Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Място до прозореца" прави по-хубав "Манастирски ливади - запад"

"Място до прозореца“ е проект на художничката Катержина Шеда за софийския квартал "Манастирски ливади - запад", който ще се състои в две части през 2020 и 2021 г. Хората от квартала са поканени да се включат в художествена акция и да споделят идеите и визиите си за промяна и облагородяване на мястото, в което живеят.

"Манастирски ливади – запад" е един от кварталите в София, в който най-вече проличава проблемът с презастрояването и лошото качество на живот. На мястото на големите зелени пространства и малките къщи в миналото днес изникват една след друга жилищни кооперации. Често няма регулирани улици, тротоарите са тесни или съвсем отсъстват. В квартала има много малко градинки, липсват детски градини и училища, въпреки че има много млади семейства с деца. Няма и публични сгради като библиотека и читалище. Доминира частната собственост и отсъстват свободните места за среща на хората, обясни пред Радио София кураторът на събитието Владия Михайлова. 

Сред най-видимите проблеми е и този с паркиралите навсякъде коли, както и липсата на гледки към Витоша, макар и кварталът да се намира в непосредствена близост до планината.

Провокирана от всичко това художничката Катержина Шеда решава заедно с хората от квартала да помогне за промяна и подобряване на начина им на живот. Тя ги кани да се включат в акция и буквално да нарисуват това, което искат да се промени и подобри в средата, в която живеят.

Първото събитие – акция ще се състои на 31 октомври и 1 ноември 2020 г. на ул. „Казбек“. Това е една от основните улици в квартала, където от години се намира изоставената, незавършена конструкция на сградата „Родна стряха“, планирана още през 80-те като Дом на българите в чужбина. Към настоящия момент е решено, че скелето на тази сграда ще бъде разрушено и на негово място ще се построят училище и детска градина.

Как това обаче ще промени пространството наоколо и какви са желанията, мечтите и въображението за него на жителите на квартала?

Участниците в акцията на 31 октомври и 1 ноември ще могат да споделят това, като излязат с колите си на улицата, заедно със своето семейство, съседи и приятели и по указания, дадени от художничката Катержина Шеда, ще нарисуват директно през някой от прозорците на колите си, какво искат да добавят в пейзажа. Техните рисунки ще станат част от инсталацията на Катержина Шеда, която ще бъде показана в изложба в галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия в началото на декември 2020 г. През 2021 г. акцията ще бъде проведена още веднъж и тогава ще обхване целия квартал.

Катержина Шеда

Катержина Шеда е чешка художничка, чиято работа е близка до това, която може да се нарече социална архитектура. Тя се занимава преди всичко с проекти в различни места и пространства, които са свързани с обединяване и създаване на общности. Нейната художествена работа винаги предизвиква промяна и провокира хората да видят средата, в която живеят по нов начин, да открият неподозирани предимства в мястото, да създават и живеят заедно, да се стремят към по-добър начин на живот и общуване със света.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

Черно море - уникално и живо

В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него.  По темата пред БНР-Радио София говори Меглена Антонова, офис директор на българския филиал на..

публикувано на 01.07.24 в 14:10

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи намясто за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния укрепен център Кокалянски Урвич, който се намира в непосредствена близост до София. Тази година..

публикувано на 01.07.24 в 10:46