Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хроники на инфодемията" - АЕЖ в битка срещу дезинформацията

“Хроники на инфодемията” е новата поредица на Асоциацията на европейските журналисти, посветена на различни посегателства срещу истината. Тези посегателства са най-разнообразни – от умишлено прикриване на информация, както в началото на разпространение на заразата, когато китайските власти се опитваха да скрият от света какво се случва и преследваха лекарите, които разкриваха информация за новото заболяване; до разпространение на неверни и често преминаващи отвъд границата на абсурда конспиративни теории като тази, че Бил Гейтс разработва механизъм за всеобщ контрол над населението на Земята чрез поставяне на чипове или че мобилната технология 5G има връзка със заразата.
  

Иван Радев, който е първият автор в поредицата, изтъкна пред Радио София, че кризата е показала как влияе информационно разпространението на пандемията и доколко се осведомяваме от легитимни и проверени източници:

“Всеобща е констатацията, че наред с пандемията се разпространява и “инфодемия”, както я определиха от Световната здравна организация и ООН - невярна информация или дезинформация по различни теми.”

Наред с разцвета на конспиративните теории и фалшивите новини, хората започнаха да търсят повече достоверни източници на информация, да следят обществените медии, изтъкна Радев и добави, че точно затова в този момент е толкова важна ролята на журналистите в обществените медии, които трябва да имат познанията да преценяват истинската информация.

Асоциацията на европейските журналисти кани български журналисти, част от които работят или живеят в чужбина, да разгледат някой от аспектите на темата. 

Иван Радев

Иван Радев коментира и деликатната ситуация с новия медиен закон, който от една страна не трябва да упражнява цензура, а от друга - да осигури средства срещу дезинформацията. Той бе категоричен, че опитите за маскиране на цензурата като мерки срещу дезинформация ще срещнат сериозен отпор от страна на журналистите. 

Още за новата поредица на Асоциацията на българските журналисти и значението на обществените медии като гарант за достоверна информация можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Иван Радев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Artone представя новия си сингъл "Handle That"

След поредица от успешни сингли за световни лейбъли, Artone издаде нов сингъл. Пред Радио София той представи „Handle That“, който официално се появи в музикалните платформи на 31 май. В сингъла участва Trombobby като гост-музикант. „Той участва в почти всички мои проекти. В новия ми сингъл „Handle That“ взимат участие невероятни български..

публикувано на 14.06.24 в 14:05

Програмата Digitrans подпомага развитието на малките и средни предприятия у нас

По повод провеждащия се днес форум за кариера и живот в България "Bulgaria Wants You“, в предаването "Радиокафе" се срещаме с участниците в него, които предлагат свои идеи и инициативи в полза на търсещите реализация в страната ни. Борис Банчев от Launch Labs, разказа за нова инициатива в подкрепа на малки, големи и средни предприятия да..

публикувано на 14.06.24 в 13:15

Кариерни възможности на форума "София: Кариера и живот - защо в България?"

В зала 3 на Националния дворец на културата през целия ден днес (14 юни) се провежда форума „София: Кариера и живот - защо в България?“, част от кампанията Bulgaria Wants You . Посетителите имат възможността да се срещнат с вдъхновяващи лектори и с представители на над 80 компании. Те идват на събитието, за да разкажат повече за своята дейност и..

публикувано на 14.06.24 в 12:19

Жена пострада след взрив в къща в Костинброд

78-годишна жена е пострадала след взрив в къща на улица "Обиколна" в Костинброд, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Тя е получила втора степен изгаряния в областта на главата, ръцете и двата крака. Сигналът към Спешна помощ е подаден в 9:39 часа тази сутрин. Екипът е бил на мястото веднага и е транспортирал..

публикувано на 14.06.24 в 11:26

С близо 60% е намаляла популацията на бездомни кучета в София за 16 години

С изменение на Наредбата за разполагане на преместваеми обекти през 2022 г., Столичната община разрешава поставянето на кучешки и котешки колиби за безстопанствени животни, каза пред Радио София Лазар Петрунов – директор на Дирекция „Околна среда“ в Столичната община. Районните администрации дават съгласие за местата, на които могат да бъдат..

публикувано на 14.06.24 в 09:32

Дъжд и гръмотевични бури в петък, температурите падат

Днес валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, съобщиха от НИМХ. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има в следобедните часове главно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат..

публикувано на 14.06.24 в 07:35

Ден на отворените врати в центъра по трансфузионна хематология във ВМА

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на кампанията е “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“. Денят е и повод отново да се подчертае постоянната необходимост от редовно и безвъзмездно кръводаряване. По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден..

публикувано на 14.06.24 в 06:25