Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Проф. Милена Моллова
Снимка: БНР

МУЗИКА 

Юбилеен концерт на проф. Милена Моллова със Симфониета „София“ започва в18.30 ч. в концертната зала на ОКИ „Надежда“.

В програмата: Бетовен- Концерт за пиано и оркестър № 3, до минор, Оп. 37, Симфония № 1, до мажор, оп. 21.

Внушителната кариера на Милена Молова, която продължава вече над 65 години, включва творби от различни стилове и епохи от Барока до днес и се разпростира в широкия диапазон на солистичното музициране, участието в различни камерни формации и най-вече в партньорството с камерни оркестри и големи оркестрови състави. През годините на своята блестяща солистична кариера тя е била солист на най-значими български и европейски симфонични оркестри, като Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Пловдивската филхармония, и е свирила под палката на най-големи български диригенти, като Саша Попов, Добрин Петков, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Йордан Дафов и световни знаменитости, като Кирил Кондрашин, Казиоши Акияма, Рудолф Баумгартнер, Жорж Ципин и много други.
Основен акцент през годините на творческата активност на Милена Моллова е интегралното изпълнение на цикъла от 32 клавирни сонати на Лудвиг ван Бетовен, представени в поредица от 9 концерта.

  • От 19:30 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще могат да се докоснат до мащабната творба на Антон Брукнер – Голяма меса № 3, фа минор, за солисти, хор, оркестър и орган.

За събитието на сцената ще творят съвместно повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите Мирела Александрова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор, и Ивайло Джуров – бас.
Диригент на концерта ще бъде маестро Йордан Камджалов. Диригент на НФК „Светослав Обретенов” – Славил Димитров.

ЛИТЕРАТУРА

Един от големите съвременни български писатели - Христо Карастоянов, навършва 70 години и тази вечер от 18:30 ч., точно преди рождения си ден, ще бъде гост в поредицата „Разказвач на месеца“ в Литературния клуб на Столичната библиотека (пл. „Славейков“ № 4). За него ще говори Владимир Янев - литературен критик и историк, есеист, поет и белетрист, дългогодишен преподавател в Пловдивския университет.

Ако искате да пиете словото на Христо Карастоянов направо от извора, да си купите негови книги с отстъпка и да го поздравите за юбилея му – заповядайте, канят от Столичната община.
Христо Тодоров Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 г. в Тополовград. Работил е като редактор във вестници, като драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол и др. Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. През 1981 г. дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”, отличен с награда на празниците за дебютна литература „Южна пролет” в Хасково (1982). Романът му „Аутопия: другият път към ада” беше един от петте нови български романа, номинирани в първото издание на конкурса на фондация „Вик” (2003). Печелил е множество награди.

Текстове на Карастоянов са включвани в различни антологии у нас и в чужбина.
По негови разкази е заснет игрален филм: „Следвай ме” (2003) на режисьора Дочо Боджаков. Известен е и като публицист – негови статии са публикувани в много български политически и литературни вестници и списания.

ПРЕМИЕРА

Сцена Backstage в Театър Азарян представя премиерата на режисьора Василена Радева „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта”.
Представлението е по мотиви от книгата на Петя Накова „Годината на осемте химии” и се състои от четири авторски миниатюри на актрисите Юлиана Сайска, Невена Калудова, Елена Димитрова и Богдана Котарева. Композитор - Емилиян Гацов - Елби, художник - Анна Янакиева. Глас: Петър Мелтев.
Спектакълът е театрална парабола – път, дефиниран от полета на мисълта и емоциите, в стремежа да запазим себе си, когато ни боли и се страхуваме, когато в нас расте смъртта. Това са четири истории за преодоляването на тежката диагноза “рак”, хвърлени под ъгъла на любовта - най-силният пазител на живота. А хоризонтът са нашите близки, които ни обичат, за да останем живи, за да продължим.

Началото е в 18:30.

2 в 1

Венцислав Диков и галерия Little Bird Place Ви канят на среща-концерт, в която може да чуете изпълнети на класическа китара произведения на Й.С. Бах, Е. Гранадос, А. Бариос, Л. Брауер, В. Диков.

Венцислав Диков е китарист и художник, завършил класическа китара в „НМА Панчо Владигеров“, в класа на Росен Балкански и в „Hochschule für Musik“, Münster, Германия, в класа на Райнберт Еверс. Изнася самостоятелни концерти у нас и в чужбина (Германия, Франция, Белгия, Япония). Репертоарът му се простира от барок до съвременност. Преподавател е по китара и камерна музика е в „НМУ Любомир Пипков“.

Активен е и като композитор на музика, участва в ансамбли за импровизационна музика, свири на кавал, занимава се и с изобразително изкуство. Имал е над 25 самостоятелни изложби в България, Япония, Южна Корея, Франция, Германия, Испания, Люксембург и др.

По време на срещата довечера ще бъдат представени нови и непоказвани досега картини на автора (оригинали и принтове върху канава).

КИНО

Ако обичате киното и музиката, може да гледате аржентинския филм „Астор Пиацола – годините на акулата“. Предложението е от галерия "Прегърни ме" и Master of art.

За филма синът на Пиацола - Даниел използва уникален семеен архив.
Кадри от многобройни концерти и лични семейни филми са комбинирани с архивен материал, за да създадат изключителния портрет на Пиацола: самоуверен, упорит, страстен и истински виртуоз.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея :..

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Мария Тарашманова

С компания е винаги по-приятно

Създателката на един от най-популярните канали за пътешествия в YouTube и блогове в социалните мрежи – Ramble with Tarashmanova (в превод „Скитай с Тарашманова“) – с първата си книга за почитателите на спонтанните пътешествия – пътеводителя  „България. Скитане из рая на Земята“: "Обикалям из покрайнините. При първото ми посещение на Пирин се..

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Иконостасът на църквата

Новата "стара" църква в Копривщица стана на 180 години

180 г. от създаването на църквата "Св. Николай" в Копривщица . Защо църква с толкова дългогодишна история е позната като „новата църква“, от Копривщица ни разказва колегата Боян Бочев: "През 1817 е създадена старата църква, но в един момент населението става над 10 000 и градът има нужда от нов храм. Неофит Рилски и жители пишат прошение към..

публикувано на 29.06.24 в 09:52

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45