Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлина Делчева-Вежинова разказва непознати истории за улиците и сградите в София

В столицата ни има улица, която не е сменяла името си над 600 години

Снимка: Елмира Джома
Толкова много теми има за София, казва Павлина Делчева-Вежинова - автор и сценарист на предаването “10 000 крачки” по БНТ, което повежда зрителите на пешеходно пътешествие из София, за да им покаже градските улици, сгради и места така, както рядко ги виждат в ежедневието.

Предаването търси отговор на въпросите кога и защо тези места са станали част от живота на големия град, а също и как са се променили през годините.

“Знаете ли например, че ул. “Калоян” не е сменяла името си повече от 600 години. Там, където се намира в момента хотел “Рила”, се е намирала някога резиденцията на Константин Велики. Павлина Делчева – Вежинова

Разбира се, той не прави Сердика своя столица, както е искал, напуска, но на това място севастократор Калоян издига своята резиденция. Прави църква върху основите на стара християнска църква (параклисът, който Константин Велики издига) и тогава хората започват да наричат улицата Калоянова, махалата Калоянова. Така я заварват турците и така си остава”, разказва тя.

Това е всъщност една от най-старите улици в столицата ни, друга стара улица е “Гладстон”, но нейното име е било сменено след Освобождението (преди това е наричана Болярската улица).

“Първите две предавания ще заведем зрителите във Военната академия и парка около него. Едно невероятно красиво място. След това ще се разходим из софийските улици”, казва тя.

По думите ѝ последният началник на Военната академия се е заел да реставрира и поправя академията и тя лека-полека започва да блести.

“Във Военната академия има една т.нар. Алея на началниците. На 35 постамента са били поставени бюстовете на всички началници на Академията до края на 30-те години на ХХ век.

След 9 септември 1944 г. те са бутнати, никой не знае къде, и сега вече е решено да се възстанови тази алея”, а това според нея показва приемственост. Такава приемственост авторката на предаването иска да види и в поддръжката на сградите на София.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представители на Space Camp Turkiye споделят опит и визия за развитие на STEM образованието

Тази вечер ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye, Център за творческо обучение и Научно-образователения детски център „Музейко“, която е насочена към директори на училища и учители. Идеята е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM..

публикувано на 03.10.24 в 16:44

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56
Рут Колева - организатор и идеолог на събитието

България отново е домакин на музикалната конференция "So Alive"

Водещите на предаването „Добър вечер, София“ Роман и Яна ни правят съпричастни към едно значимо събитие за всеки - пряко или косвено свързан с музиката, на което България е домакин - музикалната конференция "So Alive" . На нея се събират музикални мениджъри, продуценти, текстописци не само от България, но и от света, хора дейни, грижещи се за това..

публикувано на 03.10.24 в 14:15

Посолството на Китай в България организира конкурс за песен, базирана на китайски поеми

През есента на 2024 г. отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. В подготовката за празненствата по случай годишнината, Посолството на Китайската народна република в България организира конкурс за нова песен, по китайски поеми от Династия Тан и Династия Сун, за български граждани и сънародници,..

публикувано на 03.10.24 в 14:11