Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС възстанови Марияна Иванова като директор на детска градина "Зорница"

Снимка: БГНЕС

Марияна Иванова се връща като директор на 164-та детска градина "Зорница" в столичния квартал "Горна баня". Тя встъпва отново в длъжност, след като бе уволнена по обвинение от Столичната община за надпланов прием на хронично болни деца през декември 2017, но Върховния касационен съд я възстанови на поста.

След уволнението бе променена и Наредбата за прием на деца в общинските детски градини.

Мотивацията на съда е, че уволнението, по искане на Столичната община е незаконно, тъй като преди да бъде наказан даден служител, е редно да му бъде поискано сведение дали не страда от болест, която му дава предварителна закрила по закон, снемането на която става само от Инспекцията по труда. Според адвоката на госпожа Иванова - Кристян Гьошев - член на пловдивската адвокатска колегия, кметът на София Йорданка Фандъкова е била подведена.

На базата на информация за други общински детски градини, които са направили нарушения, свързани с прием на хронично болни деца, адвокат Гьошев каза, че уволнението на Марияна Иванова е дискриминация.

От писмо на ресорния зам.-кмет Тодор Чобанов става ясно, че срещу директори, които също са надвишили приема на деца, дисциплинарни мерки не са предприети, поясни Гьошев.

След възстановяването ѝ на работа, под формата на делегиран бюджет, общината ще трябва да ѝ изплати всичките ѝ заплати за този период от време в размер на 11 хил. лв., осигуровките ѝ, както и разходите по разноските за делото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Важните теми от европейския музикален пейзаж

На 05.06.24 EFM (European Forum on Music) се събират в София с важните за музикалния бизнес теми. Европейският музикален пейзаж се отличава с множество разнообразни музикални произведения от над 40 европейски държави. Но дали това разнообразие е еднакво представено в музикалните заведения и концертните зали на целия континент? Какво е необходимо,..

публикувано на 04.06.24 в 13:35

7 дни театрални миниатюри от един артист за душата на един зрител

Дванадесет спектакъла с продължителност от 3 до 12 минути в 7 дни ще предложи на публиката международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп" , който ще се проведе от 14 до 20 юни в различни градове на страната. В основата на спектаклите е техниката Cajа Lambe, Lambe , която у нас е малко позната, но е популярна повече в..

публикувано на 04.06.24 в 13:12
Надеждза Вишева с водещия Кристиян Илиев

Надежда Вишева: "Няма мечта, която да не можеш да постигнеш!"

Надежда Вишева - майка, художник, популярна личност в интернет. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и представи себе си така: "По душа съм художник, по образование не, но изкуството го носим в себе си." Рисува от съвсем малка "Бях около 5-6 годишна, седях и рисувах с часове. На около 11-12 годишна възраст..

публикувано на 04.06.24 в 12:48

Първа мисия с хеликоптера за спешна медицинска помощ

Медицинският хеликоптер с екип на Центъра за спешна медицинска помощ извърши първата си мисия днес. Сигналът за нуждата от помощ е подаден в 7.30 ч. за пациентка в тежко състояние от Шумен.  Полетът е продължил един час и 15 минути. Пациентката вече е в столичната Военномедицинска академия.  Георги Гвоздейков: Завършени са техническата и..

публикувано на 04.06.24 в 12:20
Антон Оруш на последния Панаир на книгата

Антон Оруш: В Царство България най-много са произвеждани радиоприемници

След „Голяма книга за българската техника“ (2019) Антон Оруш предлага друго издание, инспирирано от неговата богата е колекция от над 500 устройства, произведени в България. Самият Оруш работи в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Новата му книга е " Произведено в България (101 български технически изделия)" и съдържа..

публикувано на 04.06.24 в 12:14

"Списък на всички страхотни неща" е представление, което може да има терапевтична функция

Моноспектакълът на Милко Йовчев "Списък на всички страхотни неща" е в афиша на Театър 199 и през месец юни . Това е представление изградено на принципа на импровизационния театър и публиката се превръща в "съучастник" в колкото забавното, толкова и докосващо душата изживяване . Въпреки сериозната тема и затрогващия разказ, усещането е за..

публикувано на 04.06.24 в 11:48
Софийски подлез до Централна гара, превърнат от бездомници в спалня

Кметът Момчил Даскалов: Добри са подлезите, през които минават хора

Подлезът до Централна гара продължава да е язва. За да стане по-приветливо място, то трябва да се обживи и поддържа. Пространството около ротондата и подстъпите към трамваите може да стане привлекателно и за бизнес, и за инвеститори, но трябва да има човекопоток. Това коментира пред БНР-Радио София Момчил Даскалов, кмет на район..

публикувано на 04.06.24 в 10:08