Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече могат да се подават заявленията за прием в първи клас

Заради пандемията кандидатстването за прием в първи клас става само по електронен път

Снимка: БГНЕС

От днес вече могат да се подават заявленията за прием в първи клас в столичните училища за учебната 2020/2021 г. Настоящата кампания ще се проведе изцяло онлайн, заради пандемията от Covid-19. Така родителите ще изпращат заявленията за кандидатстване на имейла или през автономната система на съответното училище, а всички необходими документи, които се изискват, ще бъдат осигурявани по служебен път от районните администрации.

Пандемичната обстановка в страната наложи кандидатстването за прием в първи клас да се извърши по електронен път, без да се изисква родителите на бъдещите ученици да ходят до районните администрации, за да издадат необходимите документи.

“Важно е родителите да знаят, че тази година, за първи път ще се кандидатства изцяло по дигитален път, като те трябва да попълнят образец-заявление, които да изпратят до съответното училище. Всички обстоятелства, свързани с настоящия и постоянен адрес, както и семейно положение, раждане на дете, ще се проверяват по служебен път”, посочва зам.-кметът по образованието в Столичната община доц. д-р Тодор Чобанов.

Заявленията за кандидатстване в първи клас могат да се намерят както на интернет страниците на Столичната община и Регионалното управление на образованието – София-град, така и на тези на съответните училища и районни администрации. Всички необходими документи, като удостоверения за раждане на детето, за семейно положение, за настоящ адрес и удостоверения за промени в постоянния или настоящия адрес, направени през последните 1 - 3 г., ще бъдат предоставени от районните администрации по служебен път и директорите на училищата ще имат достъп до тях.

Водещ критерий за кандидатстването продължава да бъде уседналостта – или постоянният, или настоящият адрес не бива да са променяни в последните 3 години. Това изискване определя бъдещия първокласник да влезе в т.нар.първа група, както и ако той има братя или сестри, които учат в същото училище. Съответно децата във втора група са с променен адрес през последните 3 г., а в трета попадат тези, които са с промяна в местожителството през последната 1 г. преди подаване на заявлението.

В последната четвърта група са включени децата, които са с адрес извън прилежащия район на училището. Ако родителите установят, че техният адрес не е вписан в прилежащия район на училището, следва да се обърнат към кмета на районната администрация, който да изясни в кой район попадат. Причина може да е технически пропуск или при издаването на заповедта адресът на сградата да не е бил факт.

А когато с броя на децата в определена група по водещия критерий се надхвърля броя на местата, определени с училищния план-прием, децата в тази група се подреждат според допълнителни критерии, като например детето да е с трайни увреждания над 50%, да е завършило подготвителна група в училището или ако в него учат неговите брат или сестра над 12-годишна възраст; както и кандидатстващите първокласници да са близнаци.

Очаквано недостиг на места за първолаци има в столичните райони с голямо жилищно застрояване – “Витоша”, “Лозенец”, “Красно село”, “Изгрев”, “Младост” и “Люлин”. Съответно в централните райони като Средец и Триадица, където има много административни и офис сгради, местата за първи клас са повече от регистрираните деца.

Кампанията за първи клас ще продължи до 21 май, включително. На 1 юни в 17.00 ч. ще бъдат обявени приетите ученици на първо класиране, а списъкът ще се публикува на интернет страницата на училището. Между 2 и 5 юни се записват приетите на първо класиране, а на 8 юни в 18.00 ч, ще бъдат публикувани и незаетите места за второ класиране. По отношение на приема в общинските детски градини и в подготвителните групи в училищата – на 15 май предстои да се проведе първото класиране за новата година, стартираща през месец септември.

В случай, че извънредното положение, наложено заради коронавируса, се удължи – класираните деца ще могат да се запишат до 18 юни. Тъй като една част от родителите са с прекратено правоотношение след 13 март 2020 г., а се получават точки за работещ родител при класиране – същите трябва да попълнят анкета най-късно до края на днешния ден, за да посочат това в нея. Тя е достъпна на страницата на Столичната община, както и на Информационната система за обслужване на детските градини и подготвителните групи в училищата.

Чуйте повече в репортажа в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03