Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за Майстора е първата в поредица за български художници за деца

Снимка: fundrazr.com

След лекции и уроци за рисуване за деца, готово е първото издание, което поставя основите и началото на поредица, озаглавена “Книги за любители”.

Първата книга представя живота на Владимир Димитров-Майстора, а неин автор е Кристина Тужарова. Тя е графичен дизайнер и илюстратор, автор на кулинарни книги и лектор в “История на изкуството за любители”.

Снимка: Личен архив„Това е може би най-любимият и най-известен български художник. Мисля, че ще е чудесно децата за се запознаят с него, отбеляза пред Радио София Кристина Тужарова.

Биографията на твореца е разказана по начин, подходящ за деца от 6 до 12 години. Книгата ще събуди интереса за малчуганите към изскуството, към природата, но и към живота и творчеството на Майстора.

„Освен великолепен художник той е и интересна личност – с неговите пътешествия, с възгледите му и отношението му към природата и хората. Бил е скромен, щедър и благороден човек“, допълни Тужарова.

Тя се надява поредицата да припомни позабравени от обществеността имена на български художници от първата половина на ХХ век, като Иван Милев, Николай Райнов, Никола Танев, Бистра Винарова.

Освен с лекциите и поредицата, Кристина се занимава и с други проекти, с които – по думите й, се стреми да предизвика интереса на хората с отношение към изкуството – така, че те да започнат да посещават галерии, да четат повече в този област.

Все още се събират средства за отпечатването на книгата за Владимир Димитров-Майстора.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Кристина Тужарова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Радев

Атанас Радев: Изходът от ситуацията е създаване на правителство с широка подкрепа

Сега големият въпрос е коя политическа партия ще бъде втора, коментира пред Радио София политологът Атанас Радев. „Кирил Петков излезе със свой пост и каза, че няма да се коалира с ГЕРБ и с ДПС. Оттам нататък остава въпроса и не може да се отрече, че ГЕРБ успяват да балансират в такива кризисни ситуации“, каза Радев. Той коментира и..

публикувано на 09.06.24 в 23:33
Доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: 33% избирателна активност е дъното, което достигат българските парламентарни избори

Най-голяма тревога на тези избори буди рекордно ниската избирателна активност, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации. „33% избирателна активност е дъното, което достигат българските парламентарни избори. Тя може малко и да нарасне, но със сигурност се очертава да бъде под 2,5 млн. души отишли до..

публикувано на 09.06.24 в 22:26
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Трудно може да се състави правителство без нови преговори

Ниската избирателна активност е нов антирекорд, което е червена лампа, че явно гражданите са изморени и политическите формации няма какво ново да им предложат, коментира пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите 2 в 1. „ГЕРБ печели безапелационно първото място и има..

публикувано на 09.06.24 в 21:29

Интересуват ли се политиците от гражданите?

След натрупване на избори пред българските граждани, обществото ни усеща пренасищане и не проявява интерес към политическите събития. Затова питаме гражданите на София дали се интересуват от процесите в държавата преди изборите и усещат ли политиците по-близо до нуждите на обществото, особено след предизборната кампания. Кой е националният..

публикувано на 09.06.24 в 20:48
Проф. Ингрид Шикова

Проф. д-р Ингрид Шикова: Европейският съюз е тревопасно животно между хищници

Изборите за Европейски парламент са много важен момент както за Европейския съюз така и за България. Това каза пред Радио София проф. д-р Ингрид Шикова - основател на специалност „Европеистика“ към СУ, експерт в областта на политиките на ЕС и европейската интеграция. „Светът се променя по-бързо отколкото сме предполагали, че е възможно, става..

публикувано на 09.06.24 в 20:11

"Галъп" за активността към 17 часа: 23% за парламентарните избори и 24% за европейските

Към 17 часа отчетената избирателна активност за парламентарните избори е малко над 23%, а за европейските избори тя е малко над 24%. Това съобщи пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. "Това е една сравнително по-ниска активност от тази, която имахме на миналите парламентарни избори. Тогава към същия час нашата агенция е отчела 30%..

публикувано на 09.06.24 в 18:29

524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство са получени в МВР

Увеличават се сигналите за нарушения на изборното законодателство, подадени в МВР. От вътрешното министерство уточняват, че от началото на предизборната кампания до 16:00 часа днес в Столичната дирекция на вътрешните работи и Областните дирекции на МВР в цялата страна са получени вече 524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. До..

публикувано на 09.06.24 в 17:02