Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет обсъжда дългосрочната "Визия за София"

Статуята на Св. София в центъра на столицата
Снимка: БГНЕС
Започва обсъждането на дългосрочната "Визия за София" в комисиите на Столичния общински съвет. Стратегическият документ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г. В него ще бъдат набелязани следващите мерки за развитието на София. Сред акцентите е застрояване на неизползваните индустриални пространства, както и ограничения за автомобилите.

"Крайната цел е подобряване качеството на живот в града. Хората очакват простички неща, очакват да имат подобряване на тяхната мобилност, да се подобрява тяхното благосъстояние, тяхната здравословна среда, начина им на сигурност. Простички и ясни неща, които трябва да бъдат свързани с промяна в начина на планиране”, коментира главният архитект Здравко Здравков. 

Веднъж приета, "Визията" ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, основа на Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 г. и за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.

Общият устройствен план на София е разработен 2003 г. и приет през 2007 г. с решение на Министерския съвет. Последното му изменение е от 2009 г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Готова е дългосрочната визия за развитие на София

Ще внеса в Столичния общински съвет дългосрочната визия за развитие на София . Тя касае развитието на града за следващите десетилетия, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова , цитирана от БГНЕС. Стратегическият документ „Визия за София“ има 24..

обновено на 15.06.20 в 09:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо в ПГ „Велизар Пеев“ в Своге обучават ученици и от Столичната община?

Професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в Своге е най-голямата в Софийска област. Това е иновативно училище с най-съвременното оборудване за различните професионални направления, в които обучава ученици дори от столицата. "Привличаме млади хора с..

публикувано на 04.10.24 в 17:45

В София може да се направи най-смислената инвестиция в имот

Макар в България да са нужни 199 месечни заплати за закупуване на дом с размер от 100 кв. м., ние сме с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Този парадокс специалистите от сферата на имотите..

публикувано на 04.10.24 в 16:49
Елина Дашина

Елина Дашина записа много различен вариант на песента си "Идваш в съня ми"

В предаването “Добър вечер, София“ певицата Елина Дашина представи новата си песен "Don`t Let It Go" . “Музиката създадохме заедно с Павлин Бъчваров – един от емблематичните пианисти на група PIF,  който е мой състудент. С него направихме..

публикувано на 04.10.24 в 16:35
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

Изчерпаха се часовете за безплатна ехомамография за рак на гърдата в ИСУЛ

По-малко от 48 часа след като бяха обявени часове за безплатна ехомамография за рак на гърдата в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ в София се изчерпаха, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. В рамките на..

публикувано на 04.10.24 в 16:25
Кинокритикът с последната си книга

„Между два кадъра“ - истории от света на родната кинематография

„Между два кадъра“ е първа част от поредица книги, в която съвременни творци на българското кино разказват за своя път към филмите, които гледаме. Някои от тях са любими на публиката, други - по-малко познати, но всички те създават настоящия образ на..

публикувано на 04.10.24 в 15:28
Доналд Тръмп-младши (вляво) говори с водещия на Fox News след вицепрезидентския дебат между Тим Уолц и Джей Ди Ванс

За Тръмп ваденето на нови детайли по делото за Капитолия е намеса в изборите

Тази седмица бяха оповестени пред обществото детайли от делото срещу Доналд Тръмп и действията му около 6 януари 2021 г. и щурма на сградата  на  Капитолия.  През лятото Върховният съд реши, че дава имунитет на президенти що се отнася до..

публикувано на 04.10.24 в 15:20

Община Перник търси под наем специализирани автомобили за зимно поддържане

Община Перник търси под наем специализирани автомобили за зимно поддържане. Обявена е обществена поръчка по две обособени позиции с обща прогнозна стойност 550 000 лв. Специализираната техника, необходима на общината за зимно поддържане на пътната мрежа,..

публикувано на 04.10.24 в 15:06