Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Двоен стандарт при храните и напитките няма

Снимка: архив

Двоен стандарт при храните и напитките продавани в Източна и Западна Европа няма. Разминаванията в стоките са минимални и това не променя качеството им. Тези изводи правят от Комисията за защита на потребителите след проект за установяване на нелоялни търговски практики. Избрани за анализ са идентични продукти от една и съща марка, които са разпространени в по-голямата част от пазара на Европейския съюз.

Сравнителният анализ от проведените по единна методология тестове и изследвания са на храни и напитки, закупени от търговската мрежа в Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия и България. Въпреки първоначалните намерения за мащабно проучване, в крайна сметка са избрани и сравнени 11 продукта от шест продуктови групи стоки - макаронени и шоколадови изделия, млечни продукти, консерви, зехтин и спиртни напитки.

“Списъкът беше много амбициозен. Имаше много продукти. После се оказа, че всъщност, за да се намерят два продукта, продавани в България и някъде из ЕС, които са с идентични опаковка ш разфасовка, не е проста задача", казва д-р Сергей Иванов, член на работната група на проекта, който е анализирал резултатите.

Изследваните показатели на стоките са мазнини, включително наситени; протеини, въглехидрати, хлориди (сол), влакнини (фибри), калкулиране на енергийната стойност на храните; съдържание на етилов алкохол, етанол, висши алкохоли (само при спиртните напитки); санитарна микробиология (само при млечни продукти).

“Най-големите проблеми, съществени разлики и в българските продукти, и в чуждите, са в консервите грах и царевица, които са идентични като опаковка, но там се вижда, че от изследвани осем показателя, в седем от тях има съществени отклонения, което поставя въпроса, че са налични продукти, при които има съществени разлики", казва председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Маргаритов подчерта, че консумацията на включените в проучването храни и напитки не носи здравен риск за потребителите в България, а отчетените разлики не могат да променят качеството в положителна или отрицателна посока. Председателят на КЗП допълни, че е нужно да се даде обосновка на понятието „съществена разлика“ в родното законодателство, след като имаме изискването да транспонираме Европейската директива за нелоялните търговски практики, където това е ясно посочено.

В новата евродиректива се набляга на това, че трябва да има разлика, която би трябвало да доведе до различно поведение на потребителя, т.е. ако той е информиран за тази разлика, не би си купил продукта. Това определя дали една разлика е съществена, казва Яна Иванова, изп. директор на сдружение „Храни и напитки в България“. 

Резултатите от проекта за двойния стандарт при храните и напитките ще бъдат представени на ЕК, включително с анализите и резултатите от изпитванията и ще бъде отправена препоръка за законодателни изменения по отношение дефинирането на съществените разлики.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пирдоп е малък град, богат на личности

Днес предаването гостува на община Пирдоп, където от днес се провеждат „Влайкови дни“.  Дългогодишна традицияе през месец май в Пирдоп да се организират културните празници на града.  Богатата културна програма ще бъде представена от 11 до 24 май. Тази година Влайковите дни ще бъдат белязани от 160-ата годишнина от рождението на Тодор Влайков..

публикувано на 11.05.25 в 10:19
Стефан Спасов

Софийски разкази - Стефан Спасов за “Забравената цивилизация“

Културното наследство между 1944 и 1989 е обект на страницата на  Стефан Спасов " Забравената цивилизация ": "Избрах втората половина на 20 век, защото не се обръща много внимание към нея. Началото ми бе любителско, само снимах и публикувах. Постепенно това се разви сериозно, опитах се да се свързвам с авторите на произведения, на архитекти на..

публикувано на 10.05.25 в 16:00
Йерусалим днес

Историята оживява - Хаджиите от Банско, част първа

Разговорът е с изследователите и генеалози Светлана Дяконова - Арсен - потомка на голям род от Банско и секретар на Българската генеалогична федерация “Родознание” и Ивелин Любенов - индивидуален член на Българската генеалогична федерация ‘Родознание”: "В научната статия на израелските учени Майкъл Чернин и Шай Халеви от Израелската служба за..

публикувано на 10.05.25 в 15:00
Мария Сутич

Адресите на любовта – Мария Сутич, жена-войн от Хвърковатата чета

Въпреки, че паметта ѝ е почетена с паметници в Белово и родния ѝ Пазарджик, днес малцина знаят името на Мария Сутич – единствената жена в Хвърковатата чета на Георги Бенковски, станала поборничка от любов. Тя и съпругът ѝ, далматинецът Иван Сутич, служител на Барон-Хиршовата железница са младоженци, но когато той решава да се присъедини към..

публикувано на 10.05.25 в 14:00
Мария Бакалова и Елена Телбис

Силата да продължим след смъртта

„Това, което остава“ на Димитрис Георгиев тръгва с гала премиера: "Вдъхнови ме нещо много трагично. В съзнанието ми остана конкретната песен, която вървеше по времето на катастрофата, в която загина баща ми, аз също бях там. В началото това бе първа сцена, проследяваме последствията от един трагичен инцидент. Беше неизбежно да надградим сценария, той..

публикувано на 10.05.25 в 11:23
Наско Стаменов

Въпросът е "колко", не толкова "какво"

Вкус: наука за храненето – събитие от Ratio. Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним? Гост – Наско Стаменов, учител в НПГМ, част от "Корпус за бързо гърмене": "Когато човек види, че нещо се случва, нормално е да се запита защо се случва така. Имаме невронна връзка,..

публикувано на 10.05.25 в 10:51
Албена Попова и Северина Митева

Всички гледни точки в среда на доверие

Какво е фасилитиране и как да го правим успешно. На тази тема ще говори Давид Бийота - създател на метода на компаса. За всички, които се интересуват от динамиката в група и искат да водят, обучават и управляват групи от хора. Албена Попова, Сашка Витанова и Северина Митева ни говорят за фасилитирането: "Думата не намери подходящ еквивалент на..

публикувано на 10.05.25 в 09:54