Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на учебната година

Деца споделят книга, като я даряват на училището си

Автор на илюстрацията: Милена Радева

Дни преди новата учебна година започна националната кампания „Купи 1 книга. Дари я на своето училище“ и тя вече е подкрепена от около 200 издателства и онлайн книжарници, автори, преводачи, редактори и сътрудници. Много хора вече се включват и споделят в социалните мрежи заглавията, които са избрали и решили да дарят.

Инициативата е продължение на друга, която възникна през април, в деня на детската книга. Тя ще допринесе за обогатяване на училищните библиотеки с нови заглавия, а също така и за създаване на класни библиотеки, убедени са организаторите от Асоциация „Българска книга“.

„Какъв по-хубав символ на знанието от книгата?! Така ще направим един малко по-различен първи учебен ден. Бихме искали децата да се почувстват добротворци, посланици на четенето, да допринесат за училищния живот“, сподели пред Радио София Виктория Бисерова – един от основателите на кампанията.

В това отношение няма единна държавна политика, всяка кампания е полезна, убедени са организатори и участници.

Ако дете хареса книга и я сподели, вероятността да я прочетат повече негови връстници е много по-голяма, допълни Виктория Бисерова.

Чуйте разговора на Александра Илиева с нея.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49

Предстои подмяна на настилката между трамвайните линии на бул. "Янко Сакъзов"

Пет фирми са избрани за поддръжката на тротоарите в „Оборище“. Администрацията е разделила района на пет подрайона, каза пред Радио София Милена Алексиева - и.д. кмет на район „Оборище“ и обясни защо. „Виждаме, че е доста успешна тази система на поддръжка на тротоарите, защото все повече от тях имат годен вид за нормалното им ползване...

публикувано на 27.09.24 в 09:48

Започна предизборната кампания

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български..

публикувано на 27.09.24 в 07:53

Късно лято в края на септември, с температура в София около 29°

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток, съобщиха от НИМХ.Температурите още малко ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 29°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 07:35

Започва подготовката за новото издание на Лидерска академия "Успяваме в България"

Съветът на жените в бизнеса в България започва процеса за кандидатстване за новото единадесето издание на Лидерската академия "Успяваме в България". Обучителната програма има за цел да насърчава и подкрепя професионалното развитие на жени предприемачи и такива, заемащи управленски позиции. За периода от 2014 г., когато се проведе първото издание на..

публикувано на 26.09.24 в 17:57

Безплатни изследвания на функцията на белите дробове в София и страната

Кампанията "5 минути за ЗДРАВЕ" за безплатни изследвания чрез телемедицина продължава и през есента в 7 града на страната Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето София и Русе са първите градове, в които ще се проведе есенното издание на кампанията за безплатни изследвания чрез телемедицина на основни..

публикувано на 26.09.24 в 17:55