Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София през погледа на архитекта и неговия син

Народният театър „Иван Вазов“
Снимка: БГНЕС

На книжния пазар у нас се появи една интересна книга, която всеки, който познава и обича София, би се зарадвал да притежава в своята лична библиотека. С информацията и малко известните факти,които съдържа, тя така или иначе ще се нареди до всички ценни исторически издания, свързани с нашата столица,с които би се гордяла всяка обществена библиотека, университет или читалище. Неин автор е проф. Румен Нейков, който събира в изданието много от скритите истории зад най-мащабните урбанистични проекти на столицата през погледа на своя баща - архитект Любомир Нейков. Това е преди всичко и книга за историята на София - архитектурна и обществено-политическа, между 1930 и 1980 година, обясни пред Радио София авторът. 

Архитект Любомир Нейков е автор на генералния план на София от 1961 година, известен като план “Нейков”. Той ръководи екип от 65 изтъкнати архитекти, инженери и техници, като всички те заедно създават една интересна предпоставка за визията на столицата, разказа Румен Нейков:

“Това, което за съжаление се случва в годините, е че и най-добрите предположения и най-смелите проекти в края на краищата опират в една реалност. В случая планът се запазва цели 45 години, но е многократно прекрояван поради различни интереси.” 

Проф. Нейков отбеляза, че следвоенната епоха, обусловена от съветския модел на живот, предопределя облика на българската столица за столетия напред, тъй като по това време всичко е строено много здраво. Така и контрастите са повече, отколкото приемствеността, но обликът на централната част на София днес е много интересна и многолика с едно съчетание на историческото минало и модерните градски решения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш всяка година Джулай морнинг на българското Черноморие, чуйте в звуковия файл.

публикувано на 01.07.24 в 09:12

Юли идва с горещини, в София днес около 33°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 33°. В планините ще бъде слънчево, след обяд с..

публикувано на 01.07.24 в 07:35
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30