Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ненов: Законите позволяват цензура от частните социални медии

Блокирането на Доналд Тръмп е безпрецедентно и абсурдно, въпросът е дали ограниченията важат за всички, коментира специалистът

Цензурирането на американския президент Доналд Тръмп от социалните мрежи не само е безпрецедентно, но и абсурдно, въпреки че медията е частна.

Да не забравяме, че и Хитлер и Сталин са се въздигнали под звуците на аплодисменти. Не бива да се радваме на подобна санкция дори и да е на наш враг, защото след това е нужно много малко, за да се приложи на много други.

Това коментира пред Радио София Александър Ненов, специалист по социални мрежи.

Законите пазят собствениците на частни медии за всякакви подобни действия.

Въпросът обаче е дали тези правила и критерии се прилагат и върху другите потребители, а не избирателно. Само ако е така – се създава впечатлението за справедливост.

„Силата на социалните медии е огромна и те буквално са способни да диктуват хода на световната политика. В конкретния случай те сякаш казаха: „Ние вече играем с новия президент“. Всъщност едва ли ще са много страдащите, които няма да четат туитовете на Тръмп. В България също много потребители на социалните медии живеят добре и без да следват политици там“, допълни Ненов.

Според него интернет гиганти могат да очакват удар още в първия месец на Байдън, защото според демократите те са станали огромни и е добре да бъдат ограничавани и раздробени на по-малки компании, включително и в тях да влизат правителствени агенти. Нещо подобно вече се е случвало на Бил Гейтс в началото на 90-те години.

Чуйте разговора на Александра Илиева с Александър Ненов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Кузман Илиев

Кузман Илиев: Ако държавата се намеси с репресивния си апарат в социалните мрежи, става страшно

В социалните мрежи едва ли е възможен нормален диалог. По-скоро по психологически причини, хората общуват нормално, когато застават или с името си, или чисто физически, или имат визуална представа за събеседника.Интернет средата дава възможност..

публикувано на 18.01.21 в 17:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи на място за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват на място в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

Да посрещнеш Джулай морнинг на българското Черноморие

Десетки хиляди посрещнаха първите слънчеви лъчи на юли на българското Черноморие. Толкова хора има за първи път, сподели в ефира на Радио София Лили Големинова, която посрещна изгрева на къмпинг "Градина", край Созопол. За усещането да посрещаш..

публикувано на 01.07.24 в 09:12

Юли идва с горещини, в София днес около 33°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще остане почти тихо, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще..

публикувано на 01.07.24 в 07:35
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се..

публикувано на 30.06.24 в 11:23