Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Столичната община

Стратегията за сигурност залага на още камери за наблюдение

Продължава изграждането на системата за известяване при бедствия

| обновено на 09.06.20 в 16:15
Снимка: БГНЕС

Над 1700 камери за наблюдение на територията на Столичната община са монтирани през последните 6 г. Това е повече от 100% увеличение на наличните през 2014 г., когато бе приета Стратегията за сигурност. Това бе отбелязано при представяне на анализ за изпълнението на програмата до момента, както и предвиждащите се дейности до края на годината. До голяма степен той ще послужи за разработването на нова стратегия за следващия 6-годишен период.

Данните от изпълнението на Стратегията за сигурност бяха представени на заседание на ресорната комисия по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет. За последните 6 г. камерите за видеонаблюдение от 1300 са увеличени на над 3000. Около 2000 от тях са монтирани в сградите на детските градини и училищата. Предстои монтаж на още около 10%. Според  Иван Мечков, общински съветник от БСП, е необходимо да се заложат в бъдещата стратегия и повече камери за критични обществени места в София. Председателят на комисията по обществен ред и сигурност Борислав Иванов смята, че е малък броя на камерите за разпознаване на номера на автомобили (42 бр.).

Директор на Дирекция „Сигурност“ в Столичната община Кристина Лазарова призна, че камерите за разпознаване на автомобилни номера са малко, но това е процес, който започва сравнително късно в Общината – по време на председателството на България на Съвета на ЕС. Тя допълни, че при бъдещите процедури за изграждане на видеонаблюдение се залагат и такъв тип камери на местата, където е необходимо, но в това отношение по светофарните уредби усърдно работи направление "Транспорт".

Красимир Димитров, директор на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“, уточни, че все още се изгражда системата за ранно известяване при наводнения. Чрез мобилно приложение тя ще предупреждава гражданите за съответните застрашени райони от силен дъжд или вятър, задръствания или др.

Димитров допълни, че е готов да представи анализ за дейността на ръководената от него дирекция, още повече след работата, която бе извършена в условията на извънредно положение, заради коронавируса.

Подробности - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой е с предимство в центъра на София - колите или...?

Казусът с налагането на нова организация на движение и паркиране по столичния булевард "Патриарх Евтимий", Витоша и Фритьоф Нансен предизвика поредица от конфликти, протести и комуникационни нападки между експерти, институции и местна власт. Това е формален повод две организации – "Екипът на София" и "Среда", да организират дебати под..

публикувано на 12.06.24 в 09:58
Атанас Далчев

Честваме 120 години от рождението на Атанас Далчев

Столичната библиотека и Нов български университет канят всички приятели на Атанас Далчев ото творчество и съмишленици на неговите идеи в изкуството да отбележат заедно 120-годишнината от рождението на поета , преводач и литературен критик. Честванията ще се състоят днес от 17:00 ч. в Столична библиотека с откриване на фотодокументална..

публикувано на 12.06.24 в 07:45
Дерматолозите препоръчват да се излагаме на слънце преди 11 и след 16 ч.

В София едва ли ще вали, максималните температури ще са около 31°

Днес също ще бъде предимно слънчево . След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в Северна България и планините ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Привечер ще превали и в Югоизточна България. Има условия за локални интензивни валежи и градушки. Вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад и в..

публикувано на 12.06.24 в 07:15

"Форум", 11.06.24: Възход на крайните партии и ниска избирателна активност

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Европа и изборите - Възход на крайните партии и ниска избирателна активност в редица страни. Девалвира..

публикувано на 11.06.24 в 19:10

Второ издание на младежкия конкурс на НСОРБ на тема "Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини"

„Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“ е мотото на второто издание на младежкия конкурс на Националното сдружение на общините в Република България. Целта е младите да подпомогнат усилията на общините за обективно и широко информиране на хората за промените и необходимостта от отговорно отношение към управлението на отпадъците...

публикувано на 11.06.24 в 18:02

Четвърто издание на форума "Наука за бизнес" се провежда в Интер Експо Център

Четвъртото издание на форума "Наука за бизнес“ се провежда в Интер Експо Център. Събитието се организира от Българската академия на науките (БАН) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Целта е да бъдат  представени добрите практики и успешни примери за партньорство между бизнеса и учените от..

публикувано на 11.06.24 в 17:06

Над 800 млн. лева задължения на болниците през първото тримесечие на 2024 г.

Над 800 млн. лева са общите задължения на държавните и общинските болници през първото тримесечие на 2024 г., става ясно от представени данни от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Това поставя редица въпроси за финансирането и управлението на болниците у нас. 623 млн. лева достигат дълговете на държавните болници, а на..

публикувано на 11.06.24 в 15:51