Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венци Мицов: Със запушване на дупки култура не се спасява

Венци Мицов
Снимка: БГНЕС

Независимият културен сектор, който според министъра на културата наброява 2500 души, а според други – над 70 000, беше ударен пръв от коронавирусната епидемия и може би ще е сред първите, част от които ще отиде в небитието. Вече знам за случаи на преориентиране – разнасяне на пици и т.н.

Това отбеляза в ефира на Радио София Венци Мицов – музикант и журналист.

Според него държавата е закъсняла с мерките още при първата вълна на инфекцията. След това беше изпуснато лятото като време за по-адекватни действия.

„В момента културният живот не е забранен. Но има огромно противоречие между това, което казва министърът на културата, и това, което се случва в живота. Защото на практика в много градове кметовете не разрешават събития, дори и с 30% запълняемост на залите. Хората в театрите и на концерти са дисциплинирани, носят маски, спазват мерките.“

Според Венци Мицов е трябвало да се изготвят регистри на хората от този сектор, а т.нар. безлихвени заеми да се изпълняват по-смислено.

Мерките са на хартия, никой сериозно не е мислил на тая тема. От НПО договарят така, че условията да са добри за тях, не толкова за хората на културата. Силно се съмнявам, че това управление ще се справи както трябва. Липсва стратегия и адекватно финансиране. Няма да стане само със запушване на дупки“, категоричен е Венци Мицов.

С него разговаря Лъчезар Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Владимир Люцканов

Владимир Люцканов: Връзката между Министерството на културата и театрите е скъсана

„ За една година съм имал само една среща и то онлайн с министъра на културата . Разговорите обикновено не раждат страхотни практически идеи, но е нужно да си говорим, да обменяме опит, да споделяме кой какво мисли, да разберем каква е стратегията..

публикувано на 09.11.20 в 17:10
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето,..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец..

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на..

публикувано на 05.10.24 в 11:51
Балканската диета есен

Балканската диета

Сезонната храна и Балканската диета с д-р Райна Стоянова: "Тя е много близка до Средиземноморската, която за поредна година е обявена за диета на годината. Няма вредна храна, има вредни количества. Най-важен е балансът и да се редуцират до минимум..

публикувано на 05.10.24 в 10:30

Действията на всеки от нас имат значение

Годишни награди за биоразнообразие и Природа фест - Радостина Ценова от Фондация "Биоразнообразие" с подробностите: "Стартът на Феста е в 10:30. Продължава до 17:30, от 18 са Наградите. Успяхме за втора поредна година. Предвидили сме много забавления...

публикувано на 05.10.24 в 10:26

Създателки и съзидателки

Мария Алкалай за тура, посветен на жените в София, който Сдружение "Възможности без граници" предвижда тази неделя: "Колко паметника има в града, посветени на жени? Нито един, а има жени със сериозен принос в науката, образованието, но за тях не се..

публикувано на 05.10.24 в 10:45