Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

ИЗЛОЖБА

Днес откриват изложбата “Дворецът за изкуството”. В центъра на тази изложба e Дворецът - една от най-старите сгради в самото сърце на София, тясно свързана с историята на града и на България. Дворецът се представя със своя характер, какъвто е бил на границата между  ХІХ и ХХ век, той се разбира и като физическо пространство, създадено както от архитекти и художници, така и от хората, които са го обитавали. Дворецът е топос, мястото на властта и културата, метафоричен образ за фигурата на държавния глава, на княз Батенберг и на цар Фердинанд. Експозицията заема  пространствата, в които е протичал официалният им живот. Тя е обвързана с историята на новото българското изкуство от края на ХІХ – началото на ХХ век.

В Столичната библиотека ще бъдат отбелязани 125 години от рождението на Гео Милев с документалната изложба „Човекът преди всичко”.  Изложбата представя част от книжовното наследство на Гео Милев, съхранено в Столичната библиотека. „Човекът преди всичко. Духът е човека. Духът. Върховният дух. Светия Дух. Който създава нуждата от красота. Който създава нуждата от Изкуство”. Така Гео Милев - поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор, издател, публицист и журналист - формулира основната и вечна тема в литературата във „Възвание към българския писател”, поместено в списание „Везни“, бр. 4 от 1921 г. В изложбата са представени първите издания на двете приживе издадени стихосбирки на поета – „Жестокият пръстен” (1920) и „Иконите спят”(1922) , първото самостоятелно издание на поемата „Септемврий” от 1944 г.

ТЕАТЪР

От 19.30 ч. в “Нов театър - НДК” започва пиесата “Търновската царица” по едноименния роман на Емилиян Станев. Драматизацията и режисурата е поверена на  Бойко Илиев. Участват актьорите Елена Петрова, Веселин Плачков, Мариела Топалова, Таня Карбова, Николай Сяров, Веселин Борисов, Марияна Бранкованова, Цветана Благоева, Даниел Найденов.

КНИГИ

Тази вечер в Литературния клуб на Столичната библиотекаа (пл. „Славейков“ 4) ще бъде представено издателство “Лист” в поредицата “Издателски вечери”. Ще участва главният редактор на издателството Гергана Димитрова, художничката Капка Кънева и преводачът Стефан Русинов. На представянето ще се продават и книги от каталога на издателството с 20 % отстъпка. От 19.00 ч. в клуб “Карусел” писателката Людмила Филипова ще представи последната си книга „Контактът“.

КИНО

От 19.00 ч. в кино “Люмиер” започва филмът “Аз, Леонардо” на Хесус Ламберт. В италианския филм от 2019 г. участват Лука Аргентеро, Анжела Фонтана, Масимо де Лоренцо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери от българските класни стаи

Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..

публикувано на 01.10.24 в 15:06

Костинброд празнува през цялата (юбилейна) година

Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас  - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..

публикувано на 01.10.24 в 14:52

Втори фестивал за силата на гражданите и гражданските организации

"Силата на колективния глас" – това е мотото на второто издание на фестивала „Демократична мозайка“ . То ще се проведе на 18 и 19 октомври (петък и събота) на столичния площад "Славейков" отново ще представи десетки граждански организации, работещи в различни сфери на обществения живот. Събитието се организира от Форум Гражданско участие..

публикувано на 01.10.24 в 13:50