Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция алармира за заразата сред оперните певци и инструменталистите

Снимка: operasofia.bg

Заповедта на здравния министър от 25 ноември с новите ограничения заради коронавирусната пандемия допуска да продължи дейността на театрите, но при 30% запълване от капацитета на залите. По-късно и бе уточнено, че изключението важи и за оперните театри. Реакцията на гилдията не закъсня и стартира “Петиция за спасяването на оперните певци в България”. 

Тенорът Петър Костов, инициатор на петицията, каза пред Радио София, че това решение е капката, преляла чашата на търпенията на изпълнителите. Той отбеляза, че оперните театри в Европа  от месец насам са в пълен локдаун:

"Всички колеги, с които поддържам връзка, казват, че все още не са възстановени, а вече има и колега - водещ солист, който се зарази повторно. Определено трябваше да бъдат погледнати нещата от всички страни," посочи изпълнителят.

През целия ноември Софийската опера провеждаше спектаклите си в пълен капацитет - 40 души хор, 60 души оркестър, десетина солисти и десетина души балет - или общо около 120 души. Всичко това доведе до множество случаи на инфекция от коронавирус, най-вече сред певческия състав и при духовите инструменти в оркестъра. Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема значително количество въздух, евентуалната концентрация на вируса, който биха поели този тип изпълнители, е в пъти над останалите артисти, обясни Петър Костов.

Петър Костов

Петицията призовава за включване на оперните певци в списъка за приоритетно ваксиниране, както лекари, учители и полицаи, а докато това стане възможно, те да останат вкъщи. Тя е в памет на известния тенор Камен Чанев, който почина след коронавирусна инфекция. Тя вече е подкрепена от близо 400 души.

Чуйте интервюто на Гергана Пейкова и Боян Бочев с Петър Костов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Камен Чанев

Почина оперният певец Камен Чанев

Оперният певец Камен Чанев от Старозагорската опера е починал от коронавирус, съобщи Радио Стара Загора. Преди дни стана известно, че тенорът е бил приет в интензивната клиника в университетската болница в Стара Загора в тежко състояние, а приятелите..

публикувано на 26.11.20 в 15:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емануела Дюлгярска - отдел

Богата културна програма в Кюстендил през юли и август

Емануела Дюлгярска-Миланова е дамата, която е с ресор "Култура" в Община Кюстендил. Тя разказа за това как Кюстендил се готви да отпразнува ежегодния Празник на черешата със жителите и гостите на града. "Смея да кажа, че с изключително..

публикувано на 18.06.24 в 13:32

Сцена за млади изпълнители в Красно село

Общинският културен институт (ОКИ) "Красно село" е подготвил изключително любопитна селекция от групи, сред които има и оркестър. Програмата е насочена към младите хора, като цели да ги приобщи към хубавата музика, а концертът ще се състои на..

публикувано на 18.06.24 в 13:25

Стотици книги, дарени в читАлнЯта, достигат до библиотеки и нови читатели

До края на юни можете да се включите с дарение в инициативата на Сдружението за градски читални, чиито членове са си поставили целта да съберат 2024 нови книги. Инициативата е по повод 24 май, но резултатът ѝ ще бъде траен, защото събраните..

публикувано на 18.06.24 в 13:09
Районът около 29-а детска градина се облагородява  Снимки: Ивайло Кукурин

Обособяват паркинг и улица до 29-а детска градина в район "Младост"

От МРРБ са осигурени средства за многоетажния паркинг, който ще замени буферния до метростанция "Младост 3". Изготвя се техническа спецификация за възлагане на обществена поръчка. Очаква се процедурата да започне до края на юли. Това съобщи пред..

публикувано на 18.06.24 в 10:46

Национална сигурност и отбрана ще се изучава в 81. СУ "Виктор Юго"

През новата учебна година ученици от 81. СУ "Виктор Юго" в столичния район "Младост" ще изучават специалността "Национална сигурност и отбрана" с разширено изучаване на японски език . "Извършихме поредица от дискусии. Решихме, че стават все..

публикувано на 18.06.24 в 09:28

Слънчево, до 31 градуса в София

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони и Североизточна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Ще е горещо и максималните температури ще..

публикувано на 18.06.24 в 07:15

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече..

публикувано на 17.06.24 в 18:38