Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Съвети за разумно пазаруване и правилно съхранение на храната

Снимка: Архив

В желанието си да намалим честите ходения до магазина в ситуация на извънредно положение, мнозина от нас се (пре)запасяват с хранителни продукти. Купувайки големи количества плодове, зеленчуци и други храни с по-кратък срок на годност, се случва те да се развалят и да се наложи да ги изхвърлим.

Има известна логика да купим малко повече от обичайното количество, защото не можем да ходим толкова често, но това да става без паника, а – разумно. Това обяснява Драгомира Раева – консултант по проект „Твоята храна“.

Тя съветва още преди да излезем, да проверим с каква храна разполагаме вкъщи и да си набележим от какво имаме нужда, дори да си направим списък. По този начин не само спестяваме време за престой в магазина, но и не правим излишни, спонтанни покупки.

За да пазаруваме икономично Драгомира Раева припомни някои малки трикове – например да не взимаме количка, а кошница, както и да не ходим гладни в магазина, защото тогава сме склонни да харчим повече.

„Възползвайте се от промоциите и разпродажбите само ако знаете как де използвате продуктите без да се развалят“

За да не се превърне в отпадък, закупената храна трябва да се съхранява правилно. Това е въпрос и на отговорност.

Някои хора практикуват нещо, което е добро като модел. Един път в седмицата правят храна с останалите по малко продукти от предишни готвения, например паста или пица. Така самият хладилник се поизпразва и същевременно храната се използва максимално, разказва още Драгомира Раева.

За правилното съхраняване на хранителните продукти обаче трябва да знаем, че някои от плодовете и зеленчуците например „не се обичат“ и затова е по-добре да не ги „срещаме“, да не са в близост.

Друга тънкост, която Драгомира Раева подчертава, е да знаем кои продукти са за хладилника – и в коя негова част в зависимост от нежната температурата.

Обикновено най-горе се поставят плодове, сосове, туршии, готвени храни.

На средната полица – яйца в картонени кори, студени мезета.

Долу е подходящо за месо, риба, пиле, мляко и млечни продукти.

В кутиите най-долу – зеленчуци и подправки.

На вратата на хладилника е добре да се съхраняват напитките, яйцата и маслото.

Някои хора са забелязали, че във фризера може да се поставят храни, които „хващат мушици“ – например боб, варива, брашно, ядки, които гранясват - орехи.

Не бива да се поставят в хладилника картофи, краставици, зелен фасул, лук, банани.

Охлаждащият шкаф е гостоприемен за броколи, зеле, моркови, карфиол, ябълки, тъмнолистни зеленчуци - спанак, лапад, праз, марули.

С Драгомира Раева разговаря Петя Зунгорлиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Тръпковата галерия

В края на 1907 е открита първата самостоятелна изложба на Тръпко Василев - маслени бои от София. Изказват се противоположни мнения. Елисавета Консулова-Вазова и Александър Божинов са сред носителите им. В спомените на самия Тръпко, има търговски успех. Преди първата му изложба, работи като бояджия - попада на прочути клиенти, като д-р Васил Радославов и..

публикувано на 09.08.25 в 16:00

Историята оживява - Райна Кацарова

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 09.08.25 в 16:00
Елисавета Консулова-Вазова

Адресите на любовта - Елисавета Консулова-Вазова

Елисавета Консулова-Вазова е първата българка завършила Рисувалното училище, първата дръзнала да рисува голо тяло от натура и първата, организирала си самостоятелна изложба като художник. Със съпруга си, най-малкия брат на Иван Вазов - Борис, празнуват златна сватба - 50 години, преживени в хармония сговор и любов. Ветка, както я наричат..

публикувано на 09.08.25 в 14:00
Богой и Никола Богданови (Богой - вдясно)

Двамата братя и ИИ

Двамата братя и ИИ - Богой и Никола Богданови за  конференцията за бизнес гъвкавост - бързо адаптиране в светкавично развиващия се свят на ИИ: "Все по-популярни сме като братята дето модернизират компанията, а вече правят и конференция. Помагаме на бизнеса да работи по модерен начин. Науката за управление, мениджмънт и работа в екип също се..

публикувано на 09.08.25 в 11:54
Валя Балканска с каба гайдите

60 лета с Копривщица в сърцето

Боян Бочев ни представя от мястото на събитието Тринайсетия Национален събор на народното творчество в Копривщица: "Официалното откриване е в 11 ч., хората се въртят в различни конфигурации от снощи. Има изпълнители от цяла България, залага се на автентичното. Копривщица не е спала снощи - Валя Балканска и 100-те каба гайди са тук. В 1965, съвсем..

публикувано на 09.08.25 в 11:00

Да съчетаем естеството на природата с четенето

Зелени библиотеки – представя ни ги Мирела Иванова, поет и участник: "Парк Заимов звънти от детски гласове - бъдещи читатели. Предлагат се читателски карти на бъдещите читатели и уникална изложба за местата на Вазов в София, на която той е големият летописец. Имаме и изложба с парковете на София. Важно е да съчетаем естеството на природата с..

публикувано на 09.08.25 в 10:39

Нещо, което завладява и провокира

Цирк и театър в парка – целодневна програма в парк „Св. Троица“ на 12 август, вторник. С нас е Дамяна Коева, художествен директор на пътуващ театър „Скрин“: "Програмата е пълноцветна, от 10:30 до 21 ч. 7 спектакъла и 4 интерактивни ателиета - всички могат да навлязат в клоунадата и въртене на огнени уреди. Могат да бъдат съпричастни на..

публикувано на 09.08.25 в 10:22