Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия "Лоран"

Живопис за удоволствие - един друг Теню Пиндарев

Две от живописните платна на Теню Пиндарев
Снимка: Галерия Лоран

Неговият изразен език е толкова познат на всички - от детските книжки, защото той е и илюстратор, от карикатурите му по страниците на вестник Стършел, и от някои незабравими рисунки и шаржове на големите бохеми на някогашна София дори - това е Теню Пиндарев. 

Елисавета Станчева, която е изкуствовед (по любов, както сама поясни, иначе работи в сферата на... усвояването на космоса) ни разказва за уникалната в много отношения изложба, която ни представя големия майстор на шаржа и карикатурата Теню Пиндарев като живописец. Тя се открива на 3 ноември и ще продължи до края на месеца в галерия "Лоран".

Теню Пиндарев е роден в един от градовете с най-много художници у нас - Казанлък. Негов учител по рисуване, а и по хумор на даден етап, е бил Чудомир.Завършил е живопис в Художествената академия при Илия Петров. Негови карикатури са показвани къде ли не - цяла Европа, Канада, САЩ... 

Сега обаче можем да видим друга страна от неговото изкуство.

"Да се занимава с живопис е въпрос на естетическа потребност за Теню Пиндарев" - каза в студиото на Радио София Елисавета Станчева,  - "включително и едно желание да декорира дома си, защото всички творби, които ще покажем идват оттам (и не са излиза досега) от неговия дом и неговото ателие. Гледайки ги, си мисля, че той ги е рисувал за удоволстие, рисувал ги е с удоволствие и местата, които те изобразяват, също са места, на които отиваме с удоволствие - Балчик, Созопол, българските планини". Оттук се ражда и заглавието на експозицията, покрай която Елисавета е прекарала доста време в Националната библиотека, както и в редакцията на вестник "Стършел", където е разговаряла с хора, които са познавали и работили с Теню Пиндарев. (Деликатен и винаги елегантен - така го описват те).

"Напоследък има толкова отменени удоволствия, но искрено се надявам хората да могат да видят тази изложба на един изключително дълголетен човек (Теню Пиндарев доживява до 91), който дори след 80-тата си година не спира и продължава да рисува, при това в различна от дотогавашната си посока" - разказва тя. Обяснява и много колоритно откъде идва фамилията на Теню Пиндарев - струва си да чуете целия  разговор.

"Ние не се отчайваме и продължаваме, защото няма ли изложби, няма как да съществуваме" - казва пък Лаврен Петров, който прави толкова интересни проекти свързани с големи познати и не толкова познати имена, важни за родното изкуство.
Експозицията на Теню Пиндарев включва 30 платна, като не всички те ще бъдат изложени в галерия Лоран поради липса на достатъчно място, но всички ще бъдат достъпни онлайн.
"Всички сме зажадняли за позитивизъм и именно това струи от тази изложба, още от заглавието. Картините, които ще видите са създадени през 80-те и 90-те години на 20 век, от тях струи една изтънчена чувствителност И да добавя нещо любопитно - за някои от маслените платна запазихме оригиналните рамки, които Теню Пиндарев сам е украсявал и оцветявал"разказва Лаврен Петров и кани всички да видят изложбата "Живопис за удоволствие" защото "взимаме всички мерки и ще бъдете на сигурно място; за да се насладите на нещо непоказвано досега и защото обичате българската култура, а тя сега има нужда от подкрепа".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София ще бъде домакин на форума „Медийната грамотност: устойчивост, експертност, решения“

София ще бъде домакин на Националната конференция „Медийната грамотност: устойчивост, експертност, решения“. В рамките ежегодния си форум, Коалиция за медийна грамотност (КМГ) ще представи интерактивна карта на медийната грамотност в България . Картата е разработена от КМГ с цел да даде видимост на организациите и инициативите, които през..

публикувано на 21.10.24 в 16:07

Доброволчеството в днешно време има спонтанен характер

Най-голямата доброволческа хуманитарна организация в страната - Българският червен кръст, вече 146 години извършва постоянна мащабна социална дейност, подпомага държавата в работата с бежанци на българска територия, в борбата с епидемии и подпомага облекчението на групите в неравностойно положение. Освен това изпраща и обучени доброволци на..

публикувано на 21.10.24 в 15:42
ДеВяра

ДеВяра представя новата си музика с дамски бенд и концерт

С присъствието си на музикалната сцена, певицата ДеВяра все повече доказва и развива своите възможности и регулярно успява да задържа вниманието върху себе си, днес като абсолютно самостоятелен артист. "В  България всеки от артистите се стреми да даде максималното качество на работата си, просто зависи колко би искал да надскочиш себе..

публикувано на 21.10.24 в 14:54

15-а "Вечер на добродетелите" осигурява подкрепа за стотици деца през 2025 г.

"На децата си трябва да дадем две неща: първото са корени, а второто – криле." Тази мисъл на Йохан Гьоте е дала наслова на 15-ата  Вечер на добродетелите , която фондация "За нашите деца" организира тази вечер. "Корените можем да осигурим с добро семейство, добра среда. Там от семето може да се разлисти дървото на талантите и..

публикувано на 21.10.24 в 13:08
Този участъкът е един от най-натоварените в София

Лек автомобил е прелетял през трамвайна спирка в София

Лек автомобил е прелетял през трамвайната спирка на булевардите "България" и "П. Ю. Тодоров" в София. Навесът на подлеза е потрошен, но за щастие няма пострадали пешеходци. Очевидци съобщават, че два автомобила са се ударили, като единият е преминал през спирка, повдигнал се е все едно е на рампа, полетял е и се е приземил удряйки се в мантинела. В..

публикувано на 21.10.24 в 12:44

Изкуственият интелект свързва бизнес и студенти по най-добрия начин

Освен кариерните центрове, HR отделите и фирмите посредници за намиране на работа, в България пазарът на труда вече има нов силен помощник. Това е платформата OMNI Human Development, задвижвана от мощта на ИИ (изкуствен интелект). Тя може да помага на студентите да открият най-подходящия работен ангажимент и същевременно съдейства на бизнеса..

публикувано на 21.10.24 в 11:50
Кирил Маричков

Хамлетовците Кирил Маричков и Николай Волев

Няколко ценни записа от Златния фонд на Българското национално радио ни връщат в предаването "Радиокафе“ отново към спомена за фронтмена на група "Щурците" – Кирил Маричков, и кинорежисьора Николай Волев – две големи имена в българската култура, които България загуби в рамките на няколко дни. Отидоха си двама хамлетовци в нашата рок музика и кино...

публикувано на 21.10.24 в 11:44