Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът с рицарско звание вече е на 90

Васил Бинев: Шон Конъри е ненадминат Агент 007

Шон Конъри
Снимка: ЕПА/БГНЕС

25 август 2020 година -  днес британският актьор сър Шон Конъри навършва 90 години, натрупал над 90 филма в кариерата си в сътрудничество прочути режисьори като Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Браян де Палма, Жан-Жак Ано. Носител е на "Оскар", награди БАФТА и "Златен глобус" и други престижни отличия. Точно преди 20 години - през 2000-а е удостоен с орден на Британската империя от кралица Елизабет Втора.

Актьорът Васил Бинев, който е озвучавал на български език ролите на Шон Конъри в няколко филма - "Скалата", "Да откриеш Форестър" и "Любовни приключения", е категоричен, че тези подобни задочни срещи с интелигентни актьори и интелигентно изградени образи винаги носят наслада и трупат качествени актьорски умения:

"Основното актьорско оръжие на този гениален актьор е гласът - внушителен, изпълнен с топлина, нюанси, убедителност. Всички актьорски приспособления за изграждане на образ, като усмивки, мимики, жестове, погледи сякаш са събрани в гласа му. Той сякаш няма нужда да играе, след като цялата идея за образа се изразява с блестяща речева характеристика и това незабравимо богатство на гласа."

Шон Конъри остава в съзнанието на ценителите на световното кино с ролята си на Бонд - Агент 007” толкова силно, че всички последвали версии бледнеят и то не заради актьорската игра, а защото липсва влиянието именно на гласа на Конъри, категоричен е Бинев..

Васил Бинев

Шон Конъри дебютира на голям екран през 1958 г. с една от главните роли в мелодрамата "Друго време, друго място". Славата го спохожда с ролята на Джеймс Бонд в "Доктор Но" през 1962 г. - първият филм от шпионската поредица. Превъплъщава се в образа на легендарния шпионин и в "От Русия с любов" през 1963 г., "Голдфингър" (1964), "Операция "Мълния" (1965), "Човек живее само два пъти" (1967), "Диамантите са вечни" (1971), както и в римейка на "Операция "Мълния" - "Никога не казвай никога" (1983). За да изпълнява сам каскадите, той отделя много време на физическата си форма и работи с инструктори. За последната си роля във филм за Бонд актьорът е на 53 г. и тренира много - плува, играе тенис, тренира под ръководството на Стивън Сегал.

Другите му значими роли са в "Шотландски боец", "Името на розата", "Недосегаемите", за която през 1988 г. получава "Оскар" за най-добър актьор във второстепенна роля. Сред най-популярните филми с негово участие е драмата "Да откриеш Форестър" (2000). Според някои критици ролята му на писател, живеещ в отшелничество, който намира сили да се върне в обществото, е една от най-добрите в творчеството му.

През 1989 г., когато е на 59 години, Шон Конъри е обявен от сп."Пийпъл" за най-сексапилен мъж, а през 1999 г. - за най-сексапилният мъж на двадесети век. Актьорът посвещава много време и средства за благотворителност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03

Адресите на любовта - Александър Батенберг

Българка ражда на княз Александър Батенберг три двойки близнаци за 7 години Образован, строен, мъжествен, много красив, с бадемови весели очи, с тънки вежди, бяло лице с алени бузи и черни засукани мустачки, 22-годишният княз Александър Батенберг веднага прави много силно впечатление на всички, които се стичат да го посрещат на българска земя...

публикувано на 28.09.24 в 14:00
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36