 декември – 3 януари 2020 г. По 8 лв. за килограм на едро се търгува най-евтиният кашкавал в Сливен, докато най-високата цена в града достига 9,90 лв. В столицата продуктът може да се купи на цени от 9,50 до 11 лв. за килограм на едро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 8 до 10 юли се подават заявления за прием на ученици от 8 клас в София

От 8 до 10 юли ще се подават заявления за участие в първия етап на класирането в училищата с прием на ученици от осми клас, съобщават от Регионалното управление на образованието в София (РУО). Подаването на заявление за участие в първи, трети и четвърти етап на класирането ще бъде само по електронен път на интернет адрес:  infopriem.mon.bg . За..

публикувано на 03.07.24 в 16:48

Музеят на София отваря обновена зала с обогатена експозиция

Обновената зала „Династичната връзка на българската монархия със Западна Европа“ в Регионалния исторически музей - София, ще може да бъде разгледана от 4 юли. Самото пространство е част от постоянната експозиция на Музея. Обновяването е с финансиране от Министерството на културата и включва: добавяне на фотографии и художествени..

публикувано на 03.07.24 в 13:59

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21